6 fabels en feiten over je leefstijl verbeteren

Wist je dat bijna 60% van de Nederlandse bevolking ongezond leeft? Dat kan onder meer zorgen voor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen. Misschien val jij ook wel onder die 60%. Dan is het nu het moment om daar iets aan te gaan doen: ga je leefstijl verbeteren! Denk je precies te weten hoe je dat moet aanpakken? Verwar dan niet de feiten met de fabels die hierover bestaan. Wij zetten er alvast een paar voor je op een rijtje.

leefstijl-verbeteren

Een detox-kuur reinigt je lichaam

Dit is een fabel. Het is ook helemaal niet nodig, want je lichaam heeft zelf al belangrijke organen, zoals je lever en nieren, die ervoor zorgen dat afval- en gifstoffen worden afgevoerd. Alhoewel de meeste detox-kuren onschadelijk zijn, zijn er ook methodes die risicovol zijn. Weet dus waaraan je begint. Of eigenlijk: begin er helemaal niet aan.

Crashdiëten zijn effectief op de lange termijn

Nog zo’n fabel! Een crashdieet mag dan op de korte termijn effectief zijn, maar ze zijn absoluut niet duurzaam en beslist ook niet gezond. Daarnaast leiden ze vaak tot het zogenoemde jojo-effect. Als je echt effectief wilt afvallen, én je leefstijl verbeteren, kun je beter onderzoeken welke gezonde voeding bijdraagt aan jouw fitheid. Voeding speelt een belangrijke rol bij gezond en verantwoord bewegen en sporten. Verantwoorde voeding helpt niet alleen om af te vallen, maar verbetert ook je (sport)prestaties en maakt je fitter. Een crashdieet doet dat niet! Wil je hier meer informatie over? Bekijk dan eens het programma ‘Fitheid en voeding’.

Sporten compenseert een ongezond dieet

Natuurlijk is lichaamsbeweging enorm belangrijk, maar het kan een ongezond voedingspatroon niet volledig compenseren. Wil je je leefstijl verbeteren? Dan moet je beslist een goede balans vinden in lichaamsbeweging en verantwoorde voeding. Deze stelling valt dus zeker onder het rijk der fabelen.

Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor je gezondheid

Feit! Het Kenniscentrum Sport & Bewegen adviseert volwassenen en ouderen 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen is het verstandig om daarnaast ook balansoefeningen te doen. Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen aan onze kennismakingscursus Fit en Balans voor mensen van 65 jaar of ouder, of het SeniorenFit programma.

Met wandelen kun je je leefstijl verbeteren

Feit. Je hoeft inderdaad niet per se fanatiek te gaan sporten. Je leefstijl verbeteren kan ook door lekker en regelmatig te gaan wandelen! Beleef je er geen plezier aan om dit alleen te doen? Daar hebben we bij MCZ wat op bedacht. Je kunt bij ons wekelijks en onder begeleiding van een beweegcoach met een klein groepje op stap. WandelFit is veilig en verantwoord. Gezellig en ook nog eens goed voor je gezondheid.

Stress de baas kunnen is belangrijk

Dat klopt, want langdurige stress kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Lichaamsbeweging zorgt voor ontspanning, maar een massage van tijd tot tijd heeft eveneens zeer heilzaam werking. Het zorgt voor soepele spieren, een betere doorbloeding (waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd) en minder stress. Bij MCZ kun je terecht voor zowel therapeutische als sport- en ontspanningsmassages.

Wil jij je leefstijl verbeteren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je leefstijl te verbeteren. Dat kun je zelf doen door meer te bewegen en op je voeding te letten. Maar wat als je vast zit in je eet- en beweegpatroon en wel wat hulp kunt gebruiken. Misschien is dan de Beweegkuur, wel wat voor jou! Het is een 2-jarig programma, waarmee je samen met een professioneel begeleidingsteam, bestaande uit een leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut, aan de slag gaat om jouw leefstijl te verbeteren. Het is een individueel programma, maar er zijn ook groepsbijeenkomsten. Zo ervaar je dat je niet de enige bent en kun je elkaar steunen gedurende twee jaar.

Kom dan gerust eens bij ons langs voor meer informatie.

Ook interessant voor jou

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”