Oedeemtherapie helpt!

Oedeemtherapie helpt!

Wat is oedeem

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van je enkels tot je gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen, zoals bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie.

Vormen van oedeem

Oedeem is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening.

Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn armoedeem na een borstoperatie, of beenoedeem na een gynaecologische operatie.

Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwand zwakte en voornamelijk voorkomt in de benen.

Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Vaak zie je ook een combinatie van verschillende soorten oedeem.

De behandeling van oedeem

Het is belangrijk om vroegtijdig met oedeemtherapie te beginnen Hoe vroeger de behandeling start, hoe groter de kans dat we je klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Dit uiteraard afhankelijk van je klachten en de vorm van oedeem die je hebt.

Een aantal behandelmethoden zijn:

 • Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem.
 • Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
 • Lymftaping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.
 • Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de transport van vocht in het lichaam.
 • Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat.

De effecten van oedeemtherapie

Naast behandelen, leren we je hoe je om kunt gaan omgaan met je aandoening, zodat het minder effect heeft op je dagelijkse leven.

Belangrijke positieve effecten van de therapie zijn:

  • Vermindering van de omvang van oedeem.
  • Pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.
  • Functieverbetering van de spieren en gewrichten.
  • Afname van de infectiekans.

Bewegen helpt!

Door te bewegen worden je lymfevaten gestimuleerd om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen, gymnastiek zijn hiervoor heel geschikt. Vind je het lastig om een geschikte beweegactiviteit te vinden, dan heeft MCZ ook verschillende verschillende beweegprogramma's, zowel in groepsverband als individueel.

Afspraak fysiotherapie

Ja, ik wil een afspraak met een oedeemtherapeut !


Direct bellen: 050-527 16 13 of klik op de button, dan bellen wij jou!

Afspraak aanmaken