Actief op het allerhoogste niveau: topsport

Actief op het allerhoogste niveau: topsport

Het begeleiden van topsporters is door de loop der jaren een specialiteit van MCZ geworden. Het begon ooit in de avonduren; enkele van onze fysiotherapeuten met passie voor topsport vonden het leuk om dit ‘ernaast te doen’. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van onze kerntaken. Onze multidiscplinaire, sportspecifieke aanpak is gericht op prestatieverbetering, blessurepreventie en revalidatie.

Topsporters

Onze teams van (sport)fysiotherapeuten, fysieke trainers, inspanningsfysiologen en bewegingswetenschappers zijn actief bij onder andere de BVO’s FC Groningen en FC Emmen, basketbalclub Donar en de volleyballers van SAMEN. Lycurgus. We begeleiden talentvolle noordelijke roeiers op hun weg naar de Olympische Spelen en talloze topamateurs in allerlei sporten. Ook individuele topsporters als atleten judoka’s en wielrenners weten de weg naar ons te vinden voor screening, behandeling, training of revalidatie. Dagelijks zijn we aanwezig voor medische topsportzorg op de Topsport Talent School van het H.N. Werkmancollege in de stad Groningen. Daar begeleiden we jeugdige sporters in hun combinatie van school met topsport.

Arjan Taaij
Arjan Taaij | Coach Abiant Lycurgus

MCZ als expertisecentrum is voor ons als topsportorganisatie een belangrijke partner in succes. Zo zijn ze niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van onze volleyballers op medisch en fysiek gebied maar ook bij de organisatie van de inhoud van ons topsportprogramma.

Op maat

De werkzaamheden die we verrichten bij de topsportclubs zijn heel divers. Soms is dit puur gericht op het fysieke vlak, zoals kracht- en conditietrainingen. Bij andere clubs is het voornamelijk medisch, gericht op preventie van blessures en revalidatie. Maar het liefst werken we op beide gebieden met de sporters; fysiek en medisch. Deze integrale aanpak zorgt voor het meest optimale resultaat voor zowel de individuele sporters als het team. Alle specialismes van MCZ komen dan bij elkaar en kunnen ingezet worden: van bijvoorbeeld krachtraining tot diëtiek en van sportmassage tot bewegingswetenschap. Bovendien: hoe completer ons beeld van een sporter, hoe beter we ons werk kunnen doen.

Innovatie

Veel topsporters komen niet alleen naar MCZ voor de kennis, ervaring en expertise van onze mensen, maar ook voor de innovatieve apparatuur die we gebruiken. Soms zelfs als enige praktijk in Noord Nederland. Denk daarbij aan de AlterG, de anti-zwaartekrachtloopband. Hiermee kunnen geblesseerde sporters al in een vroeg stadium van hun revalidatie looptraining doen vanwege de lage weerstand die ze hierbij ondervinden. Of de Biodex, een innovatie dynamometer voor het zeer secuur meten van spierkracht. Ook het SpartaNova systeem is uniek en zeer geavanceerd. Deze uitgebreide screening geeft een goed beeld van de sporter op het gebied van kracht, performance, flexibiliteit en motoriek.

Edwin  Keijzer
Edwin Keijzer | Manueel therapeut

Een topsporter wil fit blijven en blessures voorkomen. We hebben er alles voor in huis: de beste mensen, innovatieve technologie en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het werkt: sporters die we begeleiden, geven MCZ gemiddeld een 8,6. Dat zegt wel wat. Dit betekent overigens niet dat we op onze lauweren rusten, integendeel. We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om de topsporter nog beter te kunnen helpen.