6 veel gestelde vragen over ondersteuning bij kanker

Wanneer je kanker hebt, of hebt gehad, kun je behoorlijk last hebben van de (late) bijwerkingen van de behandelingen, zoals vermoeidheid, oedeem, neuropathie of bewegingsbeperkingen. Een oncologisch fysiotherapeut kan je ondersteuning bij kanker geven. Waarom dat is, lees je hieronder in de meest gestelde vragen.

ondersteuning-bij-kanker

Wat is het verschil tussen een oncologisch fysiotherapeut en een ‘gewone’ fysiotherapeut?

Een oncologisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met kanker. Hij is op de hoogte van de effecten van en de behandelingen van deze ziekte. Hij biedt ondersteuning bij kanker door te zorgen dat je conditie zo optimaal mogelijk blijft, en dat je tegelijkertijd niet over je grenzen heen gaat.

Op welk moment is het verstandig om met de behandelingen te beginnen?

In principe kun je op ieder moment in het traject starten met ondersteuning bij kanker door een oncologische fysiotherapeut:

  • direct na de diagnose als voorbereiding op een operatie of therapie. Hoe beter je conditie is, hoe beter je herstelt na de operatie of behandeling en hoe beter je de behandelingen aankunt
  • tijdens je behandelingen, dus ook wanneer je vreselijk moe of beroerd bent. Het klinkt misschien gek, maar juist door in beweging te komen, zul je je minder moe en ziek voelen. Een oncologisch fysiotherapeut weet precies waar de grenzen liggen tussen het gezond opbouwen of op peil houden van je conditie en overbelasting
  • na de behandelingen om weer kracht en conditie op te bouwen, je beweeglijkheid te vergroten als er sprake is van bepaalde bewegingsbeperkingen, om lymfoedeem te behandelen of om bij neuropathie je kracht, balans en stabiliteit te verbeteren. Ook om weer meer vertrouwen in je lichaam te krijgen en in wat je voelt. Niet elke klacht na kanker betekent dat de kanker weer terug is.

En als er geen genezing meer mogelijk is?

Je oncologisch fysiotherapeut biedt ook ondersteuning bij kanker als je niet meer beter kan worden. Wanneer dat nodig mocht zijn, komt hij bij jou thuis langs. Hij kan je dan bijvoorbeeld helpen om een comfortabele houding te vinden tijdens het zitten of liggen, of verlichting brengen door het aanleren van ademhalings- en ontspanningsoefeningen waardoor benauwdheid, pijn en angstgevoelens kunnen verminderen.

Moet ik voor oncologiefysiotherapie toestemming vragen aan mijn arts?

Natuurlijk mag je dat doen, maar het is niet noodzakelijk. Als hij het je zelf niet al geadviseerd heeft, zal je oncoloog het waarschijnlijk alleen maar toejuichen wanneer je ondersteuning bij kanker krijgt van een oncologisch fysiotherapeut. Oncologiefysiotherapie is één van onze specialisaties. MCZ staat klaar om jouw klachten zo snel mogelijk te verlichten.

Heb ik een verwijsbrief nodig voor ondersteuning bij kanker door een oncologisch fysiotherapeut?

In veel gevallen is bij oncologische fysiotherapie inderdaad een verwijsbrief nodig. In enkele gevallen hoeft het niet, maar het kan geen kwaad om er wel één te hebben.

Worden de behandelingen vergoed?

Oedeemfysiotherapie wordt in principe vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar de eerste twintig behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering als je die hebt. Als je niet (voldoende) aanvullend verzekerd bent, moet je (een deel) van die twintig behandelingen zelf betalen.

Bij een oncologisch traject is het afhankelijk van welke behandelingen je hebt gehad. Een operatie en/of bestraling kan leiden dat een chronische indicatie (vanaf na de behandelingen) en daarvoor gelden dezelfde regels als bij oedeemfysiotherapie. Heb je alleen chemotherapie? Dan is er geen sprake van een chronische indicatie en moet alles betaald worden vanuit de aanvullende verzekering. Als je voor of tijdens je behandelingen wilt starten, kan dit ook uit de aanvullende verzekering worden betaald.

Wil je weten hoe het zit in jouw specifieke situatie? Neem dan even contact met ons op, zodat je exact weet waar jij aan toe bent.

Ook interessant voor jou

Stress: 5 lichamelijke signalen waaraan je stress herkent

Lees verder

Specialisme uitgelicht: de behandeling van schouderklachten

Lees verder

Het verhaal van: Hans Stam en zijn knierevalidatie in Het Omnium

Lees verder

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”