Urineverlies? Daar is wat aan te doen!

Urineverlies? Daar is wat aan te doen!

Veel mensen hebben last van urineverlies of plasproblemen, maar daar wordt nauwelijks over gesproken en dat is gek! Want bijna 60% van de Nederlandse vrouwen tussen de 45 en 85 jaar heeft last van urineverlies. Het aantal mannen met urine-incontinentie wordt geschat op rond de 300.000. Door schaamtegevoelens en onwetendheid wordt er in de meeste gevallen geen hulp gezocht. Dat is jammer, want er is wel degelijk iets aan te doen. De bekkenfysiotherapeut kan je helpen de klachten te verminderen of zelfs te verhelpen.

Klachten bij urineverlies

Gedurende het ouder worden ontstaan klachten rondom het bekken en de spieren er omheen en dat kan leiden tot de volgende klachten:

 • urineverlies; bij inspanning (stress-incontinentie) en/of bij aandrang (urge-incontinentie)
 • regelmatig terugkerende blaasontstekingen
 • plasproblemen: afname van de kracht van de straal, moeizaam op gang komen van het plassen, niet leeg kunnen plassen, nadruppelen
 • verlies van windjes en ontlasting
 • verzakkingsklachten
 • obstipatie
 • seksuele problemen

Oorzaken urineverlies

Incontinentie kan samenhangen met:

 • medische ingrepen en medicijnen (operaties, slaapmiddelen)
 • leefstijl: roken, alcohol, overgewicht, koffie, zoetstof-houdende dranken, te weinig of te veel drinken
 • verkeerde plasgewoontes: het niet goed uitplassen, te lang ophouden of een verkeerde toilethouding
 • aandoeningen: blaasontsteking, een aandoening van de blaas, obstipatie, een zwelling in de buik, een neurologische ziekte, suikerziekte, overgewicht
 • ouderdomsverschijnselen: afname van de spierfunctie, achteruitgang van mobiliteit en geestelijk vermogen
 • bij mannen: vergroting van de prostaat
 • bij vrouwen: beschadiging van spieren en zenuwen, verzakking van blaas, baarmoeder of endeldarm

Afspraak maken?

Bel 050-527 16 13 of vul onderstaande formulier in, dan bellen wij je voor het inplannen van een afspraak.

Wanneer we je telefonisch niet snel genoeg kunnen bereiken, willen we je graag mailen.
Geef een korte beschrijving van je probleem of klacht.
Heb je voorkeur voor een locatie?
Je eventuele voorkeur voor een locatie kun je hier aangeven. Indien mogelijk, plannen we je daar in.
Privacy
Wij zijn wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het online versturen van persoonsgegevens. Je gegevens zijn beschermd en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.

Fabels!

Het gaat vanzelf over Urineverlies sluipt erin. Het begint met een ongelukje tijdens bijvoorbeeld hoesten of lachen. Als het vaker gebeurt, gaat het je opvallen en gebruik je een inlegkruisje. Andere vrouwen in je omgeving hebben er ook last van dus "zal het wel normaal zijn". De klachten nemen langzaam en geleidelijk toe en inmiddels gebruik je maandverband. Je went aan het idee en gaat bepaalde activiteiten ontwijken. Na verloop van tijd is ook maandverband niet meer afdoende en stap je over op speciaal absorptieverband. Kortom: het gaat niet vanzelf over. Het wordt alleen maar erger.

Incontinentie is een ziekte Incontinentie is geen ziekte, maar een lichamelijke klacht ten gevolge van een onderliggend gezondheidsprobleem. Behandeling van het probleem vermindert in de meeste gevallen het urineverlies.

Minder drinken helpt Een beperkte vochtinname kan incontinentie juist versterken. Geconcentreerde urine versterkt de aandrang en kan de blaas irriteren en zelfs ernstigere problemen tot gevolg hebben, zoals ontstekingen en uitdroging. Bovendien kan onvoldoende drinken constipatie veroorzaken, waardoor de situatie alleen maar verergert.

Alleen ouderen hebben er last van In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen van 35 jaar en ouder te maken met incontinentie. Het komt zeven tot acht keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Circa 20% van de mannen van 65 jaar en ouder heeft last van urine-incontinentie. Urine-incontinentie komt op hogere leeftijd vaker voor, al kunnen jonge vrouwen er last van hebben na een bevalling.

Het hoort erbij en er is toch niets aan te doenJa, het hoort bij het verouderingsproces. Maar er is wel degelijk iets aan te doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het onder deskundige begeleiding trainen van de bekkenbodemspieren effectief is en de kwaliteit van leven verbetert.

Oefenen heeft geen zin Oefenen werkt, mits het goed gebeurt. Veel mensen proberen het zelf, zonder hulp, met bijvoorbeeld een online oefenprogramma. Dat helpt helaas niet. Uit onderzoek blijkt dat het oefenen van je bekkenbodemspieren moet starten met een goede instructie van bij voorkeur een bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut kan je een een oefenprogramma bieden dat aangepast is op jouw spierfunctie. Daarnaast: soms is oefenen juist níet goed en werkt het averechts.

De oorzaak van urineverlies bij mannen is prostaatkanker Dit is gelukkig zeer zelden de oorzaak. Meestal is er een andere oorzaak, welke in de meeste gevallen goed te behandelen is.

Minder bewegen helpt Incontinentie kan in veel gevallen worden behandeld en altijd onder controle worden gehouden. Door te blijven bewegen houd je je gewicht op peil. Bij een toename van het lichaamsgewicht is het moeilijker om de bekkenbodemspieren aan te spannen.

Vergoeding ziektekostenverzekering

Zonder verwijzing

In de meeste gevallen wordt bekkenfysiotherapie vanuit je aanvullende zorgverzekering vergoed. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en kunnen je voorzien van de juiste informatie. Je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te maken.

Met verwijzing

Heb je een verwijzing van huisarts of medisch specialist? Dan worden er negen behandelingen urine-incontinentie vanuit de basisverzekering vergoed.