Biodex: meten tijdens revalidatie en blessurepreventie

Biodex: meten tijdens revalidatie en blessurepreventie

De Biodex, uniek in Noord-Nederland, is een innovatief apparaat met een geavanceerde dynamometer. Hiermee meten we uiterst nauwkeurig de spieren en spiergroepen rondom gewrichten t.a.v. functie en kracht. De Biodex testen worden ingezet revalidatie en blessurepreventie.

Biodex en spierkracht

Bij gecompliceerde revalidatie trajecten is de Biodex belangrijk. De data geven n.l. inzicht het herstelproces. Voorbeeld: revalidatie na een voorste kruisband reconstructie. Na de nulmeting (na operatie) nemen we elke drie maanden een test af. Bij afwijkingen gedurende je revalidatie, passen we direct je behandelprogramma aan.

Blessurepreventie met de Biodex

Bij topsporters zonder blessures, wordt tijdens het seizoen, ook regelmatig gemeten. Hier is het doel blessurepreventie. Nemen we krachtongelijkheid waar, dan worden de trainingsprogramma's, in overleg met de trainer, aangepast. De Biodex wordt ingezet voor zowel individuele sporters als voor teams. Iedereen kan een afspraak maken voor een Biodex test.

Wouter Welling
Wouter Welling | Bewegingswetenschapper

Ook bij een pre-operatieve screening wordt Biodex ingezet. De resultaten dienen als nulmeting voor het revalidatietraject; zo kunnen we het behandelplan perfect op maat maken.

Sportanalyse lab

De Biodex testen worden afgenomen door bewegingswetenschappers van MCZ en vinden plaats in het Sportanalyse lab van Het Omnium. Een test duurt totaal een half uur.

Wouter van den Berg
Wouter van den Berg | Sportfysiotherapeut

Ook de voetballers van FC Groningen moeten zich regelmatig laten testen, net als nieuw aangekochte spelers van FC Emmen, FC Groningen, Donar en Lycurgus, die na de eerste medische keuring, een Biodex screening ondergaan.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?