Overgewicht? Wat ga je er aan doen?

Door Linda van As

Overgewicht? Wat ga je er aan doen?

Meer dan 50% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder heeft overgewicht, waarvan 36% matig overgewicht en 14% ernstig overgewicht (obesitas) heeft.

De gevolgen van overgewicht en vooral obesitas zijn groot en hebben invloed op je algehele gezondheid en de kans dat je aanzienlijk korter leeft.

Heb jij overgewicht en wil je hieraan iets doen? De Beweegkuur helpt!

Risico's van overgewicht

Dit kan overgewicht veroorzaken:

 • Diabetes (type 2)
 • Bepaalde vormen van kanker
 • Galstenen
 • Spataderen en aderverkalking
 • Hoge bloeddruk
 • Hersenbloeding
 • Hartinfarct
 • Trombose
 • Artrose
 • Aandoeningen aan spieren en gewrichten

Geen leuk vooruitzicht, maar het lijstje stopt hier niet. Wist je dat overgewicht ook kan leiden tot slaapproblemen, slaapapneu, menstruatiestoornissen, psychosociale problemen (pesten), onvruchtbaarheid, slaapproblemen, jicht en ademhalingsproblemen.

Kortom, het is duidelijk dat overgewicht - en in het bijzonder obesitas - bijdraagt aan een verminderde kwaliteit van leven.

De Oplossing? De Beweegkuur

De Beweegkuur helpt je een gezondere leefstijl te bereiken. Het is een landelijk programma en stimuleert mensen, gedurende 2 jaar en onder professionele begeleiding, om aan hun gezondheid te werken. Waarom 2 jaar? Je leefstijl verander je niet van de ene op de andere dag, want die kilo's zijn er ook niet van de ene op de andere dag aan gekomen, toch?

Samen met een begeleidingsteam ga je op onderzoek uit. Waarom heb je overgewicht? Dat lijkt misschien een gekke vraag, maar er kunnen verschillende oorzaken zijn. En als je die kent, kun je ook gericht aan je leefstijl werken.

De Beweegkuur is een samenwerking tussen de leefstijlcoaches en diëtisten (Carin Pool Voedingsbureau & Topdiëtisten) en de beweegcoaches en fysiotherapeuten van MCZ. De Beweegkuur heeft als doel een blijvende en gezonde leefstijl te bereiken. Dat doen we door op zoek te gaan naar hoe jij kleine veranderingen in je leefstijl kunt aanbrengen, waardoor je al op korte termijn merkt dat het werkt!

Wat houdt de Beweegkuur in?

De Beweegkuur is een 2 jarig programma. In het begeleidingsteam zitten beweegcoaches, fysiotherapeuten, diëtisten en een leefstijlcoach. Samen gaan we op zoek naar hoe jij je leefstijl kunt veranderen. Welke beren zie jij op de weg en hoe kun je die beren weer het bos sturen?

Naast individuele begeleiding zijn er ook groepsbijeenkomsten. Hier krijg je meer informatie over voeding en bewegen. Ook merk je dan dat je niet de enige bent die het lastig vindt om gemotiveerd te blijven of in beweging te komen. Wie weet vind je op deze manier wel een wandelmaatje, zwemgroepje of kun je samen een gezonde eetclub opstarten.

Voor wie is de Beweegkuur?

Je komt in aanmerking voor deelname als:

 • je 18 jaar of ouder bent
 • je een BMI (BodyMassIndex) tussen de 25 en 30 hebt met extra gezondheidsrisico of als je een BMI van 30 of hoger hebt
 • je gemotiveerd bent om je leefstijl blijvend te veranderen!

Beweegkuur iets voor jou?

De beweegkuur zit in het basispakket van je zorgverzekeraar. Om deel te nemen heb je wel een verwijsbrief van je huisarts of medisch specialist nodig. Bespreek het eens.

Meer weten of aanmelden?

Meer informatie over de Beweegkuur: https://www.carinpool.nl/gewicht/beweegkuur-gecombineerde-leefstijlinterventie/