Urineverlies bij zwangerschap

Urineverlies

Ben je zwanger en heb je bekkenpijn, lage rugpijn, urineverlies of andere klachten? Dan ben je niet de enige, want 50% van alle zwangere vrouwen heeft last van bekkenklachten. Wil je weten wat je eraan kan doen? Onze specialisten helpen je graag.

urineverlies bij zwangerschap

Bekkenklachten

Veel vrouwen hebben last van bekkenklachten tijdens hun zwangerschap. Dat is ook niet verwonderlijk, want er gebeurt tijdens je zwangerschap heel veel met je lichaam. Je bekken is een complex lichaamsdeel. Het bestaat uit 3 gewrichten, banden, een groep spieren en een bekkenbodem. Als je daar problemen mee krijgt, heeft dat vaak direct gevolgen voor je houding en dat is niet fijn tijdens een zwangerschap.

Wanneer je tijdens je zwangerschap last hebt van bekkenklachten, bestaat het risico dat je daarna vroeg of laat ook last kunt krijgen van bekkenklachten, zoals urineverlies. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en de pijn niet te negeren.

Oorzaken bekkenpijn

Bewegingen die bekkenpijn kunnen veroorzaken:

  • Draaien en bukken, tillen en traplopen
  • Te lang staan, fietsen, lopen, zitten of liggen (langer dan 30 minuten)
  • Opstaan uit of omdraaien in bed
  • In en uit de auto stappen 
  • Seksuele gemeenschap 

Bij al je bezigheden moet je telkens afwegen wat je inspanning oplevert en de prijs die je daarvoor moet betalen in de vorm van pijn, vermoeidheid en gedwongen rust. Van belang is hoe snel je pijn weer verdwijnt na inspanning. Negeer je de pijn, dan is de kans groot dat je klachten verergeren. Luister daarom goed naar pijnsignalen.

Symptomen bij bekkenpijn

Symptomen waarmee je te maken kunt krijgen:

  • Een pijnlijk, beurs of moe gevoel rondom je schaambeen of je (lage) rug
  • Soms met uitstralende pijn naar je billen, benen of liezen
  • Meestal voel je het na inspanning (‘napijn’)

Wanneer de pijn verdwijnt, heb je de neiging om weer door te gaan, totdat je na inspanning weer napijn voelt. Daardoor zit je al snel vast in een vicieuze cirkel.

Afspraak maken

Heb je last van bekkenklachten tijdens je zwangerschap of heb je vragen? Maak dan een afspraak met een bekkenfysiotherapeut van MCZ. Een goed advies kan je zwangerschap veel aangenamer maken. Neem vooral contact op.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”