Revalidatie na kanker

Revalidatie na kanker

Veel mensen blijven tijdens of soms lang na de behandeling van kanker klachten ervaren. Uit onderzoek blijkt dat juist bewegen en sporten helpen om deze klachten te verminderen. Toch worden mensen die kanker hebben (gehad) lang niet altijd op de mogelijkheid gewezen dat er beweegprogramma’s zijn die hun klachten kunnen verminderen. Dat is een gemiste kans, want bewegen helpt écht.

Oncologiefysiotherapie 

Vaak ontstaan er bewegingsbeperkingen als gevolg van een operatie of behandeling. De oncologisch fysiotherapeut is erin gespecialiseerd om die beweeglijkheid weer terug te krijgen, zodat je het dagelijks leven weer gemakkelijker kunt oppakken. Een ander gevolg van zo’n operatie of behandeling is dat de conditie achteruitgaat. Ook daarmee kan de oncologiefysiotherapeut helpen, want bewegen na kanker is erg belangrijk voor het herstel.

Lichamelijke klachten en kanker

Als je kanker hebt (gehad), ontstaan vaak lichamelijke klachten die invloed hebben op het dagelijks functioneren. Klachten die vaak voorkomen, zijn:

  • algemene vermoeidheid
  • pijn
  • stijve spieren en of gewrichten
  • een slechtere conditie
  • problemen met onthouden en zich concentreren 

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met kanker minder bewegen dan volgens de beweegrichtlijn wordt geadviseerd. Het gaat dan om minstens 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Mensen met kanker doen dat minder snel, omdat zij bijvoorbeeld te veel last hebben van vermoeidheid.

Beweegprogramma Fit op weg bij MCZ

Het lijkt tegenstrijdig, maar in beweging komen helpt echt tegen vermoeidheid. Maar hoe pak je de draad weer op? Daarvoor kun je deelnemen aan het beweegprogramma Fit op weg, zodat je onder gespecialiseerde begeleiding van een oncologisch fysiotherapeut veilig en verantwoord fitter wordt en weer meer energie krijgt.

Na of tijdens het individuele behandeltraject, dat zich richt op het verminderen van klachten en het vergroten van de beweeglijkheid, start je met Fit op weg. Het beweegprogramma richt zich op het verbeteren van conditie en spierkracht waardoor, naast de vermoeidheidsklachten, ook alle andere klachten verminderen. En verder is er aandacht voor de verschillende leefstijlfactoren die een positieve en negatieve invloed hebben op het herstel bij kanker en, ook belangrijk: hoe je na Fit op weg actief kunt blijven bewegen.

Tijdens het programma houdt de fysiotherapeut je voortgang scherp in de gaten. Dat gebeurt onder andere door het afnemen van testen, zoals spierkracht en conditie. Zo weet de fysiotherapeut hoe het lichaam reageert op het beweegplan en dus of je goed en Fit op weg bent.

Vervolg na Fit op weg

Heb je de smaak te pakken en wil je blijven trainen bij MCZ omdat het vertrouwd is? Dat kan! Met een Medisch Fitnessabonnement kun je onder begeleiding van een beweegcoach door blijven trainen en heb je altijd een kort lijntje met de oncologisch fysiotherapeut die jou goed kent. Fijn toch?

Klachten verminderen en fitter worden?

Kom in beweging en bespreek het snel met je huisarts of medisch specialist, want je hebt in dit geval een verwijzing van een arts of specialist nodig voor je zorgverzekeraar. De volgende stap is een afspraak maken. Je kunt dan met de oncologisch fysiotherapeut bespreken welke klachten en beperkingen jij als gevolg van je ziekte ervaart. En vooral, wat er aan te doen is. Daarna stellen jullie samen een plan op en ga je veilig en verantwoord aan de slag om je klachten te verminderen en je conditie en spierkracht te verbeteren.

Afspraak maken

Wil jij in beweging komen en je energie weer terugkrijgen? Maak dan een afspraak. Alvast fijn om te weten: je traint op je eigen niveau en in een rustige omgeving. Je zult zien dat het werkt! Nog vragen? Bel gerust; we helpen je graag.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”