Hardloopanalyse

Beter hardlopen zonder blessures

Heb je de smaak van het hardlopen net (weer) te pakken en dan gaat het mis. Pijntjes volgen elkaar op en je mist regelmatig een hardlooptraining vanwege een blessure. Herken je dat? Dat overkomt veel hardlopers, want hardlopen is nu eenmaal een blessuregevoelige sport. Heb jij ook last van typische hardloopblessures of wil je weten hoe je effectiever en efficiënter kunt hardlopen? Lees dan verder.

De meeste hardloopblessures ontstaan geleidelijk

54% van alle hardloopblessures ontstaat geleidelijk. Je denkt dat het wel over zal gaan als je tijdelijk wat minder of aangepast traint. In sommige gevallen gaat het dan inderdaad over, maar meestal blijft zo’n blessure sluimeren of wordt die geleidelijk erger. Wat dan? Stoppen met hardlopen?

Oorzaak van hardloopblessures opsporen

Waarom zou je stoppen met hardlopen, als de oorzaak van je hardloopblessure niet kent? Wellicht is er wat aan te doen, zodat je kunt blijven hardlopen, zonder die steeds terugkerende pijn.

Geen blessures en toch niet harder lopen?

Heb je het gevoel dat je veel beter kunt hardlopen, maar toch lukt het niet? Dat is frustrerend, want je conditie is perfect, maar harder lopen gaat niet. Wellicht is het de moeite waard om de oorzaak te achterhalen, want in de meeste gevallen is die wel te vinden.

Blessurevrij hardlopen of optimaal presteren

Wil jij af van die steeds terugkerende hardloopblessures of heb jij de ambitie om beter te presteren tijdens het hardlopen en wil jij weten hoe? Onderzoek het met een hardloopanalyse, zodat je achter de oorzaak van je blessure komt of weet wat jou belemmert om beter te presteren. En nog belangrijker: wat je eraan kunt doen om weer blessurevrij te lopen of optimaal te presteren.

Complete hardloopanalyse

De hardloopanalyse bestaat uit 3 delen en wordt uitgevoerd door een sportfysiotherapeut:

  • Lichamelijke screening
  • Loopanalyse op de loopband
  • Advies op basis van bevindingen hardloopanalyse

Lichamelijk onderzoek door sportfysiotherapeut

De sportfysiotherapeut start met een lichamelijk onderzoek, door je mobiliteit (beweeglijkheid) te meten en de stabiliteit van je gewrichten te testen. Dit is belangrijk, omdat een verminderde mobiliteit in gewrichten kan zorgen voor een verkeerde drukverdeling op weefsel en spieren. Deze onbalans vergroot de kans op blessures. Daarnaast wordt er tijdens het hardlopen veel stabiliteit van je romp en je benen gevraagd. Daarom kijken we zowel naar de passieve structuren (botten, banden en kraakbeen) als naar de actieve stabiliteit en mobiliteit in de spieren. Want als de stabiliteit en de mobiliteit niet in balans zijn, verlies je per stap energie en is het risico op blessures en overbelasting groot.

Opnames van je hardlooptechniek

Daarna ga je hardlopen op een loopband en maken we opnames van je hardlooptechniek op verschillende snelheden. Met een speciale camera (de Optogait) worden ook je paslengtes, zwaaifase, contacttijd en standfase van je benen gemeten. Samen geeft dit een compleet beeld van je hardlooptechniek.

Het lichamelijke onderzoek en de hardlooptest duren samen 1 uur, waarna de sportfysiotherapeut de resultaten van de testen direct analyseert en zijn bevindingen met je deelt. Binnen 1,5 uur weet je dus wat de reden is waarom je steeds last hebt van vervelende hardloopblessures of wat de lichamelijke belemmering is die jou beperkt om beter te presteren. En nog belangrijker: wat je eraan kunt doen om blessures te voorkomen of om optimaal te presteren. We doen er alles aan om jou weer lekker te laten hardlopen!

Met een efficiëntere looptechniek zorg je voor een gezonde manier van hardlopen. Op deze manier verminder je de lichaamsbelasting en je het energieverbruik, waardoor de hardloopsnelheid verhoogd wordt en je de kans op blessures verkleint, zodat je met veel plezier kunt blijven hardlopen en bovendien je prestaties verbetert.

Afspraak maken

Ontdek hoe je zonder klachten kunt hardlopen of beter presteert! Maak direct een afspraak door het formulier onder de knop ‘Maak een afspraak’ hieronder in te vullen en op te sturen. Dan bellen we jou voor een afspraak.

De gespecialiseerde sportfysiotherapeuten van MCZ helpen je graag.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”