Diabetes? Bewegen helpt!

Diabetes? Bewegen helpt!

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De gemiddelde zorgkosten voor een diabetes patiënt bedroegen in 2013 ruim 9.200 euro. En dat terwijl er een effectief en gratis medicijn beschikbaar is: beweging. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. Mensen met diabetes type 2 kunnen bij ons terecht voor een beweegprogramma dat ontwikkeld is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Het heeft als doel om je lichamelijke conditie te verbeteren, de bloeddruk te laten dalen, de opname van insuline te verbeteren en de bloedglucose waarden te normaliseren. Met behulp van deze behandeling kun je deze doelen bereiken. 

Diabetes type 2

Diabetes 2 is een vorm van suikerziekte. Bij diabetes 2 is er te weinig insuline in het lichaam en het gevolg hiervan is dat de bloedglucose niet goed geregeld wordt door het lichaam. Te weinig insuline in het lichaam resulteert in een te hoge bloedglucosewaarde, de insuline kan niet voldoende suiker/glucose uit het lichaam halen. De bloedglucosewaarden zijn te hoog en vaak komen hier ook hoge bloeddruk en cholesterol bij kijken. Goede voeding en voldoende beweging kan bij diabetes II resulteren in een betere conditie, daling van de bloeddruk, verbeterde opname van insuline en levert een bijdrage aan het normaliseren van de bloedglucosewaarden.

Jikke  van der Ploeg
Jikke van der Ploeg | Fysiotherapeut chronische zorg

Bewegen is goed voor iedereen, maar zeker ook voor mensen met diabetes type 2. Met name vanwege het feit dat het gebruik van insuline kan worden teruggedrongen. Het is bewezen dat bewegen de gezondheid en de kwaliteit van leven van diabetespatienten verbetert. 

Voor wie?

Het beweegprogramma is bedoeld voor mensen met diabetes type 2 of pre-diabetes en gemotiveerd zijn om een actieve leefstijl te ontwikkelen waarin lichaamsbeweging en gebalanceerde voeding kernthema’s zijn. Het beweegprogramma wordt verzorgd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met diabetes type 2. De voorlichting rondom het voedingsaspect wordt verzorgd door een van bij ons centrum aangesloten diëtisten.

Inhoud van het programma

Het beweegprogramma duurt twaalf weken. Je traint twee maal per week in onze fitnessruimte, onder professionele begeleiding. Tijdens het programma heb je regelmatig individuele gesprekken met je fysiotherapeut. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen: 

Intake

Tijdens de intake bij de fysiotherapeut vullen jullie samen een aantal vragenlijsten in en worden er een aantal testen gedaan om je conditie en bewegingservaring te beoordelen. 

Voedingsadvies

Voor voedingsadviezen wordt een aparte afspraak gemaakt met de diëtist. 

Fysio fitness

Met behulp van de modernste fitnessapparaten werk je onder begeleiding van de fysiotherapeut aan het verbeteren van spierkracht (krachttraining) en uw uithoudingsvermogen (duurtraining). De opbouw is geleidelijk en wordt aangepast aan je fysieke mogelijkheden. 

Evaluatie en advies

Na twaalf weken worden de resultaten met je besproken en kijkt de fysiotherapeut welke vormen van bewegen het beste bij jou passen en wat voor jou mogelijk is. Op basis daarvan krijg je advies over een persoonlijk beweegprogramma waarmee je je fitheid en gezondheidswinst zelf op peil kunt houden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?