De specialist aan het woord: kaakklachten en stress

Het is geen geheim dat onze taal doorspekt is met uitdrukkingen die ons gedrag onder stressvolle situaties beschrijven. We ‘krijgen het voor de kiezen’, ‘lopen op ons tandvlees’ en ‘zijn tot de tanden toe bewapend’. Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar wat we soms over het hoofd zien, is hoe stress zich fysiek kan manifesteren, met name in onze kaken.

Marleen-van-der-Wal
kaakfysiotherapeut Marleen van der Wal-Hadash

Pijnlijke kaak

Kaakklachten, zoals bruxisme (tandenknarsen) en temporomandibulaire disfunctie (TMD), kunnen het gevolg zijn van langdurige stress, en de kaakfysiotherapeut kan een cruciale rol spelen om deze pijnlijke problemen te verhelpen.

Stress en kaakklachten

Stress heeft een verrassend sterke invloed op de spanning die we vasthouden in onze kaken. Mensen die stress ervaren, hebben de neiging om hun tanden en kiezen op elkaar te klemmen; een gewoonte die ‘bruxisme’ wordt genoemd. Deze constante spanning in de kauwspieren kan leiden tot pijn en ongemak, en soms zelfs tot een beperkte mondopening, waardoor kauwen en gapen pijnlijk worden. Maar de impact van stress stopt niet bij de kaak: die kan ook hoofdpijn en nekklachten veroorzaken.

Vechten of vluchten

Onze mentale gesteldheid, of anders gezegd: hoe het met ons gaat, heeft een enorme invloed op ons fysieke welzijn. Wanneer we stress of spanning ervaren, gaat ons lichaam over tot actie. Het maakt verschillende stresshormonen, zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline, aan die ons helpen om te ‘vechten’ of te ‘vluchten’. We worden alerter en meer gefocust, onze reflexen worden verscherpt, de hartslag stijgt en de bloeddruk neemt toe. Dit is gunstig in acute situaties, zoals het geven van een belangrijke presentatie of een beangstigende situatie.

Chronische stress

Echter, in de moderne wereld ervaren steeds meer mensen langdurige stress, waardoor ons lichaam denkt dat het voortdurend in een noodsituatie verkeert en niet meer kan herstellen. Dit staat bekend als ‘chronische stress’, en de manier waarop die zich manifesteert, kan van persoon tot persoon verschillen. De stress kan leiden tot veranderingen in ons gedrag, zoals eetgewoonten, een lager libido en minder zin om te bewegen. Bovendien kan die onze slaapkwaliteit beïnvloeden, wat leidt tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. Deze negatieve spiraal kan uiteindelijk fysieke klachten veroorzaken.

De kaakfysiotherapeut (orofaciale therapeut)

Als je merkt dat je lijdt aan kaakklachten als gevolg van stress, is het belangrijk om actie te ondernemen. Hier komt de kaakfysiotherapeut, ook wel ‘orofaciale therapeut’, in beeld. Samen met deze professional kun je de factoren identificeren die bijdragen aan de overbelasting van je kaakspieren. Kaakfysiotherapie helpt je om de beperkingen en pijnklachten te verminderen door middel van behandelingen en advies.

Behandeling

Een behandeling bij de kaakfysiotherapeut kan verschillende elementen omvatten. Ten eerste zal de therapeut de pijnlijke spieren behandelen. Dit kan variëren van massage en manuele therapie tot technieken om de spanning in de spieren te verminderen. Daarnaast kunnen oefeningen worden voorgeschreven om de kaak en de nek te helpen ontspannen en de mobiliteit te verbeteren. Goede slaaphygiëne wordt ook vaak benadrukt, omdat een goede nachtrust essentieel is voor het herstel. Indien nodig zal de kaakfysiotherapeut overleggen met andere zorgverleners, zoals de huisarts, tandarts of kaakchirurg.

Verlichten van fysieke klachten

In een wereld waarin stress onvermijdelijk lijkt, is het geruststellend om te weten dat er professionals zijn die gespecialiseerd zijn in het verlichten van de fysieke klachten die het gevolg kunnen zijn van deze stress. De kaakfysiotherapeut helpt je graag, zodat je kaakklachten niet langer een belemmering vormen voor je dagelijks leven. Het is dus tijd om op te houden met ‘op je tandvlees te lopen’. Zoek professionele hulp om je kaakproblemen én je stress aan te pakken, zodat je weer met een ontspannen glimlach je tanden kunt laten zien.

Twijfel je of je kaakklachten hebt? Vul dan vrijblijvend deze handige vragenlijst in.

Ook interessant voor jou

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”