E-health: fysiotherapie via telefonisch consult of videobellen

E-health: fysiotherapie via telefonisch consult of videobellen

De afgelopen jaren heeft onze sectie Informatie & Kwaliteit, samen met een aantal fysiotherapeuten, gewerkt aan de ontwikkeling van e-health. Hierbij maken we gebruik van onder andere telefonische consulten, videobellen en oefentherapie voor thuis. Van software tot protocollen, alles was gereed en de vraag was niet óf we het in gebruik zouden gaan nemen, maar wanneer. Dat moment is eerder aangekomen dan we dachten: de corona-uitbraak heeft voor een versnelde implementatie van e-health gezorgd. Voor patiënten die niet in aanmerking komen voor urgente zorg (face-to-face behandeling die niet kan wachten), is e-health een uitstekend alternatief. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het minstens zo effectief is en in sommige gevallen zelfs beter.

Pijlers van e-health

Bij fysiotherapeutische zorg op afstand richten we ons op consultatie, revalidatie en coaching. We gebruiken hiervoor telefonische consulten en videobellen.

Consultatie

 • voortdurende zorg voor bestaande klachten
 • monitoren van progressie
 • behandeling van nieuwe klachten
 • indien noodzakelijk en in overleg met de patiënt: verwijzen (naar huisarts of andere discipline in de eerstelijnszorg of naar medisch specialist)

Revalidatie

 • revalidatietrajecten na een operatie
 • programma op maat ontwikkelen en/of aanpassen om doelen te blijven halen
 • voorkomen van complicaties
 • vergroten van zelfeffectiviteit

Coaching

 • evalueren van fitheid en de thuissituatie
 • het voordoen en uitlichten van het persoonlijke trainingsprogramma
 • klachten voortkomend uit eventuele andere aandoeningen verminderen
 • gezondheid verbeteren
Michiel Gerritsen
Michiel Gerritsen | Manager Informatie & Kwaliteit

Ook met onze zorgverlening op afstand kunnen we samen met de patiënt doelen bereiken. Of het nu gaat om het verminderen van klachten of om revalideren na een operatie, e-health maakt het mogelijk.

Een greep uit de wetenschap over e-health

"Videoconsulten bij musculoskeletale klachten hebben een positieve impact op gezondheidsscores en leiden tot tevredenheid bij clienten." (Lovo Gron et al, 2017)

"E-health oefenprogramma bij hartrevalidatie minstens zo effectief als een face-to-face oefenprogramma." (Rawstorn et al, 2016)

"Belangrijke componenten in het onderzoek bij lage rugpijn zijn valide via video-consult" (Truter et al 2014) en "komen overeen met de uitkomst bij face-to-face onderzoek." (Palacín-Marín et al, 2013)

"Het gebruik van e-health om informatie te vergaren en een diagnose te stellen bij schouderklachten lijkt valide en betrouwbaar." (Steel et al, 2012)

"Diagnostieke nauwkeurigheid was hoger bij een door cliënt zelf uitgevoerd onderzoek bij een specifieke heupklacht (impingement syndroom)." (Steel et al, 2012)

"E-health kan aangeraden worden na een totale knieprothese omdat dit vergelijkbare pijnscores en meer verbetering in functionele activiteiten laat zien, vergeleken met face-to-face revalidatie." (Jiang et al, 2016)

Het traject

Intake

We beginnen met een intake, telefonisch of via videobellen. We brengen je klachten in kaart, stellen een diagnose en in overleg met jou maken we een behandelplan voor oefentherapie thuis. Samen nemen we de oefeningen door, zodat je precies weet hoe ze uitgevoerd moeten worden.

Phyistrack is geschikt voor elk apparaat.

De behandeling: oefentherapie thuis

Voor oefentherapie thuis werken we met PhysiApp van Physitrack, een gebruiksvriendelijke app die precies aangeeft wat je moet doen en hoe je het moet doen. Hiermee kunnen we individuele oefenvideo's in HD-formaat meegeven met daarbij een helderde uitleg. Je kunt de app volledig gratis downloaden in de App Store en Google Play Store of je programma op je computer bekijken. Je kunt herinneringen bekijken, een logboek bijhouden en zelfs overleggen met je fysiotherapeut. Zo werken we samen aan het beste resultaat.

Een voorbeeld van een instructiefilmpje.

Kosten e-health fysiotherapie

De kosten voor e-health worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Weet je niet hoe je precies verzekerd bent of waar je recht op hebt? Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en kunnen, met jouw toestemming, je polis inzien en je voorzien van informatie en advies.

Aanmelden voor e-health fysiotherapie

Voor fysiotherapie heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Dit geldt ook voor e-health. Om een afspraak te maken voor een telefonisch consult of voor een videoconsult, kun je ons bellen of mailen. Of vul hieronder je gegevens in; wij bellen je dan zo snel mogelijk terug.

Wanneer we je telefonisch niet snel genoeg kunnen bereiken, willen we je graag mailen.
Geef een korte beschrijving van je probleem of klacht.
Privacy
Wij zijn wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het online versturen van persoonsgegevens. Je gegevens zijn beschermd en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.