Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is gericht op het behandelen van bewegingsproblemen die ontstaan door kanker of door de medische behandeling van de kanker (operatie, chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie). Zo kun je te maken krijgen met bewegingsbeperking of pijn die bewegen moeilijk maakt. Door zoveel mogelijk te blijven bewegen, blijf je fitter en kun je eventueel ook sneller herstellen.

oncologiefysiotherapie

Wat doet de oncologiefysiotherapeut?

De oncologiefysiotherapeut kan hulp bieden bij alle fases van kanker. In de fase waarin alles gericht is op het genezen van kanker, helpt de oncologiefysiotherapeut je conditie te verbeteren, waardoor je minder vermoeid bent.

Vaak ontstaan er ook bewegingsbeperkingen als gevolg van een operatie. In de herstelfase helpen we daarom je je beweeglijkheid te vergroten, waardoor je het dagelijks leven weer gemakkelijker kunt oppakken.

Soms lukt het niet om te genezen van de ziekte, maar is het wel onder controle te houden. Dan kun je het als het ware met een chronische ziekte vergelijken. Ook daar moet je mee leren omgaan. De oncologiefysiotherapeut behandelt dan specifieke klachten als gevolg van je behandeling en samen blijven jullie aan je conditie werken. Alles is erop gericht om zo lang mogelijk een actief en plezierig leven te leiden, waarbij de kwaliteit van leven vooropstaat.

Als de laatste fase van de ziekte nadert, kan de oncologiefysiotherapeut je ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan het voor jou vinden van de meest comfortabele houding tijdens het zitten of liggen. Ook bij ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kun je baat hebben, waardoor benauwdheid, pijn en angstgevoelens kunnen verminderen.

Voor welke klachten is oncologiefysiotherapie geschikt?

De oncologiefysiotherapeut helpt onder andere bij deze klachten:

  • Pijn
  • Spanningsklachten
  • Stug littekenweefsel en fibrose
  • Stijfheid van gewrichten en spieren
  • Lymfoedeem (vochtopeenhoping)
  • Spierzwakte
  • Conditieverlies
  • Vermoeidheid
  • Veranderend lichaamsbeeld

Plan jouw afspraak in

Oncologiefysiotherapie is een van de specialisaties van MCZ. Je kunt altijd contact opnemen voor advies of bij bovenstaande klachten. De oncologiefysiotherapeut van MCZ staat altijd voor je klaar om je klachten zo snel mogelijk te verlichten. En als het nodig is, komen we bij je thuis.

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”