Wat ouderen moeten weten over bewegen
Hoe vaak verzucht jij: ‘Pff, je kunt wel merken dat ik geen 20 meer ben’? Als je ouder wordt, krijg je niet alleen maar rimpels en grijze haren, maar ook je lichaam levert langzaam maar zeker aan kracht en soepelheid in. Nu is het niet zo dat er van ouderen verwacht wordt dat ze nog moeiteloos een spagaat kunnen doen of met een zak cement op de schouders de steiger kunnen opklauteren, maar het is wél belangrijk om met het stijgen der jaren fit en in conditie te blijven.
Zwakke spieren en broze botten
Je spiermassa en -kracht groeien van je geboorte tot het moment dat je een dertiger bent. Daarna neemt je spiermassa af. In het begin is dat circa 1% per jaar, maar rond je 70ste is dat al gauw zo’n 3 tot 5% per jaar. Met op den duur alle gevolgen van dien. Je zelfredzaamheid wordt minder, je mobiliteit neemt af en je balans raakt verstoord. Hierdoor neemt de kans dat je valt – en daarbij mogelijk iets breekt, want vanaf je 40ste levensjaar neemt ook de botdichtheid af – steeds meer toe.
Beweegrichtlijnen
Toegegeven: dat is niet bepaald een vooruitzicht om blij van te worden. Toch kun je er zelf een boel aan doen om je spieren en botten te versterken: kom én blijf in beweging. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert de volgende beweegrichtlijnen voor ouderen:
- Minimaal 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensieve inspanning, zoals wandelen, fietsen of zwemmen
- Minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten
- Balansoefeningen
- Veel stilzitten voorkomen
Alleen maar voordelen
De voordelen van voldoende bewegen, ook voor ouderen, blijven niet alleen beperkt tot sterkere spieren en botten. Het vermindert eveneens het risico op chronische aandoeningen en heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid. Door lichaamsbeweging wordt de afgifte van endorfines, ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd, namelijk gestimuleerd. Bewegen geeft energie, helpt tegen vermoeidheid en verbetert je slaapkwaliteit. Daarnaast heeft het ook nog een sociaal aspect, vooral wanneer je samen beweegt met anderen.
SeniorenFit en WandelFit voor ouderen
Een mooi voorbeeld van bewegen in groepsverband is onze SeniorenFit: fitnesslessen van een uur speciaal voor ouderen. Samen met leeftijdsgenoten werk je, onder de deskundige begeleiding van een gekwalificeerde beweegcoach, aan je conditie. Is fitness niets voor jou, maar houd je wel van wandelen? Doe dan mee aan WandelFit. We lopen het hele jaar door en zorgen ervoor dat je in je eigen tempo kunt lopen. SeniorenFit en WandelFit is er voor alle ouderen die fit en vitaal willen blijven, zodat ze lang mogelijk mobiel en zelfstandig door het leven kunnen gaan. Meld je snel aan en ervaar zelf hoe leuk en gezellig bewegen kan zijn.