Biodex

De Biodex is onderdeel van het DNA van MCZ. Waarom? Omdat de data van een Biodex-test de fysiotherapeut veel vertellen over de voortgang van een revalidatietraject. Als patiënt is je ervaring subjectief, en dan is het fijn om je progressie te kunnen terugzien in zo’n test! Dit heeft als doel dat je zo snel en effectief mogelijk vooruitgang kunt boeken. 

biodex

Wat is een Biodex-test?

De Biodex is een uiterst geavanceerd apparaat dat wordt ingezet om de functie en kracht van spieren en spiergroepen te meten. De Biodex-test wordt ingezet bij gecompliceerde revalidatietrajecten en blessurepreventie.

De test geeft de fysiotherapeut objectieve meetgegevens. Deze zijn belangrijk, omdat de fysiotherapeut op die manier goed weet welke vervolgstappen er moeten komen. De resultaten zeggen niets over hoe je als patiënt het revalidatieproces ervaart, maar juist hoe jouw lichaam vooruitgaat. 

Hoe werkt dat?

Laten we het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 

Anton had zijn voorste kruisband gescheurd en heeft onlangs een kruisbandreconstructie ondergaan in het Martini Ziekenhuis. Vlak na de operatie volgt een eerste Biodex-meting. Deze metingen doen we vervolgens elke drie maanden over een periode van ongeveer een jaar. Op basis van bestaand onderzoek en onze database ‘Voorste Kruisband’ kunnen we voorspellen hoe een revalidatietraject normaal gesproken zou verlopen. 

Anton, een zeer optimistische voetballer, vindt zelf dat het heel goed gaat en wil al snel meer doen. Maar uit de tweede test blijkt dat de resultaten minder zijn dan normaal gesproken in deze fase. Daardoor kan de fysiotherapeut tijdig bijsturen om de behandeling nog wat aan te scherpen. Als we waren afgegaan op de subjectieve feedback van Anton, hadden we lange tijd gedacht dat het heel goed ging…

De data van de Biodex zijn daarom van toegevoegde waarde voor het revalidatietraject van Anton. Inmiddels is hij in de laatste fase van zijn revalidatie aanbeland. Samen met lotgenoten doet hij mee aan het trainingsprogramma Return To Play, waar hij onder begeleiding van een fysiotherapeut en fysiek trainer weer leert wenden en keren op het veld. hij is bijna klaar voor zijn rentree!

Sportanalyselab

De Biodex is uniek in het Noorden en staat in het Sportanalyselab, ons test- en meetcentrum in Het Omnium. De testen worden afgenomen door een bewegingswetenschapper die bijvoorbeeld ook periodiek spelers van FC Groningen, FC Emmen, Donar en Lycurgus test. 

Afspraak maken voor een Biodex-test?

Wil jij optimaal revalideren, dan weet je dat je bij MCZ in betrouwbare handen bent. Wij stellen onze testfaciliteiten, waaronder de Biodex, ook beschikbaar voor collega-fysiotherapiepraktijken. Heb je hierover vragen? Bel gerust. We helpen je graag. Of maak direct een afspraak.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer tevreden, werd snel geholpen. Elke keer wordt er de tijd genomen om naar m’n verhaal te luisteren. En het behandelplan wordt op mijn tempo gevolgd. Ik voel geen extra druk.

- Julia

Gelukkig heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik ben minder bang en heb de draad weer opgepakt.

- Peter Vaassen

Top sportaccommodatie, je blijft gemotiveerd.

- Yvonne

Hulp nodig bij jouw klacht?

Zoek hieronder dan bijvoorbeeld op “knieklachten”