Wat jij moet weten over… bekkenpijn

Bekkenpijn. Pas wanneer je er last van hebt, merk je hoe belangrijk je bekken precies is. Want bij veel bewegingen en activiteiten vervult het bekken een belangrijke rol. En het zijn lang niet alleen (zwangere) vrouwen die er last van hebben. Het is dus belangrijk om niet te lang rond te lopen met klachten. Maar hoe merk je bekkenpijn op en hoe kom je ervanaf?

bekkenpijn

Hoe merk je het op?

Bekkenpijn is een veelvoorkomend probleem voor veel mensen; vooral vrouwen. Het kan heel vervelend zijn en kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Maar wat voel je precies? Bekkenpijn is pijn in het gebied tussen de heupen. Het kan voorkomen in het hele gebied of alleen in bepaalde delen ervan. Bekkenpijn kan acuut zijn, wat betekent dat het plotseling opkomt en van korte duur is, of chronisch, wat betekent dat het lange tijd aanwezig is en moeilijk te behandelen kan zijn.

Andere symptomen van bekkenpijn

Symptomen zijn onder andere:

  • Een pijnlijk, beurs of moe gevoel rondom schaambeen of (lage) rug, met soms uitstralende pijn naar de billen, benen of liezen
  • Vaak napijn na inspanning
  • Pijn bij specifieke bewegingen zoals draaien, bukken, tillen of omdraaien in bed
  • Pijn bij seksuele gemeenschap
  • Ongewild urineverlies

Verschillende oorzaken

Er zijn vele oorzaken van bekkenpijn. Soms is het moeilijk om precies te bepalen wat de oorzaak is, omdat er vaak meerdere factoren een rol spelen. Hieronder hebben we een aantal veelvoorkomende oorzaken op een rijtje gezet:

  • Zwangerschap. Het bekkengebied komt onder druk te staan door het toenemende gewicht van de baby en de hormonen die vrijkomen tijdens de zwangerschap.
  • Hormonale veranderingen. Bekkenpijn kan ook optreden tijdens de menopauze, wanneer de hormonen in het lichaam veranderen.
  • Overbelasting. Bekkenpijn kan ontstaan door overbelasting van het bekkengebied, bijvoorbeeld door te veel of te zwaar tillen.
  • Irritatie aan de SI-gewrichten. Dit zijn de gewrichten vlak boven de billen.

Geen schaamte

Wat de oorzaak van bekkenpijn ook is, het is belangrijk om er niet te lang mee door te lopen. Je hoeft je dan ook absoluut niet te generen voor je klachten. Wanneer je pijn hebt in het bekkengebied, kun je terecht bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut die veel ervaring heeft met dit soort klachten. De fysiotherapeut luistert naar je verhaal en denkt mee over de te nemen stappen.

Bekkenpijn verhelpen

Zo kan de fysiotherapeut meedenken over wat je zelf al kunt doen om de klachten te verminderen. Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen waar de klachten vandaan komen. Ben je recent bevallen, heb je een val gemaakt of is je lichaam overbelast geraakt? Wanneer dit helder is, kan een plan van aanpak worden gemaakt. Mogelijk word je behandeld en/of krijg je oefeningen mee. Ook kun je advies krijgen over leefstijlaanpassingen.

Wat je zelf kunt doen

Zo is het belangrijk om voldoende te bewegen en een gezonde leefstijl aan te meten. Een goede lichaamshouding helpt ook om klachten te voorkomen en verminderen. Maar naast beweging is genoeg ontspanning net zo belangrijk. Bij bekkenklachten kun je het beste liggend op je zij uitrusten, want op die manier belast je het bekken het minst. Daarnaast kun je specifieke oefeningen doen om klachten te verminderen.

Meer weten?

Heb je last van bekkenpijn? Loop hier dan niet mee door. Er is veel dat je kunt doen om klachten tijdig te verminderen en zelfs te laten verdwijnen. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. We staan graag voor je klaar.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”