Fysiotherapie na borstkanker

Na de diagnose ‘borstkanker’ verandert er veel. Er gebeuren dingen die je verwacht – een operatie, andere medische behandelingen en misschien haaruitval. Maar er gebeuren ook dingen die je misschien niet voorzien had. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke klachten als pijn in de arm, verminderde spierkracht of lymfoedeem.

oncologie- en oedeemfysiotherapeut Karin Ehrhardt

Het verschil maken

Karin Ehrhardt is oncologie- en oedeemfysiotherapeut bij MCZ en hoopt meer patiënten te bereiken en tijdig te ondersteunen. ‘Met name in de eerste weken na een zware behandeling kunnen we al het verschil maken in het ontstaan en behandelen van klachten als lymfoedeem, seroom of littekenweefsel’, vertelt ze.

Lang met klachten rondlopen

‘Veel mensen lopen tijdens en na de oncologische behandeling erg lang met deze klachten rond. Meestal omdat ze denken dat ze hun klachten maar moeten accepteren. ‘Het hoort er nou eenmaal bij’, wordt vaak gedacht. In veel gevallen komen mensen vanwege vervelende klachten na verloop van tijd toch via een omweg of per toeval bij de fysiotherapeut terecht. En dat is jammer, want waren we in de eerste weken al gestart, dan hadden we veel verlichting kunnen brengen en was het herstel vlotter verlopen. Maar het is natuurlijk nooit te laat. Ook klachten die later zijn ontstaan of al langere tijd bestaan, zijn goed te behandelen. Het is dus echt nooit te laat om de stap naar de fysiotherapeut te zetten.’

Tijdige ondersteuning van de fysiotherapeut

‘Het is trouwens raadzaam om al vóór een operatie advies in te winnen bij de oncologie- en oedeemfysiotherapeut. Dan kunnen er alvast metingen gedaan worden om veranderingen te signaleren en er tijdig op in te spelen.’

De algemene richtlijnen voor doorverwijzing naar een oncologie- en oedeemtherapeut zijn overigens duidelijk beschreven, te weten:

• Patiënten die een volledige okselklierverwijdering hebben gehad en/of radiotherapie hebben ondergaan op de oksel of het sleutelbeen.

• Patiënten met overgewicht of die bekend zijn met aandoeningen zoals diabetes of infecties.

• Patiënten bij wie voor de operatie sprake was van schouderklachten.

Maar ook als je moeite hebt (gekregen) met bewegen, pijnklachten hebt of last hebt van lymfoedeem, kun je uiteraard bij MCZ terecht.

Snelle, effectieve behandeling

Hoe komt het dan dat het zo lang duurt voordat mensen zich tot de fysiotherapeut wenden? Daar heeft Ehrhardt een verklaring voor. ‘Dat komt door de overtuiging dat klachten en beperkingen geleidelijk wel weer zullen overgaan, zonder blijvende gevolgen, en dat vertraagt het doorverwijzen van patiënten. Maar nogmaals: een snelle, effectieve behandeling kan klachten op de lange termijn voorkomen.’

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”