Osteoporose
Osteoporose
Wereldwijd krijgt ongeveer 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen osteoporose. Als je osteoporose hebt, breken je botten gemakkelijker, met alle gevolgen van dien. Osteoporose is niet te genezen en is daarmee een chronische aandoening die veel voorkomt, maar je kunt er zelf wel iets aan doen! De specialisten van MCZ helpen je graag.
Wat is osteoporose?
‘Osteoporose’ betekent letterlijk ‘poreus bot’. Je botten zijn brozer, waardoor je een hoger risico op botbreuken hebt in vergelijking met mensen zonder osteoporose. Het is een sluipende aandoening, waar je in het begin niet zoveel van merkt. Vaak wordt het pas ontdekt als je een bot breekt. Als op een ogenschijnlijk onschuldige manier een bot breekt, wordt er daarom vaak onderzocht of je wellicht osteoporose hebt.
De meest voorkomende botbreuken bij mensen met osteoporose zijn:
- Inzakken rugwervels
- Polsbreuken
- Heupbreuken
- Ribbreuken
Wat kun je er zelf aan doen?
Een gezonde leefstijl heeft een positief effect heeft op osteoporose. Daarom een paar tips:
- Zorg voor:
- Een gezond gewicht.
- Voldoende vitamine D en calcium. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht en versterkt de opname van calcium. Calcium zit in zuivelproducten en zorgt voor botaanmaak.
- Ga dus regelmatig naar buiten en blijf in beweging. Probeer dagelijks een half uurtje te wandelen of te fietsen.
- Sta stevig op je benen, door regelmatig spier- en balansoefeningen te doen. Het vermindert de kans op vallen en dus op botbreuken.
- Verminder het valrisico thuis, door mogelijke obstakels op te sporen.
- Stop met roken en matig alcoholgebruik. Beide hebben een negatief effect op je botaanmaak.
Wat kan fysiotherapie voor je betekenen?
Fysiotherapie kan je helpen om beter te leren bewegen en de kans op vallen te verkleinen. Dat kan door te oefenen om je spierkracht en balans te verbeteren, advies bij valgevaarlijke thuissituaties en valtraining. En als je toch gevallen bent, helpt fysiotherapie ook bij het herstel na een botbreuk.
Waarom kiezen voor fysiotherapie bij MCZ?
- Persoonlijke aandacht en betrokkenheid vinden we belangrijk.
- De begeleiding is in handen van een ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeut.
- We zijn alert op mogelijke risicofactoren voor osteoporose. Dan verwijzen we je naar je huisarts voor een botdichtheidsmeting.
- We werken altijd met bewezen effectieve behandelmethodes.
- Als het nodig is, komen we natuurlijk bij je thuis.
Neem contact op
Sta je niet altijd even stabiel op je benen of ben je bang om te vallen? Bespreek het eens met je huisarts. Je kunt ook direct een afspraak maken bij MCZ! We helpen je graag.