Welke zorgverzekering vergoedt de meeste behandelingen?

Aan het eind van het jaar word je altijd bestookt met aanbiedingen van zorgverzekeraars. Wil je overstappen? Zeker wanneer je zorgbehoefte is veranderd, doordat je bijvoorbeeld (meer) fysiotherapiebehandelingen nodig hebt, kan het verstandig zijn om je daarin te verdiepen. Is jouw huidige zorgverzekering nog steeds de juiste match voor jou?

zorgverzekering

Zit fysiotherapie in de basiszorgverzekering?

Op een paar uitzonderingen na, zit fysiotherapie helaas niet in de basiszorgverzekering. Die uitzonderingen zijn bijvoorbeeld bij urine-incontinentie. Dan worden de eerste 9 behandelingen wel vanuit de basiszorgverzekering vergoed, net als bij artrose aan heup of knie (12 behandelingen) en bij etalagebenen (37 behandelingen) die vergoed worden.

Ook bij sommige chronische aandoeningen – onder andere aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziektes en aangeboren afwijkingen – worden behandelingen voor fysiotherapie gedeeltelijk vergoed, maar dat is over het algemeen pas vanaf de 21ste behandeling. De eerste 20 behandelingen worden, indien je voldoende verzekerd bent, vergoed vanuit je aanvullende verzekering of komen voor eigen rekening. De hoogte van die vergoeding kan per zorgverzekeraar verschillen.

Aanvullende verzekering of niet?

Voor fysiotherapie kun je je aanvullend verzekeren en daarom is het beslist goed om te overwegen een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je weet of vermoedt dat je zorgbehoefte groter wordt of dat je meer risico loopt op een aandoening of blessure, omdat je bijvoorbeeld veel aan sport doet. Een aanvullende verzekering is overigens pas vanaf 18 jaar te overwegen, want tot en met 17 jaar is fysiotherapie wel verzekerd via de basiszorgverzekering.

Als je weinig tot geen aanleiding hebt om je aanvullend te verzekeren en je hebt toch een fysiotherapeut nodig die je snel van je klachten af helpt, dan zijn deze kosten voor eigen rekening. Klik hiervoor op de link tarieven fysiotherapie van MCZ.

Maximum

De vergoeding en het aantal behandelingen dat je zorgverzekering uitkeert voor behandelingen van een fysiotherapeut verschilt per zorgverzekeraar. Vaak is er sprake van een maximum aantal behandelingen per jaar of een maximumbedrag wat aan fysiotherapie mag worden besteed. Dergelijke informatie vind je in de polis of voorwaarden van je verzekeraar.

Let op de verschillen per zorgverzekering

De ene zorgverzekering is de andere niet. Bij de één mag je niet-gebruikte behandelingen meenemen naar het volgende jaar, maar bij de andere weer niet. Check ook even of jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met jouw fysiotherapeut. Bij niet-gecontracteerde zorg wordt namelijk vaak maar een deel van de kosten vergoed. Goed om te weten: MCZ heeft, op een enkele uitzondering na, contracten afgesloten met bijna alle zorgverzekeringen.

De juiste keuze

Er is dus niet één bepaalde zorgverzekering die de meeste fysiotherapiebehandelingen vergoedt. Het hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie en/of aandoening af. Daarom loont het beslist de moeite om er even voor te gaan zitten om de juiste keuze te kunnen maken. Neem ook eens een kijkje op de website van de Consumentenbond, die alles overzichtelijk en duidelijk voor je op een rijtje heeft gezet.

Verwijsbrief of niet?

Heb jij een fysiotherapeut nodig en zie je even door de bomen het bos niet meer? Neem gerust contact met ons op want over het algemeen heb je daar geen verwijsbrief voor nodig. En mocht je die wél nodig hebben, dan laten we het je weten. Wij kunnen ook voor je kijken of je behandelingen (deels) vergoed worden door je zorgverzekering, en anders kun je natuurlijk ook altijd even contact opnemen met je zorgverzekeraar of je polis doorlezen. Dat kan vervelende verrassingen achteraf voorkomen.

Ook interessant voor jou

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”