AlterG: de nieuwe standaard in revalidatie en training

AlterG: de nieuwe standaard in revalidatie en training

De innovatieve AlterG is een loopband met anti-zwaartekracht techniek. Deze 'Anti-Gravity Treadmill', uniek in Noord-Nederland, is een van de meest innovatieve apparaten op het gebied van fysiotherapie en revalidatie. Met behulp van geavanceerde technologie kan het lichaamsgewicht tijdens het lopen tot wel 80% verminderd worden. Zo kun je gewichtloos lopen en rennen, zonder dat spieren en gewrichten belast worden. Dankzij de gewichtondersteunende capaciteiten, hebben ook patiënten met een chronische aandoening en mensen met een mobiliteitsbeperking veel baat bij AlterG training. De AlterG is een grote stap voorwaarts op het gebied van revalidatie en sportperformance en wordt overal ter wereld veelvuldig ingezet voor medische toepassingen. 

Peter Eppinga
Peter Eppinga | Sportfysiotherapeut

Aangezien de zwaartekracht in stapjes van 1% te reguleren is tussen de 20% en 80% van het lichaamsgewicht, is het apparaat in feite voor elke cliënt geschikt. We zetten de AlterG in bij fysiotherapeutische behandeltrajecten, bij sport performance en bij leefstijlbevorderende programma's.

Multifunctioneel 

Binnen onze centrum wordt de AlterG voor verschillende doeleinden gebruikt. We zetten hem veelvuldig in als onderdeel van de behandeling van revalidatiepatiënten. Zonder pijn bouw je balans, mobiliteit en spierkracht op, waardoor je sneller weer gewoon en pijnvrij kunt lopen. De AlterG biedt een 100% valveilige omgeving en is daarmee uitermate geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals kwetsbare ouderen en patiënten met een chronische of neurologische aandoening. Daarnaast wordt het apparaat bij sport perfomance, om effectief te herstellen en om sportprestaties te verbeteren. Ook mensen die willen werken een gezonde leefstijl, hebben veel baat bij AlterG training. Om onze clienten deskundig te begeleiden, hebben onze fysiotherapeuten, beweeg- en leefstijldocenten en fysieke trainers een speciale AlterG training gevolgd.

Sneller herstel van klachten aan enkel, knie of heup

Met de AlterG kun je zonder pijn en met minder belasting op gewrichten en spieren revalideren. Groot voordeel is dat je sneller kunt beginnen met lopen, waardoor je je normale looppatroon behoudt. De AlterG een effectief behandelinstrument voor orthopedische patiënten, zoals bij breuken of kraakbeenletstel. Daarnaast is de AlterG uitermate geschikt voor revalidatie na een operatie, ook na gewrichtsvervangende operaties (nieuwe knie, nieuwe heup). 

Orthopedische revalidatie bij:

 • VKB, micro-fracturing, breuken 
 • Knie of heupprothesen 
 • Artrose
 • Achillespees ruptuur en spierscheuringen 
 • Training gedurende revalidatie 

Sport performance

Ten behoeve van de verbetering van prestaties van topsporters en atleten, gebruiken we de AlterG voor looptrainingen en testen. De in te stellen weerstand speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast zetten we AlterG in als hersteltraining na een zware training of wedstrijd, om blessures te voorkomen. Bij de AlterG trainingen voor (top)sportdoeleinden word je persoonlijk begeleid door Gerard Lenting, onze sport performance manager en voormalig Olympisch atletiekcoach. Aan de hand van jouw doelen en huidige status, wordt een persoonlijk trainingsplan opgesteld. Tussentijds vinden er evaluaties plaats en indien nodig wordt het trainingsplan bijgesteld.

Bekijk hier de NOS-reportage over Atleet Thijmen Kupers en de AlterG bij MCZ.

De wijze waarop 's wereld beste atleten trainen. Perfect voor conditie-en hersteltraining. 

Ouderenzorg en chronische aandoeningen   

AlterG biedt ondersteuning in de behandeling van ouderen en mensen met een chronische of neurologische aandoening die de mobiliteit beperken.  Hierbij richten we ons het aanleren van een goed looppatroon en het opbouwen van mobiliteit, balans, kracht en conditie. Vanwege de 100% valveilige omgeving, is de loopband ook zeer geschikt als ondersteuning bij valpreventie en voor balanstraining.

Revalidatie en training bij:

 • Parkinson
 • CVA, beroerte 
 • Traumatisch hersenletsel 
 • Cerebrale Parese 
 • Multiple Sclerose 
 • Obesitas 
 • Polio
 • Claudicatio (etalagebenen) 
 • Valpreventietraining 
 • Balanstraining

Leefstijl  

De AlterG wordt ingezet als ondersteuning bij een aantal van onze leefstijlbevorderende programma's; met name daar waar specifiek wordt gericht op conditieverbetering en gewichtverlies. Ook actieve senioren die fit willen blijven, gebruiken de loopband met goede resultaten én met veel plezier. Zo kunnen zij op een verantwoorde en veilige manier actief blijven bewegen. Bij de AlterG trainingen voor afvallen en conditieverbetering word je begeleid door een van onze bevlogen beweegadviseurs. Aan de hand van jouw doelen en huidige status, wordt een persoonlijk trainingsplan opgesteld. Tussentijds vinden er evaluaties plaats en indien nodig wordt het trainingsplan bijgesteld.

Unieke eigenschappen 

 • Je kunt lopen zonder pijn en met behoud van je normale looppatroon. 
 • Het vertrouwen om pijnvrij te bewegen neemt toe, waardoor je langer kunt lopen.
 • De gewichtsondersteuning vermindert de druk op de gewrichten en aangedane delen (knie, enkel, heup).
 • Je kunt in het revalidatieproces al vroeg beginnen met lopen, waardoor balans en coördinatie sneller herstellen en de kans op spieratrofie verkleind wordt. 
 • Je valt sneller af dan bij gewoon lopen of hardlopen. Met minimale belasting verbrand je meer calorieën. Bijkomend voordeel is dat je kunt voelen hoe het is als je minder weegt. Een bijzondere ervaring!
AlterG: hoe het werkt
Balanstraining met AlterG