Sportmedische begeleiding: toonaangevend in behandeling en preventie van blessures

Sportmedische begeleiding: toonaangevend in behandeling en preventie van blessures

Ben je als individuele sporter of als club op zoek naar sportmedische begeleiding? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. De combinatie van bevlogen mensen, knowhow, innovatieve technologie, wetenschappelijke onderbouwing én onze jarenlange ervaring in topsport maakt MCZ toonaangevend in Noord-Nederland.

Kim Polling, Judoka, viervoudig Europees kampioen Voor de revalidatie van mijn ellebogen werd ik door mijn orthopeed doorverwezen naar MCZ. Wat bij binnenkomst meteen opvalt is de professionele en sportieve sfeer die er hangt en het enthousiasme dat zowel de fysiotherapeuten als de patiënten uitstralen tijdens de revalidatie. Ook is het fijn dat er een duidelijk behandelplan wordt opgesteld, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Blessurepreventie

Vanuit onze passie voor het vak en voor de sport, zijn we continu op zoek naar oplossingen voor onze sporters. We gebruiken de nieuwste tools en wetenschappelijke richtlijnen om blessures te voorkomen. Binnen onze paramedische begeleiding in de sport is een uitgebreide screening het uitgangspunt. We gebruiken hiervoor SpartaNova, een geavanceerd systeem voor screening en rapportage. Hiermee kunnen we resultaten uit verschillende testen, zoals Biodex, verwerken tot een compleet blessurepreventieplan. SpartaNova zetten we in bij zowel primaire, als secundaire preventie van blessures (het voorkomen dat een letsel terugkeert).

Wouter van den Berg
Wouter van den Berg | Sportfysiotherapeut

Regelmatig worden spelers van FC Groningen met Biodex getest. Ook nieuw aangekochte spelers van FC Emmen en FC Groningen worden door ons, na een eerste medische keuring, met Biodex gescreend. We voeren deze testen ook uit voor teams in de breedtesport, zoals de eerste selectie van GSV Be Quick 1887.

Diagnose

Bij blessures begint het behandelplan met het daaruit volgende traject met een correcte diagnose, het liefst op zo’n kort mogelijke termijn. Vanuit de juiste diagnose volgt de rest. Bij twijfel of ter bevestiging werken we in de diagnosefase samen met specialisten van het Martini Ziekenhuis en clubartsen. Binnen onze multidisciplinaire aanpak werken we graag nauw samen met onder andere diëtisten en sportpsychologen. De output die een geblesseerde sporter levert, is natuurlijk heel anders dan wanneer hij of zij fit is. Dit heeft direct gevolg voor de input; voor de voeding die hij of zij nodig heeft. Bovendien kunnen bepaalde voeding of supplementen het revalidatieproces ook positief beïnvloeden.

Sporters geven MCZ een 8,9!

Behandeling

De behandeling van een geblesseerde sporter verschilt per individu en per blessure. We gebruiken hiervoor verschillende behandelmethoden, van hands on tot sportspecifieke trainingen. Alle specialismen die we in we in huis hebben kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan Shockwave, Dry Needling en Redcord Neurac therapie. Alles is gericht op de prestatie die er straks moet worden geleverd, met de nulmeting van de fitte sporter als uitgangspunt. Om het fysiotherapeutische traject te optimaliseren, schakelen we bij voldoende herstel een van onze fysieke trainers in. Dan wordt er toegewerkt naar het moment dat wij ‘return to play’ noemen: een sporter kan weer meetrainen. Het is de laatste fase tot wedstrijdfitheid. Tijdens dit gehele proces wordt er regelmatig gemeten en resultaten vergeleken. Bij specifieke aandachtspunten wordt er bijgestuurd en passen we bijvoorbeeld extra looptraining in. Data zijn cruciaal; er moeten geen te grote stappen genomen worden in het hersteltraject. Het risico op terugval of een hernieuwde blessure is dan te groot. Wanneer een sporter volledig is hersteld, wordt de balans opgemaakt. Daarbij worden alle prestatiecomponenten in de revalidatie meegenomen; de kracht van MCZ.

Revalidatie voorste kruisband bij MCZ: 71,8% van de sporters is volledig teruggekeerd naar de sport. Dit percentage is fors hoger dan het landelijk gemiddelde. 11,3% kreeg een tweede ruptuur. Dit ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde.

Terugkeer naar de sport

Wanneer een sporter geblesseerd is geraakt, is het doel tweeledig: aan de ene kant een zo spoedig mogelijke en veilige terugkeer naar de sport, aan de andere kant moet de kans op terugkeer van het letsel minimaal zijn. Periodieke testen, uitgevoerd door onze bewegingswetenschappers, zijn hierbij van cruciaal belang. We stoppen daarom in principe ook niet als de sporter aangeeft dat de klachten over zijn. Meten is weten, dus we testen en blijven testen. Net zolang totdat de resultaten uitwijzen dat terugkeer naar de sport verantwoord is.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?