Artrose

In 2021 waren er ongeveer 1,6 miljoen mensen die bij de huisarts liepen met artrose. Dat zijn alleen de mensen die bekent zijn, maar hoeveel mensen hebben zich niet gemeld met artrose klachten? Niets om je voor te schamen, want het komt vaak voor en het zijn heel vervelende klachten. Artrose geeft pijn in gewrichten en daardoor ga je minder bewegen en dat heeft een negatieve invloed op je leven. Daarom is het goed om te weten dat je juist door meer te bewegen minder beperkingen ervaart. De fysiotherapeuten van MCZ helpen je hier graag bij.

artrose

Wat is artrose?

Kort gezegd is artrose slijtage van het kraakbeen. Je kraakbeen wordt steeds zachter, waardoor je gewricht vervormd raakt. Hierdoor ontstaan soms zichtbare en voelbare knobbels in je gewricht. Ruw kraakbeen zorgt ervoor dat je minder soepel kunt bewegen. Gevolg: er kunnen zenuwen bekneld raken, waardoor je pijn in je gewrichten krijgt.

Artrose komt het meeste voor in nek, rug, heupen, knieën, vingers en tenen en beperkt je behoorlijk in je dagelijks leven. Het is een chronische aandoening, maar er is wel degelijk iets aan te doen.

Welke artroseklachten kunnen voorkomen?

Door een goede behandeling kun je veel pijnklachten verminderen of voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan klachten zoals:

 • Pijn
 • Stijfheid
 • Krakende gewrichten
 • Zwelling en instabiliteit
 • Verandering van lichaamshouding
 • Klachten bij nek- en rugartrose

Door gezond te leven kan de kans op artrose verkleinen. Een gezonde leefstijl bereik je door niet te roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gevarieerd eten. Door gezonder te leven, verklein je de kans op chronische ziekten zoals artrose. 

Beweegprogramma Artrose

Als je gemotiveerd bent om je leefstijl te verbeteren, ervaar je daar de positieve effecten van. Beweging is hierbij zeer belangrijk. Om daarbij te helpen, zijn er speciale beweegprogramma’s voor mensen met artrose; ook bij MCZ. Door deel te nemen aan het programma ervaar je minder pijn, word je fitter en krijg je weer meer energie. Kortom: het leven wordt er aangenamer door, want je vergroot je mobiliteit. Je beweegt onder begeleiding van een ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeut en krijgt ook tips voor een gezondere leefstijl. Ook gezonde voeding komt aan bod. Een diëtist kan je daarbij verder helpen. 

Samen herstellen bij MCZ

Als je last hebt van artrose is een beweegprogramma bij MCZ een goede keuze:

 • Persoonlijke aandacht en betrokkenheid vinden we belangrijk.
 • Je traint in kleine groepjes met mensen die vergelijkbare klachten hebben.
 • Omdat je in een rustige omgeving traint is er altijd aandacht voor jou.
 • De begeleiding is in handen van een ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeut. 
 • We hebben korte lijnen met je huisarts of medisch specialist.
 • We werken altijd met bewezen effectieve behandelmethodes en beweegprogramma’s. 

Neem contact op

Meedoen aan het beweegprogramma voor artrose bij MCZ? Bespreek het met je huisarts of medisch specialist, want je hebt een verwijzing nodig om aan dit beweegprogramma deel te nemen. Het beweegprogramma wordt in de meeste gevallen door je zorgverzekering vergoed. Blijf bewegen, ook met Artrose, want dat vergroot je mobiliteit. We helpen je graag.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”