Aangezichtspijn

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een heel pijnlijke aandoening die meestal voorkomt aan één kant van het gezicht. Het bestaat uit aanvallen van heftige pijnscheuten in het gezicht. De pijn zit meestal aan één kant van het gezicht (voorhoofd, neus, kaak, lip of tong).

aangezichtspijn

Wat is aangezichtspijn?

Pijnscheuten die als een soort elektrische stroomstoten door je gezicht trekken. Pijn die seconden- tot minutenlang aanhoudt en soms meerdere keren per dag voorkomt. Het kan zó heftig zijn, dat je dag er aardig door verpest wordt. Deze vorm van hoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vaak boven de leeftijd van 40 jaar. De klachten ontstaan vaak plotseling, waarbij bijvoorbeeld tandenpoetsen, scheren of een koude wind langs het gezicht de trigger kunnen zijn. Maar hoe ontstaat deze klacht? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

Oorzaken

Het is niet bekend wat aangezichtspijn precies veroorzaakt. Het vermoeden bestaat dat door het kloppen van een ader de structuren van de vijfde hersenzenuw veranderen. Hierdoor worden plotseling pijnsignalen afgeven. Aantasting door specifieke zenuwproblemen is ook mogelijk (bijvoorbeeld MS). Ontstekingen in het gebied van de zenuw kunnen ook meespelen.

De pijn ontstaat door een zenuw in het gezicht. Deze zenuw bestaat uit 3 delen: 1 deel loopt naar het voorhoofd, 1 naar de neus en 1 naar de onderkaak. Bij aangezichtspijn voel je de pijn dus in 1 of meer van deze delen van het gezicht:

  • in het voorhoofd
  • in de neus, wang, bovenkaak of bovenlip
  • in de onderkaak, onderlip, tong of kin

De pijnaanvallen duren kort: minder dan een seconde tot maximaal 2 minuten. Ze voelen soms als elektrische stroomstoten. De pijn kan zo heftig zijn, dat je weinig anders meer kunt doen.

Sommige mensen krijgen een paar keer per dag pijnaanvallen, andere wel tientallen keren per dag. Tussen de pijnaanvallen door voel je vaak geen pijn en voelt het gezicht gewoon aan.

Oorzaken zijn dus bijvoorbeeld: 

  • Tandheelkundige ingrepen
  • MS
  • Kaakdysfunctie
  • Irritatie van een aangezichtszenuw

Behandeling

Wanneer je last hebt van aangezichtspijn, word je meestal doorverwezen naar een neuroloog. Maar behandeling van een kaakfysiotherapeut kan ook verlichting geven. 

De volgende fysiotherapiebehandelingen dragen bij aan verlichting van de pijn:

  • Dry needling
  • Massage
  • Verbeteren van een eventuele kaakdysfunctie

De fysiotherapeuten van MCZ helpen je graag wanneer je last hebt van aangezichtspijn. De begeleiding is in handen van een ervaren kaaktherapeut, die intensief samenwerkt met kaakspecialisten (zoals een tandarts en/of neuroloog). Daarnaast werken we altijd volgens de laatste bewezen effectieve behandelmethodes. Jouw klacht en situatie staat centraal. We werken op betrokken wijze aan de beste oplossing voor jou als individu.

Neem contact op

Heb je aangezichtspijn? Dat is behoorlijk frustrerend. Bespreek het eens met je huisarts, want je hoeft er niet zonder hulp mee te blijven rondlopen. Je kunt ook een afspraak maken met de kaakfysiotherapeut van MCZ! Mogelijk kunnen we je pijn verlichten. We helpen je graag.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”