Oncologische revalidatie: Fit op Weg

Oncologische revalidatie: Fit op Weg

Mensen die kanker hebben, of deze ziekte hebben gehad, ervaren veelal bijkomende lichamelijke klachten. Vermoeidheid en een verminderde conditie kunnen het dagelijks functioneren behoorlijk beinvloeden. Fit op Weg is een beweegprogramma met als doel deze klachten dusdanig te verminderen, dat je je fitter gaat voelen.

Oncologische revalidatie

De revalidatie van (ex-)patiënten met kanker valt onder de verantwoordelijkheid van onze afdeling Oncologiefysiotherapie. Je wordt dan ook gedurende het gehele traject begeleid door een vaste oncologiefysiotherapeut. In het hiernavolgende vind je een aantal veelgestelde vragen.

Waarom is bewegen voor mij zo belangrijk?

Lichamelijke klachten hebben in de meeste gevallen een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren. Oncologische revalidatie kan helpen bij:

 • het te boven komen van de gevolgen van de ziekte;
 • het verbeteren van de kwaliteit van leven;
 • het vergroten van de participatie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Bovendien heeft intensieve krachttraining een gunstig effect op de status van de botten. Tachtig procent van de patiënten met (borst)kanker heeft een lage botmineraaldichtheid na hormoontherapie. Door krachttraining worden de risicofactoren op osteoporose (botontkalking) verkleind.

Voor welke klachten helpt het mij?

Fit op weg is voor je geschikt wanneer je last heb van een of meerdere klachten:

 • moeilijk bewegen
 • zwaar gevoel in armen of benen
 • stijve spieren en/of gewrichten
 • vermoeidheid
 • conditieverlies

Wat houdt het programma precies in?

Het programma start met een intakegesprek, waarin je samen met de oncologiefysiotherapeut in alle rust je klachten bespreekt. Uiteraard kun je ook je specifieke wensen met betrekking tot de oefentherapie kenbaar maken. Wat kun je absoluut niet? Wat zie je niet zitten, wat wel? Met al deze zaken wordt rekening gehouden bij het opstellen van je trainingsplan. De therapeut zal ook je lengte en gewicht opnemen en een kracht- en conditietest bij je afnemen. Hierbij word je uiteraard goed in de gaten gehouden.

Aan de hand van het intakegesprek maakt de oncologiefysiotherapeut een oefenplan op maat. Tijdens je eerste trainingsafspraak vertellen we je er alles over en heb je de gelegenheid om vragen te stellen. Er zal een combinatie gemaakt worden tussen krachtoefeningen en conditie-oefeningen, waarbij we gebruik maken van verschillende fitnessapparaten. De oncologiefysiotherapeut zal je rondleiden in de oefenruimte en je alles uitleggen.

Dan kun je gaan beginnen met je eerste oefeningen. Je wordt hierbij voortdurend begeleid en ondersteund.

Hoe lang duurt het programma?

De totale duur bedraagt 18 weken. Tijdens de eerste 14 weken train je twee keer per week. De laatste vier weken train je één keer per week zelfstandig. In een tussentijds evaluatiegesprek bespreek je met de therapeut je ervaringen en de resultaten. Aan het einde van het programma vindt er een eindevaluatie plaats en wordt er samen met jou gezocht naar een passend vervolgtraject.

Trainingen

MCZ De Rokade

Maandag

 • 14.00 - 15.00 uur
 • 15.00 - 16.00 uur

Donderdag

 • 14.00 - 15.00 uur
 • 15.00 - 16.00 uur

MCZ Gezondheidsplein Haren

Dinsdag

 • 10.00 - 11.00 uur

Vrijdag

 • 10.00 - 11.00 uur

Aanmelding

Het Fit op Weg programma valt onder (groeps)fysiotherapie en wordt als zodanig gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Hiervoor heb je een verwijsbrief van je huisarts of medisch specialist nodig. Heb je vragen of wil je je aanmelden? Bel gerust, we helpen je graag!