Knieblessure

Knieblessure

Knieblessures komen veel bij contactsporten voor, zoals voetbal, handbal en hockey. Maar ook bij andere takken van sport hebben mensen ermee te maken. Bij ernstig knieletsel volgt binnen enkele uren een forse zwelling. Dit wijst op een bloeding. Dit is direct aanleiding om de blessure door een sportfysiotherapeut of arts te laten onderzoeken. Knieblessures zijn gelukkig niet altijd ernstig, maar het is raadzaam om hier wel aandacht aan te besteden.

knieblessure

Overzicht van meest voorkomende knieblessures

Menicusblessure

Bij een krachtige en plotselinge beweging kun je je knie verdraaien. Hierdoor kan acuut meniscusletsel ontstaan (scheurtjes), maar het kan ook geleidelijk ontstaan. Dan gaat het om kleine haarscheurtjes die op den duur klachten veroorzaken.

Gescheurde voorste kruisband

Als de voorste kruisband gescheurd is, groeit deze niet meer aan. Omdat kniebanden voor stabiliteit in de knie zorgen, zijn er twee oplossingen bij deze blessure:

  • Intensief trainen van de spieren rondom de knie
  • Een operatie, waarbij een nieuwe kruisband wordt gemaakt

Pijn rondom de knieschijf

Bij pijn rondom de knieschijf zijn traplopen, fietsen en hurken pijnlijk. De klachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan en komen vooral tussen de 20 en 35 jaar voor. Bij hardlopen, turnen (sprongsporten), wielrennen of fitness (squatten) komt het veel voor.

Ziekte van Osgood Schlatter

De ziekte van Osgood Schlatter is een ontsteking van de aanhechting van de kniepees ter hoogte van de groeischijf. Het komt vaak voor bij sportende kinderen in de groei. Met aanpassingen van de belasting en ‘uitgroeien’ verdwijnen de klachten.

Springersknie

Een springersknie is een overbelastingsblessure. Je voelt een stekende pijn aan de onderkant van de knieschijf. Het komt voor bij sprongsporten zoals basketbal en volleybal en sporten waarbij wenden en keren belangrijk zijn (voetbal, hockey, handbal). Met het aanpassen van de trainingsbelasting, begeleide krachttraining en rekoefeningen zijn de klachten goed te verhelpen.

Lopersknie

Een lopersknie is ook een overbelastingsblessure, met pijn aan de buitenzijde van de knie. Het komt voor bij hardlopers, wandelaars, wielrenners en fietsers. Het aanpassen of onderbreken van je trainingen kan je klachten verminderen.

Knieblessures en MCZ

Heb jij er ook een hekel aan om aan de kant te staan? Kom dan herstellen bij MCZ Het Omnium (Topsportzorgcentrum). Wat zijn redenen om voor ons te kiezen?

  • Het behandelen van knieblessures is onze tak van sport! Ons knie-expertteam bestaat uit ervaren sportfysiotherapeuten, bewegingswetenschappers en fysiek trainers, en ziet dagelijks knieletsel bij spelers van onder andere FC Groningen, FC Emmen, Donar en Lycurgus.
  • Tijdens en na je blessurebehandeling kun je (blijven) werken aan je fitheid.
  • We beschikken over een uniek test- en meetcentrum om je voortgang te bewaken over en moderne behandel- en trainingsapparatuur (PhysioPlux, Biodex, echografie, AlterG).
  • We hebben een intensieve samenwerking met de sportartsen en orthopeden van het Martini Ziekenhuis.
  • We zijn gespecialiseerd in knieblessures en hanteren altijd wetenschappelijk onderbouwde behandelmethodes.

Neem contact op

Heb je een knieblessure? Kom dan in actie en neem direct contact op met MCZ om een afspraak in te plannen!

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”