3 Tips bij schouderklachten

Schouderklachten kunnen uit het niets ontstaan en toch lange tijd aanhouden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een vervelende val, overbelasting of een verkeerde beweging. Soms verdwijnen de klachten vanzelf, maar het kan zijn dat je er maar niet vanaf komt. Wat doe je dan om verlichting te krijgen?

schouderklachten

Hoe vaak komen ze voor?

Schouderklachten komen vaak voor. Zo’n 5 tot 47% van de mensen heeft er last van. De meeste mensen herstellen hiervan binnen een jaar. Maar dat betekent wel dat je mogelijk maandenlang met de klacht moet rondlopen. Schouderklachten zijn dan ook vaak langdurig en keren geregeld terug. Daardoor kunnen ze veel impact hebben op het dagelijks functioneren. Bijvoorbeeld doordat slapen slecht gaat, bewegen moeilijker is en er soms veel pijn mee gemoeid is. Logisch dat je je zorgen maakt over je schouderpijn.

Niet ernstig, wel vervelend

Gelukkig is er bij schouderklachten meestal geen sprake van ernstige schade of ziekte. Hoewel er nog veel onduidelijk is over de oorsprong van schouderklachten, gaat het overgrote deel van de klachten meestal vanzelf over. Het vervelende is dat dat wel wat tijd kost. Dat komt doordat verschillende zaken een remmende invloed kunnen hebben op het herstel. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Duur van de klachten
  • Ernstige pijn
  • Bijkomende nekpijn
  • Slechte algemene gezondheid
  • Werkgerelateerde factoren

Tip 1: gezond leven

Maar wat kun je doen om klachten te verminderen? Allereerst speelt een gezonde leefstijl hierin een belangrijke rol. Dan moet je denken aan het hebben of krijgen van een gezond gewicht, aan gezond eten, maar ook aan minder of niet roken, minder of geen alcohol drinken en goed en voldoende slapen. Ook ontspannen, wat op heel veel manieren kan en voor iedereen anders is, helpt mee.

Tip 2: schouder gebruiken

Naast een gezonde leefstijl is het belangrijk om de schouder te blijven gebruiken. Dat bespoedigt het herstel en maakt de gewrichten soepel. Het advies dat wij hierin geven:

  • Blijf je dagelijkse bezigheden normaal volhouden
  • Probeer alleen belasting en beweging die de pijn verergeren te voorkomen
  • Is er sprake van constante pijn of doen kleine bewegingen al erg zeer? Geef dan de schouder tijdelijk rust, eventueel in combinatie met pijnstilling of koelen. Breid de activiteiten zodra het kan weer geleidelijk uit, en wacht niet tot de pijn helemaal weg is.

Tip 3: doe oefeningen

Het is dus belangrijk om de schouder te blijven bewegen. Oefeningen zijn daarom een goed idee. Tijdens het oefenen is een beetje pijn best toegestaan, zolang de pijn na het oefenen binnen maximaal een uur weer terug is op het niveau waar die was bij de aanvang van de oefeningen. Denk hierbij aan een pijnscore van maximaal 5 op een schaal van 1 tot 10.

Extra hulp

Heb je last van schouderklachten waar je maar niet vanaf komt of die telkens terugkeren? Dan kan het slim zijn om wat gerichter aan de slag te gaan. De fysiotherapeut denkt met je mee over de te nemen stappen. Dat kunnen oefeningen zijn, eventueel gecombineerd met onderzoek of leefstijladvies. Wil je meer weten? Neem gerust contact op.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”