De beste remedie bij etalagebenen (claudicatio): lopen!

De beste remedie bij etalagebenen (claudicatio): lopen!

Bij Claudicatio, ook wel etalagebenen genoemd, voeren de slagaders in je benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die je gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen door verkalking vernauwd zijn. De term etalagebenen is lang geleden bedacht omdat patiënten zich een houding wilden geven wanneer zij tijdens het lopen noodgedwongen moesten rusten. De etalage was daarvoor een uitgelezen plek. Inmiddels bestaat er een goede behandeling voor, gericht op een afname van de pijnklachten. We kunnen de aandoening niet verhelpen, maar als Claudicatio-specialist kunnen we wél helpen om je klachten te verminderen.

In Nederland heeft ruim 19% van de 55-plussers een vorm van PAV.  Globaal genomen komt dat neer op 800.000 tot 1 miljoen personen.

Zuurstoftekort in de benen

De medische term voor deze aandoening is Claudicatio Intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term Perifeer Arteriëel Vaatlijden (PAV). De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken, waardoor er minder bloed kan passeren. Hierdoor kunnen zich stolsels vormen, die een vat geheel kunnen afsluiten. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Bij een vernauwing in de  slagaders ontstaat er dan zuurstoftekort in de spieren. Dit veroorzaakt pijn en kramp in je beenspieren (bil, dijbeen, kuit). Na ongeveer tien minuten rust neemt de zuurstofbehoefte af en verdwijnen de pijnklachten weer. De klachten treden opnieuw toe bij een volgende inspanning.

Oorzaken voor vernauwingen in de beenslagader (naast aanleg en leeftijd): 

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging

De beste remedie: lopen 

Het klink gek, maar het is waar: looptraining, gericht op een betere looptechniek, zorgt ervoor dat je spieren in je been minder zuurstof gebruiken. Hierdoor nemen je pijnklachten af. De meeste Claudicatio-patienten gaan vanwege de pijn vaak onbewust anders lopen, waardoor er een verkeerd looppatroon ontstaat. Je benen moeten hierdoor meer zuurstof dan normaal gebruiken. Gevolg: de pijn komt sneller op en is heviger van aard. Daarnaast bestaat het risico op blessures. Met het aanleren van een goede looptechniek heb je minder pijn en voorkom je erger. 

Jikke  van der Ploeg
Jikke van der Ploeg | Fysiotherapeut chronische zorg

Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen, maar het werkt. 

Behandeling

De behandeling bestaat voornamelijk uit looptherapie en is gericht op het verminderen van pijnklachten en beperkingen in loopafstand, het verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht én het stimuleren van een verantwoorde leefstijl. Tijdens het eerste consult beginnen we met een intakegesprek. We bespreken je klachten en de bewegingsmogelijkheden. Om je van je maximale loopafstand en je conditie te bepalen, doen we een test op de loopband. Aan de hand van alle informatie stellen we samen met jou een persoonlijk trainingsschema op. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen en spierversterkende oefeningen. Bovendien voorzien we je van informatie en en adviezen over het looppatroon. Gedurende het traject wordt de loopband-test periodiek uitgevoerd, om de status en de voortgang te kunnen te bepalen.

80% van de Claudicatio-patiënten is tevreden met deze behandeling

Looptherapie 

We starten met meerdere sessies per week. De training vindt veelal plaats op een loopband, waarbij je kort door de pijn heen moet lopen, gevolgd door een kort moment van rust. Om je looppatroon te verbeteren, krijg je functionele oefeningen. De intensieve looptrainingen die je bij ons op de praktijk volgt, worden stapsgewijs afgebouwd naar het niveau waarop je zelfstandig kunt trainen in je eigen omgeving. Naast de looptrainingen, werken we aan aan een verbetering van je uithoudingsvermogen en spierkracht. 

Gezonde leefstijl

Tijdens de behandeling besteden we aandacht aan een bevordering van een gezonde leefstijl. Denk hierbij aan stoppen met roken, gezonde voeding en een verantwoord lichaamsgewicht.

Bewezen effectief

De looptherapie is bewezen effectief in het verminderen van pijn, het verhogen van de maximale en functionele loopafstand en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor een positief effect op de levensverwachting door afname van het aantal hart- en herseninfarcten.