Ouderdomsklachten? Blijf in beweging!

Dat Nederland aan het vergrijzen is, zal je niet ontgaan zijn. Maar wist je ook dat het aantal 65-plussers in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is? En dat het aantal 80-plussers in 2030 naar verwachting 1,2 miljoen is? Helaas komt de ouderdom vaak met gebreken. Om ouderdomsklachten echter zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat je bij het stijgen der jaren fit en vitaal blijft, zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen. Dat bereik je niet door achter de geraniums weg te kruipen, want rust roest.

ouderdomsklachten

Algemene ouderdomsklachten

Afgezien van heel specifieke aandoeningen en ziektes, krijgen ouderen vaker te maken met algemene ouderdomsklachten, welke leiden tot beperkingen met als gevolg verminderde vitaliteit:

  • afname van spiermassa en kracht: dit leidt tot verminderde mobiliteit, stabiliteit en balans
  • verminderd gezichtsvermogen: dit heeft een grote impact op de mobiliteit, waardoor de kans op vallen of struikelen groter is
  • osteoporose: door een afname van de hoeveelheid kalk in de botten wordt het bot steeds brozer en is de kans op een botbreuk bij een val groter
  • gewichtstoename: bij het ouder worden vertraagt je stofwisseling. Dat maakt het gevaar op overgewicht groter, waardoor bewegen moeilijker wordt. Met alle gevolgen van dien.

Vicieuze cirkel

Wanneer je niets doet aan je ouderdomsklachten – omdat het zogenaamd hoort bij het ouder worden –  ben je geneigd om minder actief te zijn. En dat heeft gevolgen voor je algehele gezondheid, mobiliteit en zelfredzaamheid. Maar er is een oplossing: doorbreek die vicieuze cirkel door de klachten voor te zijn en te blijven bewegen. Of, wanneer je klachten ervaart, hulp te zoeken en er iets aan te doen.

Train op een verantwoorde manier

Het kan best lastig zijn om die vicieuze cirkel zelf te doorbreken. En als je dat wel lukt, hoe train je dan op een verantwoorde manier? Moet je de pijn in je gewrichten gewoon maar negeren? Of maak je het er daarmee alleen maar erger mee?

Gespecialiseerde fysiotherapie

Daarom is het verstandig om op een verantwoorde manier begeleid te worden. Bijvoorbeeld door onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in ouderdomsklachten. Onze kennis van bewegen op oudere leeftijd en het herkennen van beweegproblemen bij ouderen maakt de kans op (nieuwe) blessures aanzienlijk kleiner en daarmee voorkom je dat je minder mobiel wordt.

Tips en adviezen

Om ervoor te zorgen dat jij je zelfstandigheid zo lang mogelijk behoudt en (het ontstaan van) ouderdomsklachten tot een minimum beperkt, geven we je daarover tips en advies, oefenen we om je mobiliteit te behouden of te verbeteren, oefenen we met (loop)hulpmiddelen, geven we valtraining en behandelen we klachten. Ook als je niet meer zelfstandig woont, blijft het belangrijk om te blijven bewegen, omdat het je gezondheid ten goede komt.

Diverse programma’s

MCZ heeft diverse programma’s om je vitaliteit te behouden en te verbeteren. Sommige van de programma’s zijn zelfs speciaal gericht op ouderen:

Plan vandaag nog een afspraak in met één van onze ouderdomsspecialisten en blijf in beweging!

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”