Bekkenklachten bij zwangerschap

Bekkenklachten bij zwangerschap

Ben je zwanger en heb je bekkenpijn, lage rugpijn of andere klachten? Dan ben je niet de enige, want 50% van alle zwangere vrouwen heeft last van bekkenklachten. Daarom is het belangrijk om te weten dat er vaak iets aan te doen is. Soms om klachten te verminderen, in veel gevallen zodat de klachten geheel verdwijnen. Fysiotherapie helpt!

bekkenklachten-bij-zwangerschap

Wat zijn bekkenklachten?

Veel vrouwen hebben last van bekkenklachten tijdens hun zwangerschap. Dat is ook niet verwonderlijk, want er gebeurt tijdens je zwangerschap heel veel met je lichaam. Je bekken is een complex lichaamsdeel, bestaande uit 3 gewrichten, banden, een groep spieren en een bekkenbodem. Als je daar problemen mee krijgt, dan heeft dat vaak direct gevolgen voor je houding en dat is niet fijn tijdens een zwangerschap.

Realiseer je dat, wanneer je tijdens je zwangerschap last hebt van bekkenklachten, je het risico loopt om ook na de bevalling last te krijgen van bekkenklachten, zoals urineverlies. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en de pijn niet te negeren.

Veel voorkomende klachten

Er zijn verschillende bewegingen die bekkenpijn veroorzaken en verergeren. Denk aan:

  • Draaien en bukken, tillen en traplopen
  • Te lang staan, fietsen, lopen, zitten of liggen (langer dan 30 minuten)
  • Opstaan uit of omdraaien in bed
  • In en uit de auto stappen 
  • Seksuele gemeenschap 

Bij al je bezigheden moet je telkens de voors en tegens afwegen: wat levert je inspanning op? Is dat de prijs waard die je moet betalen in de vorm van pijn, vermoeidheid en gedwongen rust? Ook is het belangrijk om erop te letten hoe snel je pijn weer verdwijnt na inspanning. Negeer je de pijn, dan is de kans groot dat je klachten verergeren. Luister daarom goed naar pijnsignalen.

Met welke symptomen krijg je te maken?

Symptomen bij bekkenpijn:

  • Een pijnlijk, beurs of moe gevoel rondom je schaambeen of je (lage) rug
  • Soms met uitstralende pijn naar je billen, benen of liezen 
  • Meestal voel je het na inspanning (‘napijn’)
  • Wanneer de pijn verdwijnt, heb je de neiging om weer door te gaan, totdat je na inspanning weer napijn voelt

Afspraak maken

Heb je last van bekkenklachten tijdens je zwangerschap of heb je vragen? Neem dan contact op met een bekkenfysiotherapeut van MCZ. Een goed advies kan je zwangerschap veel aangenamer maken. Maak direct een afspraak.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”