Hamstringblessure

Hamstringblessure

Heb je na een sprong, trap of sliding plotseling een heftige pijn aan de achterzijde van je bovenbeen en wordt de pijn erger wanneer je je hamstring aanspant of rekt? Hoogstwaarschijnlijk heb je dan je hamstring verrekt of gescheurd. Soms zie je na een paar dagen zelfs een blauwe plek ontstaan. Heel vervelend natuurlijk. En om erger te voorkomen, is het belangrijk om er iets aan te doen.

hamstringblessure

Hoe herken je een hamstringblessure?

Een hamstringblessure herken je aan plotselinge en hevige pijn aan de achterzijde van je bovenbeen, die ontstaat tijdens bijvoorbeeld een sprint, trap, sliding of spagaat. Deze blessure komt vooral veel voor bij voetbal, hockey en atletiek. Vaak voel je de pijn in het midden van de hamstring. Ook bij turnen, ballet en vechtsporten komt de blessure regelmatig voor. Dan voel je de pijn meestal meer richting je bil.

Risicofactoren bij een hamstringblessure

Bij ongetraindheid, vermoeidheid of een ongelijkmatige spieropbouw is het risico op een hamstringblessure groter. Ook als je al eerder een hamstringblessure hebt gehad, is het risico groter op herhaling van deze blessure.

Wel of niet doorgaan bij een hamstringblessure?

Ga niet door met sporten wanneer je plotselinge pijn hebt aan je hamstring, maar maak een afspraak met een sportfysiotherapeut om te bepalen hoe ernstig je blessure is. Meestal kan op basis van je verhaal en onderzoek vastgesteld worden wat er aan de hand is met je hamstring. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig, zoals een echo of een MRI.

Hoe lang duurt het herstel?

Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 tot 8 weken herstellen van je blessure. Een verrekking hoog in de hamstring duurt echter langer: gemiddeld zo’n 12 tot 16 weken. Wanneer je kracht in beide benen gelijk is, je hamstring niet meer pijnlijk voelt en je pijnvrij kunt hardlopen, kun je weer gaan trainen.

In ernstige gevallen, zoals bij door- of afscheuring, is een operatie nodig en duurt het herstel vanzelfsprekend langer. In alle gevallen is het niet verstandig om door te lopen met pijn aan je hamstring, want een vroegtijdige behandeling kan langdurig aan de kant staan voorkomen.

Herstellen van je sportblessure bij MCZ?

Heb jij er ook een hekel aan om aan de kant te staan? Kom dan herstellen bij MCZ Het Omnium (Topsportzorgcentrum). Wat zijn redenen om voor ons te kiezen?

  • Het behandelen van sportblessures is onze tak van sport! Ons team van ervaren sportfysiotherapeuten, bewegingswetenschappers en fysiek trainers, ziet dagelijks fitte en geblesseerde spelers van FC Groningen, FC Emmen en Donar en Lycurgus.
  • Tijdens en na je blessurebehandeling kun je (blijven) werken aan je fitheid.
  • We beschikken over een uniek test- en meetcentrum om je voortgang te bewaken en over moderne behandel- en
    trainingsapparatuur (PhysioPlux, Biodex, echografie, AlterG).
  • We hebben een intensieve samenwerking met de sportartsen en orthopeden van het Martini Ziekenhuis.
  • We zijn gespecialiseerd in sportblessures en hanteren altijd wetenschappelijk onderbouwde behandelmethodes.

Neem contact op

Heb je klachten aan je hamstring? Kom zo snel mogelijk in actie; dan helpen we je hiervan te herstellen. Neem daarom vandaag nog contact op voor meer informatie over de fysiotherapie bij MCZ of om direct een afspraak in te plannen!

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”