BekkenCheck

BekkenCheck voorkomt bekkenklachten na bevalling

Ben jij in de afgelopen 3 maanden bevallen? Je denkt er nu misschien nog niet aan, maar wist je dat veel bekkenklachten op latere leeftijd voorkomen hadden kunnen worden als je nu actie had ondernomen? Voor veel vrouwen is dat niet het geval. Daarom is deze informatie van de bekkenfysiotherapeut juist interessant voor jou!

bekkencheck

Hoe ontstaan bekkenklachten na een bevalling?

Je bent 9 maanden zwanger geweest en hebt een topprestatie geleverd, want je hebt je kindje op de wereld gezet. In de afgelopen tijd heeft je lichaam veel veranderingen doorgemaakt. Hormonen gierden door je lijf, je gewicht nam toe (en weer af) en je lichaam heeft zich aangepast om de bevalling goed te laten verlopen. Je bent blij met je kindje, maar hoe is het met jezelf? Om goed voor je zoon of dochter te kunnen zorgen, moet je zelf ook fit zijn en blijven.

In Nederland is de nazorg na een bevalling, zoals vaak wel in andere landen, niet vanzelfsprekend. Dat is jammer, want goede nazorg voorkomt vervelende bekkenklachten vlak na je bevalling, maar ook zeker op latere leeftijd. Daar denk je nu misschien niet aan. Daarom breken wij hier nu een lans voor en adviseren we alle pas bevallen vrouwen een BekkenCheck te doen. Meer weten over bekkenklachten en bekkenfysiotherapie? Lees de ervaring van Jeanet of ga naar deze link.

Ervaring van Jeanet de Jong, 47 jaar

“In mijn tijd wisten we hier niets van. Bij onze oudste heb ik anderhalf uur moeten persen en heb ik een knip gehad. Ik had geen last van urineverlies of iets dergelijks. Nu, 18 jaar later, heb ik ‘zomaar ineens’ een bekkenprobleem. Sinds kort verlies ik urine als ik moet niezen of hoesten. Ook tijdens het sporten heb ik daar last van. Soms drupjes, soms wat meer. Volgens mijn huisarts en bekkenfysiotherapeut is dat een direct gevolg van die bevalling. Waardeloos, toch? Had ik dit maar geweten!”

Verhoogd risico op bekkenklachten

Er is in ieder geval een verhoogd risico op bekkenklachten na je bevalling wanneer onderstaande omstandigheden op jouw bevalling van toepassing zijn:

 • Een knip
 • Ruptuur
 • Vacuüm- of tangverlossing
 • Lang persen: meer dan 60 minuten
 • Hoog geboortegewicht: meer dan 4000 gram

Laat je bekken checken

Het is belangrijk om optimaal te herstellen na je bevalling, omdat je dan bekkenklachten kunt voorkomen, ook op latere leeftijd. De BekkenCheck is een preventief gesprek, en dus geen inwendig onderzoek, met een bekkenfysiotherapeute van MCZ.

Veel gestelde vragen tijdens BekkenCheck

Tijdens de BekkenCheck kun je natuurlijk ook antwoorden krijgen op vragen waar je mogelijk mee zit. Hieronder alvast een aantal veel gestelde vragen, die bij pas bevallen vrouwen leven, maar waar soms een taboe op rust:

 • Ik voel mij niet fit na mijn bevalling. Wat kan ik daaraan doen?
 • Wanneer mag ik weer tillen en hoe kan ik mijn rug daarbij ontlasten?
 • Na hoeveel weken mag ik weer sporten en hoe moet je dat opbouwen?
 • Hoe kom ik weer in shape en welke oefeningen zijn daar goed voor?
 • Is urineverlies normaal en wat kan ik eraan doen?
 • Ik heb pijn bij het vrijen. Is dat normaal?

Afspraak maken BekkenCheck

Als je tussen de 6 tot 12 weken geleden bevallen bent, adviseren wij je een afspraak te maken om je bekken preventief te laten checken. Het gesprek met de bekkenfysiotherapeute duurt een half uur en wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoedt als je een aanvullende zorgverzekering hebt. Wil jij bekkenklachten voorkomen of verminderen? Doe de BekkenCheck. Onze bekkenfysiotherapeuten helpen je graag. Maak nu een afspraak.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”