BekkenCheck

Bekkenklachten voorkomen na een bevalling

Ben jij in de afgelopen 3 maanden bevallen? Je denkt er nu misschien nog niet aan, maar wist je dat veel bekkenklachten op latere leeftijd voorkomen hadden kunnen worden als je nu actie had ondernomen? Voor veel vrouwen is dat niet het geval. Daarom is deze informatie van de bekkenfysiotherapeut juist interessant voor jou!

bekkencheck

Hoe ontstaan bekkenklachten na een bevalling?

Je bent 9 maanden zwanger geweest en hebt een topprestatie geleverd, want je hebt je kindje op de wereld gezet. In de afgelopen tijd heeft je lichaam veel veranderingen doorgemaakt. Hormonen gierden door je lijf, je gewicht nam toe (en weer af) en je lichaam heeft zich aangepast om de bevalling goed te laten verlopen. Je bent blij met je kindje, maar hoe is het met jezelf? Om goed voor je zoon of dochter te kunnen zorgen, moet je zelf ook fit zijn en blijven.

In Nederland is de nazorg na een bevalling helaas niet vanzelfsprekend. Dat is jammer, want goede nazorg voorkomt bekkenklachten vlak na je bevalling, maar ook op latere leeftijd. Daarom adviseren we alle pas bevallen vrouwen een BekkenCheck te doen.

Ervaring van Jeanet de Jong, 47 jaar

“In mijn tijd wisten we hier niets van. Bij onze oudste heb ik anderhalf uur moeten persen en heb ik een knip gehad. Ik had geen last van urineverlies of iets dergelijks. Nu, 18 jaar later, heb ik ‘zomaar ineens’ een bekkenprobleem. Sinds kort verlies ik urine als ik moet niezen of hoesten. Ook tijdens het sporten heb ik daar last van. Soms drupjes, soms wat meer. Volgens mijn huisarts en bekkenfysiotherapeut is dat een direct gevolg van die bevalling. Waardeloos, toch? Had ik dit maar geweten!”

Preventieve BekkenCheck

Er is in ieder geval een verhoogd risico op bekkenklachten na je bevalling wanneer onderstaande omstandigheden op jouw bevalling van toepassing zijn:

 • Een knip
 • Ruptuur
 • Vacuüm- of tangverlossing
 • Lang persen: meer dan 60 minuten
 • Hoog geboortegewicht: meer dan 4000 gram

De BekkenCheck van MCZ

Het is belangrijk om optimaal te herstellen na je bevalling, omdat je dan bekkenklachten kunt voorkomen, ook op latere leeftijd. De BekkenCheck is een preventief gesprek, en dus geen inwendig onderzoek, met een bekkenfysiotherapeute van MCZ.

Veel gestelde vragen tijdens BekkenCheck

Je hebt tijdens de BekkenCheck ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Veel gestelde vragen tijdens deze afspraak zijn bijvoorbeeld:

 • Ik voel mij niet fit na mijn bevalling. Wat kan ik daaraan doen?
 • Wanneer mag ik weer tillen en hoe kan ik mijn rug daarbij ontlasten?
 • Na hoeveel weken mag ik weer sporten en hoe moet je dat opbouwen?
 • Hoe kom ik weer in shape en welke oefeningen zijn daar goed voor?
 • Is urineverlies normaal en wat kan ik eraan doen?
 • Ik heb pijn bij het vrijen. Is dat normaal?

Afspraak maken voor een BekkenCheck?

Als je tussen de 6 tot 12 weken geleden bevallen bent, kun je een afspraak maken. Het gesprek met de bekkenfysiotherapeute duurt een half uur en wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt. Wil jij bekkenklachten voorkomen of verminderen? Onze specialisten helpen je graag. Maak nu een afspraak.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”