Orofaciale fysiotherapie (kaakfysiotherapie) bij kaak- en nekpijn, hoofdpijn & migraine en aangezichtspijn in Groningen

Orofaciale fysiotherapie (kaakfysiotherapie) bij kaak- en nekpijn, hoofdpijn & migraine en aangezichtspijn in Groningen

De schedel, het aangezicht en de kaak kunnen bronnen van klachten zijn, ook wel craniomandibulaire dysfunctie (CMD) genoemd. Het zijn pijnklachten die voortkomen uit het kaakgewricht en/of de kauwspieren. De verstoring van de normale functie van het kauwstelsel kan leiden tot problemen met bijvoorbeeld kauwen, gapen, eten, lachen, praten of het bespelen van muziekinstrumenten. Een andere benaming is temporo mandibulaire dysfunctie (TMD) genoemd. Craniofaciale fysiotherapie, kaakfysiotherapie, is een specialisme binnen de manuele therapie. Onze kaakfysiotherapeuten Marleen van der Wal en Saskia van Leeuwen kunnen je helpen bij je klachten.

Kaakklachten

Onder kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht, de kauwspieren en andere betrokken structuren. Het kaakgewricht is qua bouw een van de meest ingewikkelde gewrichten van het menselijk lichaam. Het is omgeven door een ingenieus stelsel van banden en pezen en een groot aantal spieren die de kaak bedienen.

Het ontstaan van TMD

Voor TMD zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Soms ontstaan klachten door een verkeerde belasting of zelfs overbelasting van de kaak, zoals veel kauwgom kauwen. Ook een verkeerd gebruik kan tot pijn leiden, denken aan knarsen of klemmen. Een andere oorzaak is een standsafwijking van de onderkaak, bovenkaak, tanden of kiezen. Stress, verkeerd tong-slikgedrag, het ontbreken van kiezen of een verkeerde houding van nek kunnen ook tot CMD leiden. Vooral een verkeerd mondopenings- en sluitingspatroon is een belangrijke oorzaak.

Marleen van der Wal
Marleen van der Wal | Manueel therapeut

Om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen helpen, hebben we - mits daarvoor door cliënt toestemming voor gegeven is - veelvuldig contact met de verwijzer of behandelend arts. Denk hierbij aan de huisarts, tandarts, orthodontist, logopedist en medisch specialisten zoals de kaakchirurg, KNO-arts, neuroloog of oncoloog.

De behandeling

De kaakfysiotherapeut heeft uitgebreide kennis van tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd- en halsgebied en stoornissen die te maken hebben met de nek. De aanpak van craniofaciale fysiotherapie bestaat – net als bij manuele therapie – uit milde druktechnieken op de hoofd-, nek- en de aangezichtsregio. Bij bewegingsbeperkingen kunnen de gewrichten van de kaak en nekwervelkolom gemobiliseerd worden. Hierbij wordt soms ook in de mond behandeld. Daarnaast worden er adviezen en oefeningen gegeven om de kaakfunctie of houdingspieren van de (nek)wervelkolom te verbeteren. Verder wordt er gewerkt aan het afleren van gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen of tandenknarsen. Je leert om via zelfmassage de kauwspieren te ontspannen en je mondopening te vergroten.

Wanneer fysiotherapie

Bij de volgende problemen raden wij je aan om de craniofaciaal fysiotherapeut in te schakelen:

 • kaakklachten;
 • tandknarsen
 • tandklemmen
 • (pijn)klachten in mond- en gezichtsgebied
 • stoornissen bij het sluiten van de mond.

Ook bij klachten in het hoofd- en nekgebied kan craniofaciale fysiotherapie uitkomst bieden.
Denk daarbij aan:

 • hoofdpijn (o.a. migraine, spanningshoofdpijn)
 • duizeligheid
 • aangezichtsverlamming of -pijn
 • ruis in het oor of oorpijn
 • schedeltrauma
 • whiplash