Rugklachten voorkomen of verminderen

Rugpijn is een veel voorkomende gezondheidsklacht. Wanneer je hiermee te maken hebt, is dat hinderlijk voor je dagelijks functioneren. Het is belangrijk om er op tijd wat aan te doen, anders gaat het van kwaad tot erger. Hoe kun je nou rugklachten verminderen of voorkomen? We geven je 5 tips.

Rugklachten

Er zijn veel gezondheidsklachten die te maken hebben met de rug, of ermee samenhangen. Zo kunnen rugproblemen ook leiden tot bijvoorbeeld pijn in de armen, benen of schouders. Maar ook zonder dat de pijn vanuit je rug uitstraalt naar andere lichaamsdelen, is rugpijn al vervelend genoeg.

Rugklachten voorkomen of verminderen

Dat rugklachten tegenwoordig zo vaak voorkomen is niet zo gek. We doen te veel zittend werk en bewegen te weinig. Hoe kun je zoveel mogelijk rugklachten voorkomen of, wanneer je die al hebt, verminderen? Hieronder staan 5 tips!

Tip 1: Van houding veranderen

Werk je op kantoor, of zit je thuis achter de computer te werken? Neem dan geregeld een andere houding aan. Te lang stilzitten in dezelfde houding is namelijk niet goed voor je rug. Let ook op een juiste zithouding: rechtop, met je voeten helemaal op de grond. Zorg er daarbij voor dat je knieën zich onder je heupen bevinden. Denk ook aan je bureaustoel. Zorg ervoor dat die onder andere een verstelbare rugleuning heeft, zodat je die kunt aanpassen aan de voor jou ideale stand.

Tip 2: Genoeg bewegen

Of je nu al rugpijn hebt of niet: zorg dat je voldoende beweegt; gemiddeld een half uur per dag. Het gaat er daarbij trouwens niet om dat je jezelf helemaal afmat. De beweegrichtlijn schrijft namelijk voor: ‘matig intensief bewegen’. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen prima beweegvormen zijn.

Tip 3: Goede slaaphouding en nachtrust

Wanneer je rugpijn hebt, kan het zijn dat je moeilijker in slaap valt of doorslaapt. En wanneer dat het geval is, kan de pijn erger worden. Let er daarom op dat je een goed bed hebt met een goed matras en hoofdkussen. En zorg ervoor dat je een goede slaaphouding hebt.

Tip 4: Niet op hoge hakken lopen

Natuurlijk: op hoge hakken lopen staat vrouwelijk, maar kan ook nadelen hebben voor je gezondheid. Doordat je op je tenen loopt, word je automatisch gedwongen om met een holle rug rond te lopen. Er komt meer druk te staan op je onderrug, en dat kan weer zorgen voor rugklachten. Wil je rugklachten dus zoveel mogelijk voorkomen, loop dan niet of niet te vaak op hoge hakken. Wanneer je dat wél doet, loop dan niet langer dan een uur achter elkaar op hoge hakken.

Tip 5: Fysiotherapie

De fysiotherapeut is een expert als het gaat om de werking van je lichaam en klachten hieromtrent. Hij of zij kan je dan ook helpen om van je klachten af te komen, of adviezen geven om zoveel mogelijk te voorkomen dat je klachten krijgt.

Meer informatie

Wil jij ook eindelijk af van je rugpijn? En wil je meer weten over wat wij kunnen betekenen hierbij? Neem dan gerust contact op.

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”