NIMOC bij stuitpijn: pijnloos en verbluffend effectief.

NIMOC bij stuitpijn: pijnloos en verbluffend effectief.

Stuitpijn wordt veroorzaakt door een scheefstand van het staartbeen (stuitje) en geeft met name problemen bij het zitten. De pijn is vaak zo hevig, dat de kwaliteit van leven ernstig verstoord wordt. De stuitklachten worden behandelend door gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten (NIMOC). Deze behandeling is relatief eenvoudig, pijnloos en zeer effectief: al na de eerste behandeling zakt de stuitpijn tot een acceptabel niveau. Zelfs bij mensen met al tientallen jaren ernstige klachten, is het eindresultaat verbluffend te noemen. Zij ervaren aanzienlijk minder pijn of zijn zelfs helemaal klachtenvrij.

Oorzaken van stuitklachten

De meeste stuitklachten ontstaan door een ongelukkige val. Dit kan onlangs gebeurd zijn, maar ook heel lang geleden. Een harde val op de billen, bijvoorbeeld als kind van de glijbaan of op het ijs, kan een afwijkende stand van het staartbeen veroorzaakt hebben waarbij de klachten geleidelijk verergeren. Soms zijn er op röntgenfoto's nog sporen van een breuk te zien, maar meestal is het te lang geleden om de directe oorzaak vast te kunnen stellen.

Oorzaken stuitklachten

  • Vallen, denk ook aan (sport)ongelukken
  • Moeizame of snelle bevalling
  • Ontsteking van de gewrichtsbanden (heiligbeen en staartbeen)
  • Niet goed functionerende bekkenbodem

Behandeling stuitklachten

Allereerst brengen we je klachten in beeld en aansluitend word je behandeld volgens de NIMOC methode. Terwijl je zit op de behandelbank, voert de bekkentherapeut milde technieken uit om het stuitje weer haar eigen, natuurlijke positie terug te geven. NIMOC is niet pijnlijk en zeer effectief; al na de eerste behandeling ervaren patiënten verlichting. Aan het einde van het behandeltraject is de meerderheid geheel klachtenvrij. De duur van het traject is afhankelijk van de aard van de klachten en varieert van enkele weken tot enkele maanden.

NIMOC

NIMOC wordt niet alleen ingezet bij stuitpijn, maar ook bij:

  • rugklachten
  • bekkenpijn
  • liesklachten
  • anuskramp
  • incontinentie van urine of ontlasting
  • seksuele pijnklachten

Ervaringen van patiënten over de stuitbehandeling bij MCZ :

Sharon: "Zo’n 2 jaar geleden kwam ik terecht bij Simone voor het behandelen van mijn staartbot en bekkenbodemspieren, welke vermoedelijk jaren scheef heeft gestaan. Hierdoor moesten mijn spieren veel compenseren met als gevolg verkramping.

Door de verkramping stonden mijn bekkenbodemspieren altijd onder spanning en ervaarde ik vele klachten. Zo kon ik door de pijn nog geen minuut rustig op mijn stoel zitten en had ik veel pijn in mijn heupen. Ook was het moeilijk balans te houden als gevolg van krachtverlies, had ik veel last van zeurende benen, moest erg vaak naar de wc en was mijn ademhaling erg oppervlakkig.

Ik was voor mijn klachten al bij 4 verschillende fysiotherapeuten geweest. Daarom ben ik blij dat ze bij het MCZ herkenden. Ik heb nooit geweten dat mijn klachten konden voortkomen uit een scheef staartbot.

Al na de eerste keer was ik verbluft hoe effectief de eerste behandeling kon zijn. Het behandelen van het staartbot kost weinig tijd en ik voelde hier totaal geen ongemak van. De pijn in mijn heupen was weg en kon ik weer rustig op mijn stoel zitten.

Inmiddels zijn mijn klachten ontzettend verminderd. Zo kan ik nu beter ontspannen waardoor ik minder klachten ervaar rondom mijn heupen en benen. Ook kan ik mijn bekkenbodemspieren en buikspieren beter ontspannen en heb ik minder last van mijn blaas en beter leren ademhalen. Inmiddels ga ik af en toe nog voor onderhoud. Wat ben ik blij dat ik niet meer met dezelfde klachten hoef te kampen als vroeger."

Anoniem: "Na de eerste, overigens pijnloze, behandeling voelde ik me alsof ik onder een vrachtwagen had gelegen. Ik kon niet zitten, niet liggen, niet staan, niet slapen, als ik omdraaide in bed kraakte mijn hele onderrug en bekken. Zo naar. Maar lopen ging met veel minder pijn dan voor de behandeling! Na een tweede sessie was de napijn een stuk minder. Ik kon ook ineens weer wandelen zonder over mijn eigen voeten te struikelen, mijn balans was terug!"

Afspraak voor stuitcheck

Meer weten over stuitklachten en gevolgen?

Dit is de medische term voor stuitklachten, afgeleid van 'os coccygeus' (staartbeen). De pijnklachten bevinden zich in en rondom het stuitje, al dan niet met uitstraling naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De pijn ontstaat bij het zitten, het opstaan en wanneer er druk op het stuitje wordt uitgeoefend (ontlasten). In de meeste gevallen is niet mogelijk om lang recht te blijven zitten. Mensen met stuitklachten vermijden de pijn door andere zitvormen aan te nemen: schuin, met gebruik van een kussen of 'hangend' tussen twee stoelen in. Een scheefstand van het stuitje heeft zodoende invloed op gewrichten en spieren van het gehele houdings- en bewegingsapparaat, waarbij een verstoring van de zenuwprikkeling kan optreden. Als gevolg hiervan kunnen kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.

'Weinig kennis over stuitje zorgt voor veel gezondheidsklachten’. Bekijk hier het nieuwsitem van EenVandaag.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?