COPD

Door COPD kun je in een negatieve spiraal terechtkomen, omdat je van bewegen kortademig wordt. Het gevolg is dat je conditie en kracht verminderen en daardoor de beperkingen in het dagelijks leven steeds groter worden. Maar het goede nieuws is: dat hoeft onder begeleiding van een fysiotherapeut niet zo te zijn! Waar kies jij voor?

COPD

Wat is COPD?

COPD een ziekte van de longen die niet te genezen is. De luchtwegen zijn als gevolg van ontsteking(en) vernauwd en/of beschadigd geraakt. Als je COPD hebt, adem je minder lucht in en uit dan met gezonde longen. Daardoor word je bij inspanning sneller kortademig. Maar door te stoppen met roken en meer te bewegen kun je er wel voor zorgen dat je ziekte minder snel erger wordt.

Klachten bij COPD

Veel voorkomende klachten bij COPD:

  • Benauwdheid en kortademigheid
  • Hoesten en ophoesten van slijm
  • Vermoeidheid
  • Verslechtering van de conditie en spierkracht
  • Een veranderde gemoedstoestand, zoals depressieve gevoelens

COPD-beweegprogramma

Bewegen is goed voor iedereen, maar zeker voor mensen met COPD. Door te trainen ervaar je dat je meer energie krijgen om bijvoorbeeld weer een trap op te kunnen lopen zonder benauwd te zijn. Dat geeft zelfvertrouwen om jezelf te blijven verbeteren. 

Daarom bieden we bij MCZ een speciaal COPD-beweegprogramma aan. Het beweegprogramma richt zich op het verbeteren van je conditie en spierkracht. Tijdens het programma is er ook aandacht voor leefstijl en voeding. Bij COPD komt zowel overgewicht als ondergewicht voor. Een gezond gewicht en gevarieerde voeding zijn belangrijk om klachten te verminderen. De diëtist kan je daarbij helpen. De concrete invulling van het programma is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie en de factoren die je inspanningsvermogen beperken.

Herstel bij MCZ

Waarom kiezen voor MCZ? 

  • Persoonlijke aandacht en betrokkenheid vinden we belangrijk.
  • Het oplossen van jouw probleem staat centraal en daarom is er voor elke klacht een specialist die jou goed kan helpen.
  • We hebben korte lijnen met gespecialiseerde zorgaanbieders en je huisarts en werken samen met het Martini Ziekenhuis.
  • We werken altijd volgens de nieuwste wetenschappelijke methodes.

Neem contact op

Meedoen aan het COPD-beweegprogramma bij MCZ? Dat kan, maar je hebt wel een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Zodra je de verwijzing hebt, kun je je aanmelden. We helpen je graag. Maak gerust een afspraak.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”