Biodex: precisie in het meten van spierkracht

Biodex: precisie in het meten van spierkracht

De Biodex, uniek in Noord-Nederland, is een innovatief apparaat met een geavanceerde dynamometer waarmee we uiterst nauwkeurig spieren en spiergroepen rondom gewrichten in functie en kracht kunnen meten. Er wordt gebruik gemaakt wordt van 's werelds meest geavanceerde technologie op het gebied van krachtmeting. De Biodex-testen worden ingezet voor een tweetal doeleinden: revalidatie en blessurepreventie.

Revalidatie gericht op een duurzaam herstel 

Bij patiënten die moeten revalideren is de Biodex enorm belangrijk. De uitslagen geven ons inzicht in de voortgang van het herstel. Bijvoorbeeld bij een operatie van een voorste kruisband reconstructie: voorafgaand aan de operatie doen we een eerste meting en na de operatie nemen we tot negen maanden elke drie maanden Biodex test af. Zo kunnen we voor elke patiënt een behandeltraject op maat maken en tussentijds aanpassen. Als er aan het eind van de revalidatie een krachtsverschil of verschil in uithoudingsvermogen van de spieren blijft, is dit meestal niet merkbaar. Het gevaar is dat  de revalidatie te vroeg wordt beëindigd en volledig herstel uitblijft. De kans op een nieuwe blessure is in dat geval aantoonbaar groter. Daarom blijven we testen, net zolang totdat de Biodex-metingen  testen goed zijn. Met Biodex kunnen we voor elke patiënt een op maat gesneden behandeltraject maken. Gericht op een duurzaam, liefst  blijvend herstel.

Sportblessures voorkomen met Biodex

Bij sporters gebruiken we de Biodex om blessures te voorkomen. Als er bij een sporter zonder blessure een krachtsverschil wordt gemeten, heeft de sporter meer kans op een blessure. We ondernemen dan direct actie. We stellen een individueel trainingsplan op om zo de kans op blessures te minimaliseren. Biodex wordt gebruikt bij zowel individuele sporters als bij teams. Trainers en coaches kunnen hun gehele team door ons laten testen, om blessurepreventieve trainingsschema’s te ontwerpen. 

Wouter Welling
Wouter Welling | Bewegingswetenschapper

Ook bij een pre-operatieve screening wordt Biodex ingezet. De resultaten dienen als nulmeting voor het revalidatietraject; zo kunnen we het behandelplan perfect op maat maken.

Metingen

De Biodex heeft verschillende verschillende functies. Zo kan de kracht tussen links en rechts worden vergeleken, een pre-operatieve meting kan vergeleken worden met een post-operatieve meting en tot slot kan de uitslag vergeleken worden met nulmetingen en gegevens uit wetenschappelijke literatuur. 

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in de oefenzaal op onze locatie Groningen en wordt uitgevoerd door een van onze bewegingswetenschappers. Voorafgaand vindt er een warming up plaats op de fietsen die in de oefenzaal staan. Ondertussen stellen we je een paar korte vragen. Vervolgens neem je plaats op de Biodex en hoef je alleen maar de instructies op te volgen. Na afronding moet je een paar minuten uitfietsen. Het onderzoek duurt in totaal een half uur. 

De resultaten 

De resultaten worden door het systeem direct gedigitaliseerd en geïnterpreteerd. Aansluitend op het onderzoek, volgt een intern overleg tussen bewegingswetenschapper en de behandelende fysiotherapeut of trainer/coach. De uitkomsten van de test worden vervolgens geïntegreerd in het behandel- of trainingsplan. Dit individuele plan wordt met je besproken en waar mogelijk passen we het aan je wensen en eisen aan. Zo komen we samen tot een plan-op-maat. 

Wouter van den Berg
Wouter van den Berg | Sportfysiotherapeut

Regelmatig worden voetballers van FC Groningen met Biodex getest. Ook nieuw aangekochte spelers van FC Emmen en FC Groningen worden door ons, na een eerste medische keuring, met Biodex gescreend. 

Praktische informatie

Voor dit onderzoek kun je het beste sportkleding en sportschoenen dragen. Bij binnenkomst kun je je aan de balie melden. Mocht je je willen verkleden, zorg dan dat je wat eerder aanwezig bent. Geef dit even bij de balie aan; we brengen je naar de kleedruimte en geven je een locker voor het opbergen van je kleding geven. Je kunt na afloop douchen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?