Jouw (lage) rugpijn blijvend oplossen?

Pas wanneer je het ervaart, weet je hoe vervelend het is. Rugpijn. Doordat je je rug bij de meeste bewegingen gebruikt, heb je bijna altijd pijn. Bij het uit bed stappen, op de fiets, wanneer je aan het koken bent. Aan sporten moet je helemaal niet denken. Wat als je de klacht erger maakt? Rugpijn vormt op die manier een groot probleem. Het belemmert je normale dagelijkse leven. Welke oplossingen zijn er voor deze klacht? De specialisten van MCZ kunnen je helpen. 

2 miljoen rugklachten

Rugpijn komt ontzettend veel voor. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er in ieder geval zo’n 2 miljoen mensen rondlopen met rugpijn. En dat zijn alleen nog maar de mensen die ermee naar een specialist gaan. Er zijn ook veel mensen die met pijn blijven kampen, bijvoorbeeld omdat ze niet goed weten wat ze ertegen kunnen doen. Er is dan ook lang niet altijd een duidelijke oorzaak van rugpijn. Vaak gaat het om een combinatie van slijtage en lichamelijke en mentale factoren.

Meest voorkomende vormen (lage) rugpijn

Rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten. Soms heb je uit het niets opeens last, of de pijn is juist langzamerhand erger geworden. De pijn kan op meerdere plekken voorkomen:

  • Boven in, midden in of laag in de rug
  • In de spieren
  • Als stijfheid of stramheid
  • Met uitstraling naar de nek, armen of benen

Wat kun je zelf doen bij rugpijn?

Je kunt zelf dingen doen om rugpijn te verminderen of voorkomen. Een aantal tips:

  • Blijf bewegen! Door de spieren soepel te houden, vermindert de pijn sneller. Met beweging kun je niet zomaar iets stuk maken.
  • Zit niet te veel en te lang. Probeer ieder kwartier of halfuur even te bewegen of te veranderen van houding.
  • Laat je adviseren over een gezonde werkhouding. De hoogte van de tafel, de stoel en het bureau kan veel uitmaken.
  • Probeer na te gaan wanneer de pijn erger wordt: na een bepaalde houding, door stress of overbelasting? Door dit in kaart te hebben, kan er gericht behandeld worden.

Fysiotherapie bij rugpijn

Heb je langere tijd last van rugpijn? Dat is enorm vervelend. Begrijpelijk dat je daar zo snel mogelijk vanaf wilt! Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken. Een fysiotherapeut helpt je daarbij. Samen kunnen jullie aan de slag met de aanpak van FysioTopics, een methode die door zo’n 3000 fysiotherapeuten gebruikt wordt. Hierbij maak je een Zorgplan Rugpijn, een compleet programma waarbij jouw specifieke type rugpijn opgelost kan worden. Wel zo fijn, aangezien elke rugklacht uniek is.

Hoe ziet een traject eruit?

Het Zorgplan is gericht op blijvend herstel, zodat je niet bang hoeft te zijn wéér in de lappenmand terecht te komen. Wat gebeurt er bij dit traject? Allereerst kijkt de specialist met jou naar de aard en ernst van je klacht. Op basis daarvan stelt hij of zij een behandelplan op met als doel pijnvrij bewegen. Tijdens het programma meet je geregeld de voortgang: heb je nog pijn en hoe intens is deze pijn? Zo weet je goed waar je nu staat en welke stappen er nog genomen kunnen worden.

Ook blijvend herstellen van rugpijn?

Ben jij ook zat van jouw rugpijn? Als je blijvend wil herstellen van deze vervelende klacht, kunnen er verschillende therapieën worden ingezet. Denk aan de McKenzie-therapie, Redcordtherapie of dry needling. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op. Onze specialisten denken graag met je mee.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”