Biodex

De Biodex is onderdeel van het DNA van MCZ. Waarom? Omdat objectieve data een fysiotherapeut veel informatie geeft over de voortgang van een revalidatietraject. Als patiënt denk je dat je op de goede weg bent en dan is het fijn om je progressie middels harde data bevestigt te krijgen. En voor de fysiotherapeut is het belangrijk om jouw behandelplan, indien nodig, tijdig bij te sturen. Alles met het doel om duurzaam te herstellen, zodat je er vertrouwen in hebt dat het goed komt!

biodex

Wat is een Biodex-meting?

De Biodex is een uiterst geavanceerd apparaat dat wordt ingezet om de functie en kracht van spieren en spiergroepen te meten. Deze wordt ingezet bij gecompliceerde revalidatietrajecten en blessurepreventie. Met de test beschikt de fysiotherapeut over objectieve meetgegevens. Deze zijn belangrijk, omdat de fysiotherapeut op die manier exact weet welke vervolgstappen hij moet nemen. De resultaten van een biodex meting bepalen in belangrijke mate de volgende stappen van een succesvol revalidatietraject. 

Biodex metingen tijdens revalidatie

Laten we het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 

Anton had zijn voorste kruisband gescheurd en heeft onlangs een kruisbandreconstructie ondergaan in het Martini Ziekenhuis. Vlak na de operatie volgt een eerste meting. Deze metingen doen we vervolgens elke drie maanden over een periode van ongeveer een jaar. Op basis van bestaand onderzoek en onze database ‘Voorste Kruisband’ kunnen we voorspellen hoe een revalidatietraject normaal gesproken zou verlopen. 

Anton, een zeer optimistische voetballer, vindt zelf dat het heel goed gaat en wil al snel meer doen. Maar uit de tweede test blijkt dat de resultaten minder zijn dan normaal gesproken in deze fase. Daardoor kan de fysiotherapeut tijdig bijsturen om de behandeling nog wat aan te scherpen. Als we waren afgegaan op de subjectieve feedback van Anton, hadden we lange tijd gedacht dat het heel goed ging…

Van meerwaarde voor revalidatietraject

De uiterst precieze meetgegevens (data) is dus van grote toegevoegde waarde voor het revalidatietraject van Anton. Inmiddels is hij in de laatste fase van zijn revalidatie. Samen met lotgenoten doet hij mee aan het trainingsprogramma Return To Play, waar hij onder begeleiding van een sportfysiotherapeut en een fysiek trainer weer leert wenden en keren op het veld. hij is bijna klaar voor zijn rentree!

Sportlab

De Biodex is uniek in het Noorden en staat opgesteld in het Sportlab, ons test- en meetcentrum in Het Omnium. De testen worden afgenomen door bewegingswetenschappers, die gedurende een revalidatietraject ingeschakeld worden door een fysiotherapeut. Het geeft onze clienten een eerlijk beeld van hun voortgang. En dat is van invloed op de voortgang van een revalidatietraject. En daar hebben zowel client als therapeut voordeel van, want beiden weten precies hoe de vlag er bij hangt.

Preventief meten met de Biodex

Deze meetapparatuur wordt niet alleen ingezet bij revalidatietrajecten, maar er vinden ook regelmatig preventieve metingen plaats in ons Sportlab. Gedurende een seizoen komen spelers van bijvoorbeeld FC Groningen, Donar en Lycurgus periodiek langs regelmatig langs om getest te worden. Met de individuele data van spelers, weet een trainer/coach precies waar de kwetsbaarheden van zijn spelers op de loer liggen. Als je dat weet, kan je er tijdig en gericht aandacht besteden aan spelers in de vorm van specifieke training of zelfs (para)medische hulp inschakelen om oorzaken te achterhalen. Een optimale voorbereiding is het zoveel mogelijk voorkomen van fysieke tegenslagen, zodat de weg naar succesvolle prestaties zo weinig mogelijk onderbroken wordt.

Afspraak maken voor Biodex meting?

Wil jij optimaal revalideren, dan weet je dat je bij MCZ in betrouwbare handen bent. Al onze test- en meetfaciliteiten zijn ook beschikbaar voor collega-fysiotherapiepraktijken. Wil je samen met MCZ de beste zorg voor je clienten? Bel gerust. We helpen je graag. Of maak direct een afspraak.

Ook interessant voor jou

Reviews

Paula 050
Paula 050
2024-03-17
Kundige professionals en goede behandeling.
Danique Kesselaar
Danique Kesselaar
2024-02-19
Goede hulp en vriendelijk sevice
Hana Masood
Hana Masood
2024-02-15
Had a great experience healing my shoulder with Mr Hadash!
Bert
Bert
2024-01-30
Professioneel en goed
Harry Faber
Harry Faber
2023-12-10
Deskundig personeel. Er heerst een gezellige sfeer, waardoor je je er snel op je gemak voelt.
Diana Hartman
Diana Hartman
2023-07-27
Fijne locatie goeie therapeuten.
Zary Goghrafia
Zary Goghrafia
2023-05-26
Ik ben blij dat ik bij deze Fysiotherap te recht gekomen. Echt magische handen.

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”