Elleboog- en schouderblessures
Elleboog- en schouderblessures
De elleboog en schouder zijn over het algemeen minder kwetsbaar dan een enkel of knie, maar ook klachten hieraan zijn vervelende blessures. Bij elleboog- of schouderblessures, word je niet alleen tijdens het sporten beperkt, maar ook in het dagelijks leven. Daar wil je dus zo snel mogelijk weer vanaf.
De meest voorkomende elleboog- en schouderblessures
De meeste sporters met een elleboogblessure spelen tennis, golf, basketbal, volleybal of handbal, of sporten als speerwerpen en kogelstoten. Bij deze sporten komen niet alleen armblessures voor, maar ook schouderblessures die vaak langdurige klachten veroorzaken en daarom is het belangrijk hier in een vroegtijdig stadium aandacht en zorg aan te besteden.
Elleboog blessure
De elleboog kan op meerdere manieren geblesseerd raken. Vaak is er sprake van een overbelasting van de aanhechtingen van de spieren die van de pols naar de elleboog lopen. Een overbelasting van de strekspieren komt het meeste voor. Deze spieren zitten vast aan de buitenzijde van de elleboog en geven een zeurende pijn. Tennissers hebben er vaak last van en daarom heet het in de volksmond een ’tenniselleboog’.
Ook de aanhechting van de buigspieren kan overbelast worden. Deze loopt naar de binnenkant van je elleboog. Dit is een veelvoorkomende blessure bij golfers (golfelleboog), maar tennissers die met veel topspin slaan, kunnen er ook last van krijgen.
Er zijn uiteraard nog meer elleboogblessures. Denk aan de overbelasting van de elleboogband bij honkballers (‘werperselleboog’) of een beschadiging aan het kraakbeen van de elleboog.
Schouder blessure
De meest voorkomende sportblessures van de schouder:
- Door overbelasting kan een slijmbeurs in de schouder ontstoken raken. Dit brengt vervelende klachten met zich mee met soms hevige pijn.
- Een ontwrichting van de schouder (schouder uit de kom) kan ontstaan door een val (judo of ander contactsporten), het maken van een verkeerde beweging, het veel kracht zetten tijdens een werpbeweging (kogelstoten) of het trekken aan de arm tijdens het sporten (handbal of basketbal). Bij een ontwrichting moet de schouder altijd teruggezet worden in de kom en moet je rekenen op een langdurig herstel.
- Een ontstoken pees in je de schouder. Deze klachten lijken een beetje op een slijmbeursontsteking en worden daarom vaak door elkaar gehaald.
Diagnose en behandeling van elleboog- en schouderblessures
Zoals bij de meeste blessures is het ook bij elleboog- en schouderblessures belangrijk om je klachten vroegtijdig te laten behandelen. Dat voorkomt chronische blessures, met alle gevolgen van dien. De complexiteit van elleboog- en schouderblessures vraagt om specialistische kennis en behandeling, omdat sommige klachten op elkaar lijken. Het stellen van de juiste diagnose bij sportblessures is daarom de eerste winst voor een voorspoedig herstel en voorkomt langdurig buitenspel staan.
Herstellen van elleboog- of schouderblessures bij MCZ
Heb jij er ook een hekel aan om langs de kant te staan? Kom dan herstellen bij MCZ Het Omnium (Topsportzorgcentrum). Wat zijn redenen om voor ons te kiezen?
- Het behandelen van elleboog- en schouderblessures is onze tak van sport! Ons arm- en schouderteam bestaat uit ervaren sportfysiotherapeuten en bewegingswetenschappers, die specialistische kennis en ervaring hebben in het behandelen van elleboog- en schouderblessures.
- Tijdens en na je blessurebehandeling kun je (blijven) werken aan je fitheid.
- We hebben een uniek test- en meetcentrum om je voortgang te bewaken en moderne behandel- en trainingsapparatuur (PhysioPlux, Biodex, echografie, AlterG).
- We hebben en intensieve samenwerking met de sportartsen en orthopeden van het Martini Ziekenhuis, het Schoudernetwerk en de Elleboognetwerk Nederland. Die samenwerking bestaat onder andere uit een gezamenlijk spreekuur.
- We zijn gespecialiseerd in sportblessures en hanteren altijd wetenschappelijk onderbouwde behandelmethodes.
Neem contact op
Heb je last van een of meerdere elleboog- of schouderblessures? Kom zo snel mogelijk in actie; dan helpen we je hiervan te herstellen. Neem daarom vandaag nog contact op voor meer informatie over de fysiotherapie bij MCZ of om direct een afspraak in te plannen!