Vitaal ouder worden, vallen voorkomen
Zo lang mogelijk gezond blijven, zodat je voor jezelf kunt blijven zorgen. Dat wil toch iedereen? Een ongelukkige val kan dit voornemen in gevaar brengen, want met het ouder worden neemt het risico op vallen toe. Wist je dat er in Nederland elke vijf minuten een oudere door een val in het ziekenhuis belandt? Gelukkig is het risico op vallen vaak te voorkomen. In deze blog lees je hoe je fit kunt blijven en geven we je tips om vallen te voorkomen.
Blijven bewegen en gezonder eten
Ouderdom komt met gebreken, maar moet je dat accepteren? Wij denken van niet en daarom geven we je graag enkele tips. Blijf bewegen en eet gezond, zonder hiervoor veel tijd te moeten besteden aan ingewikkelde trainingsprogramma’s of diëten, zodat je langer, fitter en energieker kunt blijven genieten van je pensioen.
Tip 1: Bewegen: zorgt voor sterke spieren en een betere balans
Door extra te bewegen, worden spieren sterker en blijf je in conditie. Dat geldt voor iedereen, maar als je ouder wordt is dat nog belangrijker, omdat de dagelijkse activiteiten doorgaans minder worden, zonder dat je dat misschien in de gaten hebt. Wil je fit blijven? Zorg er voor dat je actief blijft bewegen, zodat spieren en conditie op peil blijven. Een vitaal lichaam zorgt voor een zelfverzekerder gevoel, waardoor je letterlijk en figuurlijk beter in balans blijft.
- Neem eens wat vaker de trap in plaats van de lift, al is het maar één etage. Traplopen is een goede oefening voor het trainen van beenspieren.
- Loop via een omweg naar de supermarkt.
- Ga je met de bus? Stap dan een halte eerder uit. Zo daag je jezelf uit om extra te bewegen, zonder hiervoor extra oefeningen te doen.
- Loop dagelijks een blokje om. Bewegen en frisse lucht zijn beiden goed voor je.
- Spreek met je zelf af dat je maximaal een half uur zit en ga daarna weer iets actiefs doen.
- Wil je echt sterk blijven, dan werkt krachttraining goed. Ook op oudere leeftijd.
- Doe mee aan een fitnessgroep en werk onder begeleiding aan je fitheid, dat kan op alle niveaus. Is SeniorenFit iets voor jou? Een complete training met leeftijdsgenoten om sterker te worden, meer conditie op te bouwen en je evenwicht te verbeteren.
Tip 2: Eet lekker en gezond
Gezond eten is belangrijk. Hierdoor krijgt je de goede bouwstoffen binnen die de botten en spieren sterk houden. Helaas is het niet te voorkomen dat spiermassa afneemt, maar je kunt het proces flink te vertragen. Actief bewegen en gezonde en eiwitrijke voeding is goed voor sterke botten. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien wat je dagelijks kunt eten om de juiste voedingsstoffen in te nemen. Wil je persoonlijk advies over wat voor jou goede bouwstenen zijn voor gezonde voeding? Bespreek het met je huisarts of maak een afspraak bij de diëtist.
Angst om te vallen of ben je gevallen?
Wanneer je last hebt van valangst of onlangs bent gevallen, dan is dat vaak een belemmering om actiever te bewegen. Soms is een val domme pech, maar er zijn ook persoonlijke omstandigheden die mede van invloed kunnen zijn op een verminderde balans. Hieronder 3 veel voorkomende oorzaken en wat je er aan kunt doen.
Tip 1: Medicijnengebruik
Gebruik je medicijnen? Sommige medicijnen, of combinaties ervan, kunnen duizeligheid of slaperigheid veroorzaken. Het is mogelijk dat je hierdoor trager reageert en daardoor sneller je evenwicht verliest. Wij adviseren om medicijngebruik te bespreken met je huisarts of apotheker.
- Vraag uitleg over voorgeschreven medicijnen én de bijwerkingen er van.
- Gebruik je meerdere medicijnen, vraag dan of ze wel bij elkaar passen.
- Stop of minder nooit zelf met medicijnen, maar overleg dit altijd met je huisarts.
Tip 2: Ogen
Zie je nog scherp genoeg? Wanneer je ouder wordt, gaat je zicht helaas achteruit. Goed zien is belangrijk voor een goede balans en vermindert de kans op vallen. Maar het kiezen van de juiste bril is maatwerk. Als je wel eens buiten valt, is het handig om een bril te nemen speciaal voor veraf. Een varifocus-bril is binnen erg praktisch, maar door de leesvensters zie je drempels en losse stoeptegels soms niet goed. Verder is het belangrijk om je bril dagelijks schoon te maken. Dit lijkt een inkopper, maar het wordt echt te vaak vergeten… Hoe vaak poets jij je bril?
Je weet niet wat je niet ziet. Daarom is het advies om je ogen jaarlijks te laten controleren door een optometrist of oogarts. Zij kunnen eventuele oogafwijkingen opsporen. Voor een bezoek aan een optometrist is geen verwijzing nodig van de huisarts. Voor een bezoek aan een oogarts wel.
Tip 3: Passende schoenen
Wist je dat je voeten veranderen naarmate je ouder wordt? Goed passende schoenen verkleinen de kans op een val. Het is belangrijk om goed passend schoeisel te dragen, want goed passende schoenen en pantoffels kunnen het valrisico sterk verminderen. Zo controleer of je schoenen nog goed passen:
- Let erop dat zolen niet te glad zijn, zodat uitglijden voorkomen wordt. Goede zolen buigen een beetje mee met de voeten.
- Als je veters vaak los gaan, koop dan veters die stroef en vooral niet te lang zijn, zodat struikelen over veters jou niet overkomt.
- Heb je last van voetproblemen, waardoor je moeite hebt met lopen? Ook dat kan de oorzaak zijn dat je sneller uit balans raakt. Ga eens naar een pedicure of podoloog voor behandeling of advies.
Fit en Vitaal ouder worden met MCZ
Ouder worden gaat vanzelf, maar vitaal en gezond blijven, daar kun je zelf mee aan de slag. Ook als de jaren gaan tellen! Meer bewegen en gezonde voeding hebben daar een positieve invloed op. Heb je toch hulp nodig of advies? Geen probleem, wij zijn er voor je. Of je nu eerst wil herstellen van lichamelijke klachten, fitter wilt worden of deel wil nemen aan een valpreventietraining om je angst te overwinnen om te vallen. Overleg het eens met je huisarts of maak direct een afspraak met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten in ouderdomsklachten of onze beweegcoaches.
Wil je eerst je beweegklachten oplossen? Maak direct een afspraak via de button: Afspraak maken fysiotherapie.
Wil je tips over hoe je je huis veiliger kunt inrichten? Ga dan naar onze blog over valpreventie voor ouderen.
Op de hoogte blijven? Meld je aan om onze nieuwsbrief ‘Gezond ouder worden’ te ontvangen. Dan blijf je gratis tips ontvangen, waaronder hoe je huis valveilig kunt maken, weet je als eerste welke nieuwe beweegactiviteiten starten en wanneer de voorinschrijving voor de valpreventietraining van start gaat.