Rugklachten voorkomen of verminderen

Rugpijn is een veel voorkomende gezondheidsklacht. Wanneer je hiermee te maken hebt, is dat hinderlijk voor je dagelijks functioneren. Het is belangrijk om er op tijd wat aan te doen, anders gaat het van kwaad tot erger. Hoe kun je nou rugklachten verminderen of voorkomen? We geven je 5 tips.

Rugklachten

Er zijn veel gezondheidsklachten die te maken hebben met de rug, of ermee samenhangen. Zo kunnen rugproblemen ook leiden tot bijvoorbeeld pijn in de armen, benen of schouders. Maar ook zonder dat de pijn vanuit je rug uitstraalt naar andere lichaamsdelen, is rugpijn al vervelend genoeg.

Rugklachten voorkomen of verminderen

Dat rugklachten tegenwoordig zo vaak voorkomen is niet zo gek. We doen te veel zittend werk en bewegen te weinig. Hoe kun je zoveel mogelijk rugklachten voorkomen of, wanneer je die al hebt, verminderen? Hieronder staan 5 tips!

Tip 1: Van houding veranderen

Werk je op kantoor, of zit je thuis achter de computer te werken? Neem dan geregeld een andere houding aan. Te lang stilzitten in dezelfde houding is namelijk niet goed voor je rug. Let ook op een juiste zithouding: rechtop, met je voeten helemaal op de grond. Zorg er daarbij voor dat je knieën zich onder je heupen bevinden. Denk ook aan je bureaustoel. Zorg ervoor dat die onder andere een verstelbare rugleuning heeft, zodat je die kunt aanpassen aan de voor jou ideale stand.

Tip 2: Genoeg bewegen

Of je nu al rugpijn hebt of niet: zorg dat je voldoende beweegt; gemiddeld een half uur per dag. Het gaat er daarbij trouwens niet om dat je jezelf helemaal afmat. De beweegrichtlijn schrijft namelijk voor: ‘matig intensief bewegen’. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen prima beweegvormen zijn.

Tip 3: Goede slaaphouding en nachtrust

Wanneer je rugpijn hebt, kan het zijn dat je moeilijker in slaap valt of doorslaapt. En wanneer dat het geval is, kan de pijn erger worden. Let er daarom op dat je een goed bed hebt met een goed matras en hoofdkussen. En zorg ervoor dat je een goede slaaphouding hebt.

Tip 4: Niet op hoge hakken lopen

Natuurlijk: op hoge hakken lopen staat vrouwelijk, maar kan ook nadelen hebben voor je gezondheid. Doordat je op je tenen loopt, word je automatisch gedwongen om met een holle rug rond te lopen. Er komt meer druk te staan op je onderrug, en dat kan weer zorgen voor rugklachten. Wil je rugklachten dus zoveel mogelijk voorkomen, loop dan niet of niet te vaak op hoge hakken. Wanneer je dat wél doet, loop dan niet langer dan een uur achter elkaar op hoge hakken.

Tip 5: Fysiotherapie

De fysiotherapeut is een expert als het gaat om de werking van je lichaam en klachten hieromtrent. Hij of zij kan je dan ook helpen om van je klachten af te komen, of adviezen geven om zoveel mogelijk te voorkomen dat je klachten krijgt.

Meer informatie

Wil jij ook eindelijk af van je rugpijn? En wil je meer weten over wat wij kunnen betekenen hierbij? Neem dan gerust contact op.

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”