Beroerte of CVA

Beroerte

Jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 Nederlanders een beroerte. De gevolgen van een beroerte zijn vaak erg ingrijpend. Soms houd je er blijvende beperkingen aan over, zoals minder goed lopen, problemen met praten of een arm die niet goed functioneert. Gelukkig is het met behulp van onder andere gespecialiseerde fysiotherapie en veel oefening vaak mogelijk om verloren gegane functies terug te winnen.

beroerte

Wat is een beroerte?

De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor ‘cerebro vasculair accident’. Letterlijk betekent dit: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Het hersenweefsel raakt daardoor beschadigd. Het gevolg is onder andere uitval van lichamelijke functies. 

Veel voorkomende klachten

Een beroerte kan de volgende lichamelijke gevolgen hebben:

  • Problemen met lopen
  • Moeite om het evenwicht te bewaren
  • Een arm die niet ‘meewerkt’
  • Problemen met praten

Oefening en fysiotherapie

Wanneer je een beroerte hebt gehad, is het belangrijk om snel weer in beweging te komen. Dat heeft namelijk een positieve invloed op het herstel. In de eerste fase komt de fysiotherapeut bij je thuis of in het ziekenhuis, om je te helpen met het vinden van een comfortabele lighouding of het stimuleren van arm- en beenbewegingen.

Tijdens de revalidatie leert de fysiotherapeut je om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Daarvoor is intensief oefenen belangrijk. Soms zijn daar ook hulpmiddelen bij nodig en ook daarmee leert de fysiotherapeut je om te gaan. 

Na ongeveer 3 maanden is in te schatten of er blijvende beperkingen zijn, maar ook die kunnen nog sterk verbeteren door veel te oefenen. De fysiotherapeut ondersteunt en adviseert ook andere hulpverleners en mantelzorgers die direct betrokken zijn bij je herstel.

CVA-netwerk Groningen en MCZ

Het CVA-netwerk Groningen is een netwerk van fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten in de regio Groningen. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten na een beroerte. De therapeuten werken onderling met elkaar samen. Daarnaast heeft het CVA-netwerk Groningen een samenwerkingsverband met de CVA-gespecialiseerde nazorgverpleegkundigen van TSN en met de revalidatiegeneeskunde van het Martini Ziekenhuis.

Waarom ondersteuning van MCZ?

De fysiotherapeuten van MCZ helpen je graag. Waarom is fysiotherapie bij MCZ zo waardevol?

  • Persoonlijke aandacht en betrokkenheid vinden we erg belangrijk.
  • De begeleiding is in handen van een ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeut.
  • Wij zijn aangesloten bij het CVA netwerk Groningen. Door dit netwerk is samenwerking met collega-zorgverleners uit diverse disciplines mogelijk. Daarnaast zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg en onderzoek.

Wij zijn er voor je! Maak nu een afspraak.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”