Aangezichtspijn

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een heel pijnlijke aandoening die meestal voorkomt aan één kant van het gezicht. Aangezichtspijn bestaat uit aanvallen van heftige pijnscheuten in het gezicht. De pijn zit meestal aan één kant van het gezicht (voorhoofd, neus, kaak, lip of tong).

aangezichtspijn

Wat is aangezichtspijn?

Pijnscheuten die als een soort elektrische stroomstoten door je gezicht trekken. Pijn die seconden- tot minutenlang aanhoudt en soms meerdere keren per dag voorkomt. Aangezichtspijn kan zó heftig zijn, dat je dag er aardig door verpest wordt. Deze vorm van hoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vaak boven de leeftijd van 40 jaar. De klachten ontstaan vaak plotseling, waarbij bijvoorbeeld tandenpoetsen, scheren of een koude wind langs het gezicht de trigger kunnen zijn. Maar hoe ontstaat deze klacht? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

Oorzaken

Het is niet bekend wat aangezichtspijn precies veroorzaakt. Het vermoeden bestaat dat door het kloppen van een ader de structuren van de vijfde hersenzenuw veranderen. Hierdoor worden plotseling pijnsignalen afgeven. Aantasting door specifieke zenuwproblemen is ook mogelijk (bijvoorbeeld MS). Ontstekingen in het gebied van de zenuw kunnen ook meespelen.

Oorzaken zijn dus bijvoorbeeld: 

  • Tandheelkundige ingrepen
  • MS
  • Kaakdysfunctie
  • Irritatie van een aangezichtszenuw

Behandeling van aangezichtspijn

Wanneer je last hebt van aangezichtspijn, word je meestal doorverwezen naar een neuroloog. Maar behandeling van een kaakfysiotherapeut kan ook verlichting geven. 

De volgende fysiotherapiebehandelingen dragen bij aan verlichting van de pijn:

  • Dry needling
  • Massage
  • Verbeteren van een eventuele kaakdysfunctie

De fysiotherapeuten van MCZ helpen je graag wanneer je last hebt van aangezichtspijn. De begeleiding is in handen van een ervaren kaaktherapeut, die intensief samenwerkt met kaakspecialisten (zoals een tandarts en/of neuroloog). Daarnaast werken we altijd volgens de laatste bewezen effectieve behandelmethodes. Jouw klacht en situatie staat centraal. We werken op betrokken wijze aan de beste oplossing voor jou als individu.

Neem contact op

Heb je aangezichtspijn? Dat is behoorlijk frustrerend. Bespreek het eens met je huisarts, want je hoeft er niet zonder hulp mee te blijven rondlopen. Je kunt ook een afspraak maken met de kaakfysiotherapeut van MCZ! Mogelijk kunnen we je pijn verlichten. We helpen je graag.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”