Shockwave therapie: effectief bij peesklachten

De Shockwave-techniek werd vroeger gebruikt om nierstenen te vergruizen. Tegenwoordig wordt deze techniek door fysiotherapeuten ingezet als ondersteunende therapie om langdurige peesontstekingen te behandelen. Benieuwd wat shockwave therapie is en voor welke klachten de Shockwave wordt ingezet?

shockwave therapie groningen

Wat is Shockwave-therapie?

Shockwave therapie, ook wel bekend als extracorporale shockwave-therapie (ESWT), wordt vaak ingezet bij langdurige peesklachten. Veel mensen denken dat hier gebruik wordt gemaakt van stroomstootjes, maar dat klopt niet. Het woord ‘shock’ in ‘shockwave’ staat namelijk niet voor stroom, maar is letterlijk vertaald: ‘schokgolf’. Met een apparaat worden geluidsgolven naar het gebied van de pijnlijke pees gestuurd. Deze schokgolven veroorzaken kleine trauma’s rondom het weefsel van een pees. De hersenen reageren op de geluidsgolven, waardoor er verschillende herstel stimulerende stofjes in het lichaam vrijkomen. Die stofjes zetten de bloedsomloop en de stofwisseling rondom de pijnlijke pees aan het werk, waardoor het beschadigde weefsel in het blessuregebied herstelt en de pijn relatief snel afneemt.

Wat zijn de voordelen van Shockwave?

Shockwave-therapie heeft een aantal voordelen:

  • Shockwave-therapie is een effectieve behandeling; ook bij peesgerelateerde (sport)blessures. Sporters zijn namelijk door de intensieve belasting vaak gevoelig voor peesontstekingen en spierblessures. Dergelijke klachten kunnen natuurlijk ook tijdens werk of in het dagelijks leven ontstaan, en ook dan is de Shockwave een veel gebruikt middel ter ondersteuning bij het herstellen van langdurige peesklachten. Maar beter is natuurlijk om niet te lang met deze klachten rond te lopen. Je bespaart jezelf veel ellende door vroegtijdig naar de fysiotherapeut te gaan bij peesklachten.
  • Shockwave bevordert het lichaamseigen herstelvermogen, direct op de plek waar dat nodig is.
  • Shockwave is niet een op zichzelf staande behandeling, maar altijd onderdeel van een behandelstrategie van de fysiotherapeut. Belemmeringen zoals pijn nemen af, zodat je kunt starten met een actief oefenprogramma, want dat is de aangewezen manier voor duurzaam herstel bij langdurige peesklachten.

De behandeling bij MCZ

Bij langdurige peesproblemen bespreekt de fysiotherapeut met je wat de beste behandelstrategie is om van je klachten af te komen. Shockwave is, afhankelijk van je klachten, een optie. Vaak zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende om pijnklachten te verminderen. De totale behandeling duurt een aantal minuten, waardoor het een snelle en effectieve therapie is, zodat je snel kunt starten met het oefenprogramma om je herstel te bevorderen.

Shockwave-therapie heeft weinig bijwerkingen. Sommige mensen ervaren tijdelijke roodheid, zwelling of lichte pijn in het te behandelen gebied, maar deze symptomen verdwijnen meestal snel.

Wanneer Shockwave-therapie bij MCZ?

Shockwave wordt als ondersteunende behandeling regelmatig ingezet bij langdurige peesklachten, zoals een achillespeesblessure en bij hielspoor. Andere blessures waarbij Shockwave ook wel wordt gebruikt, zijn:

Plan jouw afspraak in bij shockwave therapie Groningen

Heb jij last van langdurige peesklachten of andere lichamelijke klachten en wil je er eindelijk vanaf? Er is een oplossing! De gespecialiseerde fysiotherapeuten van MCZ in Groningen en Haren adviseren je graag hoe jij weer vrijuit bewegen kunt, zonder die vervelende pijn. Neem contact op om een afspraak te maken.

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”