Etalagebenen? Fysiotherapie helpt!

Etalagebenen? Fysiotherapie helpt!

Etalagebenen (claudicatio)

Herken je dit? Tijdens het lopen krijg je last van zeer pijnlijke benen en moet je noodgedwongen rusten. De ideale plek: een etalage…

In Nederland heeft ruim 19% van de 55-plussers een vorm van Perifeer arterieel Vaatlijden (PAV). Globaal genomen komt dat neer op 800.000 tot 1 miljoen personen.

Je bent dus niet de enige met etalagebenen. Het goede nieuws: fysiotherapieclaudicatio helpt om pijn klachten in je benen te verminderen.

Etalagebenen, wat is het?

De medische term voor deze aandoening is Claudicatio Intermittens. De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar je benen. In de loop van de jaren kan door slagaderverkalking vernauwing of verstopping in je slagaders ontstaan. Gevolg: er stroomt minder bloed door je aderen en hierdoor ontstaan stolsels die je aders afsluiten.

Bij inspanning tijdens het lopen, rennen, of traplopen, neemt dan de vraag naar zuurstofrijk bloed in je benen toe. Heb je een vernauwing in je slagader, dan ontstaat er zuurstoftekort in je beenspieren. Dit veroorzaakt pijn en kramp (bil, dijbeen, kuit) en na zo'n tien minuten rust neemt de zuurstofbehoefte in je benen weer af en verdwijnen de pijnklachten.

Oorzaken etalagebenen:

Vernauwing in beenslagader door:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging

Wat is er aan te doen?

Het klinkt gek, maar dat is looptherapie! De Claudicatio fysiotherapeut helpt je een andere looptechniek aan te leren. Dat zorgt er voor dat de spieren in je benen minder zuurstof gebruiken, waardoor je pijnklachten af nemen en je verder kunt lopen.

Het beweegprogramma richt zich op het verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht én het stimuleren van een verantwoorde leefstijl. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen en spierversterkende oefeningen. Tijdens de therapie word je voortgang van de training regelmatig getest om zonodig je programma aan te passen.

Het is een bewezen effectief programma om je pijnklachten in je benen te verminderen en daarmee de kwaliteit van je leven vergroten.

Herken je bovenstaande en wil je van je klachten af? Bespreek dit dan eerst met je huisarts, want voor deze therapie heb je een verwijzing nodig.

MCZ is aangesloten bij het ClaudiocatioNet.

Jikke  van der Ploeg
Jikke van der Ploeg | Fysiotherapeut chronische zorg

Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen, maar het werkt.

80% van de Claudicatio-patiënten is tevreden met deze behandeling

Afspraak maken fysiotherapie Claudicatio


Direct een afspraak maken? 050-527 16 13

Of klik op de button, dan bellen wij jou!

Afspraak maken fysiotherapie Claudicatio