Veel gestelde vragen rond knieklachten

De meeste mensen lopen zorgeloos rond zonder dat ze erbij stilstaan dat ze dat doen. Dat houdt op wanneer ze te maken krijgen met knieklachten. Dan is lopen opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Hoe ontstaan knieklachten eigenlijk, en wat kun je ertegen doen?

Hoe ontstaan knieklachten?

Vaak ontstaan knieklachten bij het sporten, en dan hebben we het dus over een sportblessure. Vooral teamsporters lopen het risico hierop, bijvoorbeeld volleyballers en basketballers. Bij deze sporten moeten ze hoog springen en lopen ze daarbij de kans om op een medespeler of tegenstander te landen. En dan kan het misgaan. Hardlopers kunnen ook te maken krijgen met knieklachten. De klachten kunnen verder ontstaan door een overbelasting van de knieën, of door bijvoorbeeld slijtage. Ook overgewicht kan leiden tot kniepijn, omdat het gewicht een grote druk legt op de knieën.

Wat kun je ertegen doen?

Heb je een blessure opgelopen? Dan is het zaak om de knie te koelen, bijvoorbeeld met een icepack. Dit kan de acute pijn verminderen. Eventueel kun je pijnstillers gebruiken in de vorm van paracetamol of eventueel ibuprofen. Vaak is het zo dat knieklachten na enige tijd vanzelf weer verdwijnen. Als je merkt dat de klachten na een bepaalde periode niet vanzelf weggaan, onderneem dan actie. Anders gaat het van kwaad tot erger en loop je het risico dat je immobiel wordt.

Kun je je knie beter niet gebruiken?

Het lijkt misschien tegenstrijdig en je bent geneigd om je knie of knieën rust te gunnen, maar zorg ervoor dat je toch in beweging blijft. Op die manier blijft je kniegewricht zo soepel mogelijk. Dat zorgt er weer voor dat je de verschillende spieren blijft gebruiken. Maar ga je knieën niet overbelasten. Wandelen of fietsen zijn prima activiteiten om te doen.

Hoe kun je knieklachten voorkomen?

Helaas is het niet altijd te voorkomen dat je knieklachten krijgt. Wat wél kan helpen is, wanneer je gaat sporten, om een goede warming-up te doen. Wanneer je voldoende beweegt op een verantwoorde manier, verklein je de kans op problemen.

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

Bij MCZ hebben we een expertiseteam rond knieklachten. Dit team bestaat uit gespecialiseerde fysiotherapeuten die alles weten over (het gebruik van) de knie. De fysiotherapeut kan je klachten met je bespreken. Vervolgens kan die het probleem analyseren met behulp van meetapparatuur, en op basis van de uitkomsten passende oefeningen aanbieden. Eventueel kan speciale tape ervoor zorgen dat je knie beter beweegt. Natuurlijk wordt de voortgang van de situatie goed in de gaten gehouden.

Deskundig advies

Heb je een knieblessure opgelopen en vraag je je af wat je het beste kunt doen? Of heb je al langer knieklachten en wil je er graag vanaf? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”