Gebruik ál je spieren bewuster met RedCord Therapie

In de wereld van fysiotherapie krijgt de RedCord Therapie (Neurac) steeds meer bekendheid. Voor degenen die op zoek zijn naar een effectieve methoden om het houdings- en bewegingsapparaat te verbeteren, is de Redcord Therapie een unieke mogelijkheid. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een gezond evenwicht tussen het houdings- en bewegingsapparaat en ontdek je hoe RedCord Therapie daarbij helpen kan.

RedCord Therapie

Bewegingsapparaat versus houdingsapparaat: begrijp het verschil

Het menselijk lichaam heeft verschillende systemen en structuren die met elkaar samenwerken om beweging mogelijk te maken en het lichaam in een bepaalde positie te houden. Het bewegingsapparaat en het houdingsapparaat zijn twee van deze belangrijke systemen, maar hebben verschillende functies:

Bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat omvat alle structuren die betrokken zijn bij de beweging van het lichaam. Dit omvat botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Het bewegingsapparaat stelt ons in staat om te lopen, rennen, tillen, buigen en andere lichamelijke activiteiten uit te voeren.

Houdingsapparaat

Het houdingsapparaat is verantwoordelijk voor het handhaven van de lichaamshouding en stabiliteit; zelfs wanneer er geen beweging plaatsvindt. Dit omvat onder andere de wervelkolom, spieren die betrokken zijn bij het handhaven van de houding, zoals de diepe buik- en rugspieren, en het zenuwstelsel dat signalen doorgeeft om de houding aan te passen.

4 redenen waarom balans belangrijk is

  • Efficiënte beweging. Een goed functionerend bewegingsapparaat in combinatie met een sterk houdingsapparaat zorgt voor efficiënte en gecoördineerde bewegingen. Dit vermindert het risico op letsel en verbetert de prestaties bij lichamelijke activiteiten.
  • Preventie van blessures. Een onevenwichtigheid tussen het bewegings- en houdingsapparaat kan leiden tot overbelasting van bepaalde spieren of gewrichten, wat resulteert in blessures of zelfs chronische pijn.
  • Algemene gezondheid en welzijn. Een goede balans tussen het bewegings- en houdingsapparaat draagt bij aan een goede houding en vermindert de kans op onder andere rugpijn, nekpijn en andere problemen die verband houden met een slechte houding.
  • Functionele vaardigheden. Zowel het bewegingsapparaat als het houdingsapparaat is essentieel voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en draagt bij aan een duurzame en actieve levensstijl op de lange termijn.

RedCord Therapie: herstellen van balans

Redcord Therapie maakt gebruik van een speciaal systeem om het lichaam te ondersteunen tijdens oefeningen. Daarvoor hang je letterlijk in de ’touwen’ en dit is hoe het in zijn werk gaat:

Ondersteunend systeem

De basis van het RedCord systeem is een ophangsysteem dat aan het plafond en boven de behandeltafel is bevestigd of in een frame wordt gehangen. De ondersteunende banden worden op de behandeltafel gelegd, waarna je op de behandeltafel gaat liggen. Vervolgens worden de banden op verschillende hoogtes en hoeken ingesteld, afhankelijk van het type oefening.

Zwaartekracht

Het hangen in de banden zorgt ervoor dat je gedeeltelijk of volledig ontlast wordt van de zwaartekracht. Dit helpt om spanning op gewrichten, spieren en andere structuren te verminderen. Zo kun je je volledig focussen op de oefeningen om de balans te verbeteren of te herstellen.

Oefeningen en mobilisatie

Terwijl je in de ondersteunende banden hangt, voer je specifieke oefeningen en bewegingen uit onder begeleiding van een gecertificeerde RedCord therapeut. Deze oefeningen zijn gericht op het verbeteren van kracht, stabiliteit, mobiliteit en neuromusculaire controle.

Feedback en aanpassing

De therapeut geeft je tijdens de sessie feedback en kan de instellingen van de banden aanpassen om de intensiteit en effectiviteit van de oefeningen te vergroten.

Functionele integratie

Naast het uitvoeren van geïsoleerde oefeningen worden vaak ook functionele bewegingspatronen en activiteiten geoefend. Dit helpt om de verbeteringen die zijn bereikt tijdens de therapie over te brengen naar dagelijkse activiteiten en bewegingen.

Voordelen RedCord Therapie

Met RedCord Therapie leer je bewust om te gaan met ál je spieren en daar waar een disbalans is ontstaan, worden spieren door middel van oefeningen gereactiveerd. Hieronder kort de voordelen op een rij:

  • Specifieke focus. RedCord Therapie is een gerichte aanpak van specifieke spiergroepen of problematische gebieden, waardoor de effectiviteit van de behandeling groot is.
  • Verbetering van spierkracht en stabiliteit. Door de instabiele omgeving van RedCord worden dieper gelegen spieren gedwongen actief te worden, waardoor zowel het spiergebruik als de spierkracht en stabiliteit verbeterd worden. Hierdoor worden (nieuwe) blessures voorkomen en prestaties verbeterd.
  • Pijnverlichting en herstel. Met RedCord Therapie wordt snel verlichting van pijn ervaren en bovendien verloopt het herstel sneller. Door te focussen op correct spiergebruik hoeft het lichaam niet meer te compenseren en kunnen veelvoorkomende klachten zoals rugpijn, nekpijn en schouderklachten effectief worden aangepakt.

Heb jij regelmatig dezelfde terugkerende klachten?

Overleg dan eens met je fysiotherapeut of je lichaam weer in balans te brengen is met RedCord Therapie, zodat je optimaal kunt bewegen. RedCord Therapie wordt op twee locaties in Groningen gegeven: MCZ | Rokade (Sportlaan 2.1) en MCZ | Het Omnium (Laan Corpus den Hoorn 101a).

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”