Oedeem of vochtophoping

Een gezwollen, moe of strak gevoel in een bepaald lichaamsdeel? Oedeem komt in verschillende vormen voor en kan tot vervelende klachten leiden. Het is op verschillende manieren mogelijk oedeem te behandelen om deze te verminderen en soms te verhelpen. MCZ helpt je graag om van oedeem af te komen. 

oedeem

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in bepaald weefsel. De vochtophoping ontstaat door een verstoring in de af- en aanvoer van vocht in dit lichaamsdeel. Meestal komt oedeem voor in de benen, maar het kan eigenlijk op ieder lichaamsgedeelte optreden. Oedeem brengt vervelende klachten met zich mee. Het kan bijvoorbeeld leiden tot pijn, druk, zwellingen en soms benauwdheid of vermoeidheid. Er zijn verschillende methodes om oedeem te verhelpen. Kom daarom zo snel mogelijk langs om hiermee aan de slag te gaan!

Verschillende vormen van oedeem

Oedeem is een van de specialisaties van MCZ. We bieden verschillende behandelmethodes aan om de klacht te verlichten. Wat de beste methode is om oedeem te behandelen, hangt af van de manier waarop de aandoening is ontstaan. Oedeem komt namelijk op verschillende manieren voor en ontstaat bovendien in de meeste gevallen niet uit zichzelf. Het is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening. 

Soorten oedeem:

  • Primair oedeem (meestal onderste lichaamshelft)
  • Secundair oedeem (als gevolg van infectie, operatie of ongeval)
  • Veneus oedeem (combinatie van vochtophoping en slecht werkende bloedvaten)
  • Lipoedeem (ophoping van vocht en vet)

Oedeemtherapie bij MCZ

Oedeem is in een vroeg stadium het beste te behandelen. De kans is groot dat het mogelijk is om dan de klachten nog te verminderen. Mocht de oedeem al langere tijd aanwezig zijn, dan kijken we wat de best haalbare resultaat is. Afhankelijk van de oorzaak en de klacht zetten we bij MCZ deze behandelmethodes in: 

  • Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem.
  • Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
  • Lymftaping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.
  • Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de transport van vocht in het lichaam.
  • Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat.

Maak jouw afspraak

We helpen je graag om oedeem te verminderen of je hier vanaf te helpen. Heb je vragen over deze behandeling? Of over hoe het er voor jou gaat uitzien? Je kunt altijd contact opnemen om je vragen te stellen. Of neem direct contact op om een afspraak te maken!

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”