Voeding bij COPD

Voeding bij COPD

Ook voeding speelt een belangrijke rol bij COPD. Mensen met COPD kunnen soms onbedoeld afvallen of aankomen, waardoor er sprake kan zijn van een te hoge of een te lage BMI. Met de BMI kan worden berekend of iemand een gezond gewicht heeft. Bij mensen met COPD is sprake van een gezond gewicht wanneer de BMI tussen de 21 en 30 ligt. Ook zijn bepaalde voedingsstoffen essentieel bij COPD. Een diëtist kan je helpen om je voeding volwaardiger te maken en tekorten aan essentiële voedingsstoffen te voorkomen. 

Spiermassa

Ondergewicht gaat gepaard met een afname van spiermassa bij de ademhalingsspieren en de spieren in de armen en benen. Het is daarom erg belangrijk om met de juiste voedingsmiddelen je gewicht op peil te houden. Vooral eiwitten zijn hierbij essentieel, omdat het de belangrijkste bouwstof voor de spieren zijn. Eiwitten kun je voornamelijk uit dierlijke producten halen, zoals vlees, vis, kip, ei en zuivel. Ook zijn peulvruchten en noten een goede bron van eiwitten. 

Botontkalking 

Door bepaald medicijngebruik en een verminderde lichamelijke activiteit hebben mensen met COPD meer kans op het ontwikkelen van botontkalking. Dit kan voorkomen of verminderd worden door voldoende inname van calcium en vitamine D. Calcium kun je uit melkproducten, kaas, noten, peulvruchten en groente halen. Vitamine D haal je uit vette vis, vlees, eieren, margarine, halvarine, bak- en braadproducten en natuurlijk zonlicht. 

Informatie en aanmelding

Heb je vragen of wil weten wat de diëtiste voor jou kan betekenen? Bespreek ze met je behandelend fysiotherapeut; hij of zij kan je direct in contact brengen met een diëtiste. De diëtisten van Carin Pool Voedingsbureau zijn binnen ons centrum op al onze locaties gehuisvest. Uiteraard kun je ook zelf een afspraak maken. Dit kan bij de receptie, telefonisch of per e-mail.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?