5 fabels over bewegen bij een chronische aandoening
Een chronische aandoening kan je behoorlijk beperken in je dagelijkse bezigheden. Door pijn, stijfheid of benauwdheid ben je al snel geneigd om minder te gaan bewegen. Dan ervaar je immers minder beperkingen. Logisch toch? Of bereik je er misschien juist het tegenovergestelde mee? Hoe zit dat eigenlijk? Om jou daar meer over te leren, tackelen we in dit blog vijf hardnekkige fabels over dit onderwerp.
Fabel 1: Met een chronische aandoening moet je volledige rust nemen
Ken je de uitspraak ‘rust roest’? Volledige rust is dus beslist niet goed. Natuurlijk kan het prettig zijn als je een opflakkering of acute fase doormaakt, maar het is verstandig om weer zo snel mogelijk in beweging te komen, zodra de pijn dat toelaat. Neem nu een chronische aandoening als artrose (slijtage van het kraakbeen). Met ons beweegprogramma voor mensen met artrose zul je merken dat je minder pijn ervaart, fitter wordt en weer meer energie krijgt. Dat is wat beweging met je doet!
Fabel 2: Inspanning moet je voorkomen als je chronisch ziek bent
Natuurlijk moet je rekening houden met je beperkingen en luisteren naar je lichaam. Je zult niet (meer) alles kunnen doen wat je eerder misschien wel kon. Maar het is absoluut niet zo dat je inspanning moet voorkomen als je chronisch ziek bent. Vooral niet wanneer je je daarbij laat begeleiden door een fysiotherapeut. Dat geldt ook voor aandoeningen als Parkinson of MS. Juist door te bewegen blijven je balans, conditie, spierkracht en coördinatie op peil en zal dit wellicht zelfs wel verbeteren.
Fabel 3: Vermijd intensieve oefeningen als je een chronische ziekte hebt
Intensieve oefeningen zijn niet voor iedereen geschikt. Dat hangt helemaal af van je chronische aandoening en je conditie. Toch kun je niet stellen dat je intensieve oefeningen per definitie moet vermijden. Heb je bijvoorbeeld diabetes type 2 (in de volksmond ook wel ‘suikerziekte’ genoemd), dan kan een intensieve training veel gezondheidswinst opleveren. Verantwoorde voeding en voldoende bewegen kunnen er zelfs toe bijdragen dat je bloedsuikerwaarden dalen of zelfs weer normaal worden. Laat je begeleiden door onze gespecialiseerde fysiotherapeuten en doe mee aan ons speciale Diabetes beweegprogramma.
Fabel 4: Door beweging vererger je de symptomen van je aandoening
Als bewegen pijn doet of je benauwdheid verergert, is het goed voor te stellen dat je deze fabel voor waar aanneemt. Toch is niets minder waar. Regelmatig bewegen kan juist helpen om de symptomen te onderdrukken en je kwaliteit van leven te verbeteren. Ons COPD-beweegprogramma is daar een goed voorbeeld van. Het richt zich op het verbeteren van je conditie en spierkracht. Verder is er ook aandacht voor leefstijl en voeding.
Fabel 5: Het heeft geen zin om te bewegen als je een chronische ziekte hebt
Beweging is juist altijd zinvol, ongeacht de aandoening die je hebt. Als je elke dag beweegt, heeft dit allerlei voordelen voor je lichaam én geest. Het verhoogt je weerstand, zorgt voor een betere energieverbranding en conditie en heeft een gunstige invloed op je stemming. Bewegen is zó belangrijk, maar we snappen dat het lastig kan zijn. Juist als je chronisch ziek bent. Daarom willen wij je daar graag bij begeleiden.
Gezond en verantwoord
Heb jij een chronische aandoening en wil jij weten hoe jij op een goede en verantwoorde manier kunt bewegen? Wij willen je daar graag in bijstaan. Dat kan in één van onze speciale beweegprogramma’s of tijdens een één-op-één-consult. Neem gerust eens contact op als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:
- Artrose
- COPD
- Parkinson
- Diabetes type 2
- Hart- en vaatziekten
- Kanker
- MS
- Osteoporose
- Reuma