Leven met en na long covid

Long COVID is een vervelend en vaak onbegrepen probleem. Voor veel mensen is de pandemie-hectiek weer een beetje gaan liggen. De nare bijwerkingen van een COVID-infectie zijn daarmee ook een beetje vergeten. Maar dat gaat helaas niet op voor de mensen die te maken hebben met long COVID. In dit artikel lichten we toe wat het precies is en hoe je hierbij geholpen kunt worden.

long-covid

Wat is Long COVID precies?

Tijdens een infectie met COVID-19 heb je vaak last van griepklachten, hoesten, vermoeidheid en kortademigheid. Long COVID (of: post-COVID-syndroom) is een vorm van COVID-19 die lange tijd kan aanhouden; zelfs na het overwinnen van de acute infectie. Hoewel de meeste mensen na een paar weken of maanden herstellen, kan het voor sommige mensen langer duren voordat ze weer helemaal de oude zijn.

Met welke beperkingen kun je te maken krijgen?

Sommige mensen hebben nog weken of zelfs maanden last van vermoeidheid, kortademigheid, hoesten, pijn op de borst en andere klachten. Door de lange duur van de infectie kan Long COVID leiden tot andere fysieke beperkingen, zoals verminderde spierkracht, uithoudingsvermogen en ademhalingscapaciteit. Dit kan je belemmeren in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals traplopen, boodschappen doen of werken.

Herstellen van Long COVID

Als je last hebt van Long COVID, is dat erg vervelend. Veel mensen ervaren dit als een moeilijk proces, omdat de gevolgen van de aandoening vaak langdurig zijn en je niet zomaar kunt opbouwen naar je oude niveau van activiteit. Het is dan belangrijk om ondersteuning te krijgen bij je revalidatie. Maar wat houdt dat precies in en wat kan een fysiotherapeut hierin voor je betekenen?

Werken aan minder klachten

Bij MCZ ondersteunt een fysiotherapeut je bij het herstellen van Long COVID. Je werkt aan het verminderen van klachten en het verbeteren van je conditie. Het traject bestaat uit fysieke oefeningen (zoals het versterken van spieren) en het leren omgaan met klachten (zoals kortademigheid). Zo kan fysiotherapie helpen om de spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren en de ademhalingscapaciteit te vergroten.

Weer in balans

Maar het traject is niet alleen gericht op het verbeteren van fysieke klachten. Het kan ook helpen om mentaal te herstellen. Zo kan een fysiotherapeut je bijvoorbeeld helpen om stress en angsten te verminderen en om weer in balans te komen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken en het leren omgaan met pijn en vermoeidheid.

Jouw traject

Het kan zijn dat je een beperkte hoeveelheid sessies nodig hebt, maar het kan ook zijn dat je langer begeleiding nodig hebt. Het belangrijkste is om realistische doelen te stellen en om rustig aan te doen. Ga niet te snel te hard voor jezelf, want dit kan juist leiden tot meer vermoeidheid en frustratie. Het is belangrijk om te onthouden dat het revalideren van Long COVID tijd kost en dat het belangrijk is om rustig op te bouwen. Daarom stellen we een behandelplan op dat is afgestemd op jouw individuele behoeften en doelen.

Meer weten?

Als je last hebt van Long COVID, helpen de fysiotherapeuten van MCZ je graag. De therapeut kan je meer vertellen over wat de therapie voor jou kan betekenen en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Neem gerust contact met ons op.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”