De zorgverzekering: fysiotherapie en sportblessures

Sportblessures: je baalt ervan, maar blessures zijn helaas niet altijd te vermijden. Gelukkig weet je de weg te vinden naar een gespecialiseerde sportfysiotherapeut. Die helpt je vakkundig herstellen, zodat jij je trainingen en wedstrijden weer snel kunt hervatten. Wist je trouwens dat je in de meeste gevallen geen verwijzing nodig hebt van een huisarts om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut? Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten voor fysiotherapie? 

Je zorgverzekering en de vergoeding voor fysiotherapie

In Nederland is de basisverzekering voor iedereen verplicht. Daarnaast is het mogelijk een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor onder andere fysiotherapie. Wanneer vergoedt je zorgverzekering  fysiotherapie?

 • Tot en met 17 jaar valt fysiotherapie onder de basisverzekering en hoef je geen extra kosten te verwachten. De behandelingen worden rechtstreeks afgerekend met je zorgverzekering.
 • Vanaf 18 jaar heb je een aanvullende zorgverzekering nodig die, in het geval van een blessure, fysiotherapie dekt. Wel handig als je een fanatieke sporter bent. Het aantal verzekerde behandelingen fysiotherapie wordt ook hier rechtstreeks met je zorgverzekering afgerekend. Meer behandelingen nodig dan het verzekerde aantal? Over deze niet verzekerde behandelingen ontvang je een factuur.
 • Heb je geen aanvullende verzekering en ben 18 jaar of ouder? Geen probleem, ook dan kun je gewoon een afspraak maken. Je ontvangt een factuur. 

Tip: Moet jij ten gevolge van een (sport)ongeluk extra kosten maken, die niet uitgekeerd worden door je zorgverzekering?

Check dan eens of jouw sportvereniging aangesloten is bij een nationale sportbond. De meeste sportbonden hebben een collectieve ongevallenverzekering afgesloten, waar je als lid van jouw vereniging gebruik van kan maken. Hoe dat werkt?

Ben jij:

 • betrokken geweest bij een ongeval naar of van een training of wedstrijd;
 • tijdens een training of wedstrijd ernstig geblesseerd geraakt?

Als je hiervoor extra kosten moet maken, die niet gedekt worden door je zorgverzekering, is er misschien toch nog wel een oplossing. Informeer eens naar de collectieve ongevallenverzekering van de sportbond waar jouw vereniging bij is aangesloten. Misschien kun je die extra kosten terugkrijgen via deze collectieve ongevallenverzekering. De moeite van het proberen waard!

Collectieve ongevallenverzekering Sportbond

Handig om te checken:

 • Voor voetballers: klik hier
 • Voor andere takken van sport: klik hier 
 • Zit jouw tak van sport er niet bij? Zoek dan op collectieve ongevallenverzekering + naam sportbond.

Wat je moet doen?

 1. Het formulier downloaden van de site van de sportbond waar jouw vereniging bij aangesloten is
 2. De gemaakte (onverzekerde) kosten inventariseren
 3. Het formulier samen met een bestuurslid van je club invullen en ondertekenen.
 4. Het formulier verzenden naar de verzekeraar van de sportbond

Snel van je sportblessure herstellen bij MCZ?

Heb jij een sportblessure en wil je daar snel vanaf? Kijk dan eens op www.mcz.nl en maak een afspraak, want dan sta je zo weer binnen de lijnen!

Vooraf weten hoeveel behandelingen fysiotherapie jouw verzekering dekt? Bel even met onze klantenservice: 050-527 16 13. MCZ heeft met bijna alle zorgverzekeraars contracten afgesloten en we checken dit graag voor je. 

Ook interessant voor jou

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”