ISRT: minder blessures, betere prestaties

ISRT: minder blessures, betere prestaties

Als trainer wil je dat je spelers gedurende het seizoen steeds fitter worden. Echter, er kunnen individuele verschillen in fitheid en belastbaarheid ontstaan waardoor sommige spelers meer rust of juist extra arbeid nodig hebben. Met onze expertise en kennis van inspanningsfysiologie en trainingsopbouw kunnen we coaches in alle sporten helpen. Met behulp van Interval Shuttle Run Test monitoren we spelers en adviseren we trainers om hun team zo fit mogelijk te krijgen én te houden.

Testen en meten

Om de fitheid van de spelersgroep te testen, maken we gebruik van de Interval Shuttle Run Test (ISRT). De ISRT is een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test om het uithoudingsvermogen van spelers te testen. Spelers moeten steeds een afstand van twintig meter overbruggen, binnen twee geluidssignalen. De test wordt sub maximaal uitgevoerd, dat wil zeggen dat er voorafgaand aan de test het maximum aantal te lopen stappen wordt gesteld. Dit doen wij op basis van 1) een eerder afgenomen maximaal test of 2) op basis van een vooraf bepaald minimum aantal stappen. Tijdens de test maken we gebruik van een hartmonitor-systeem (Polar Team Pro), om de maximale hartfrequentie, de anaerobe drempel (het moment van verzuring) en het herstellend vermogen te kunnen bepalen. Deze gegevens kunnen trainers en begeleiders helpen om veranderingen te detecteren gedurende het seizoen. Ook is het mogelijk om te differentiëren binnen een spelersgroep. Bijvoorbeeld om overbelasting of onderbelasting te voorkomen. De afname van de ISRT en de interpretatie van de resultaten worden uitgevoerd door een bewegingswetenschapper/inspanningsfysioloog. Hieruit volgt een uitgebreid advies over de gewenste trainingsintensiteit per speler.

Peter Eppinga
Peter Eppinga | Inspanningsfysioloog

Met de testen en de adviezen houden coaches hun spelersgroep fit en kun je als team betere prestaties behalen. De implementatie van de nieuwste wetenschappelijke inzichten zorgt ervoor dat we de professionele begeleiding continu optimaliseren.

Voetbal

Op het gebied van inspanningsfysiologische begeleiding werken we voor werken voor een groot aantal voetbalclubs, zoals bijvoorbeeld GSV Be Quick 1887, ACV Assen, HZVV, HHC Hardenberg en FC Emmen.

Testen en meten

De testen worden uitgevoerd door een bewegingswetenschapper of inspanningsfysioloog. Om de belastbaarheid van een spelersgroep zo goed mogelijk te monitoren, voeren we de test viermaal per seizoen uit na overeenstemming met de (hoofd-)trainer:

  • voorbereidingsperiode (augustus)
  • najaar (november)
  • na de winterstop (februari)
  • tegen het einde van het seizoen, voorafgaand aan mogelijke nacompetitie (april)

Resultaten

De test wordt per speler geanalyseerd. We kijken naar de maximale hartfrequentie, het moment van verzuring (bepaling anaerobe drempel) en het herstel na maximale inspanning (de daling in hartslag in de rustperiode). De resultaten worden vergeleken met normwaarden. Tevens worden de testresultaten vergeleken met eerdere testresultaten om te kijken of spelers fitter en belastbaarder worden gedurende het seizoen.

MCZ beschikt over een ruime database, door jarenlang testen . Hierdoor is het mogelijk te kijken hoe jouw team er ten opzichte van je concurrenten op hetzelfde niveau er op staat en kunnen we zelfs een vergelijking maken per positie.

Wekelijks contact

Wanneer je als coach kiest voor inspanningsfysiologische begeleiding door MCZ, krijg je een professional toegewezen die gedurende het gehele seizoen je vaste aanspreekpunt is. Hij bewaakt de ingezette lijn, monitort de juiste trainingsprikkel en adviseert je wekelijks over de trainingsopbouw.

Coaches voor wie we werken (of gewerkt hebben)

Dick Lukkien (FC Emmen)

Fred de Boer (ACV Assen, ONS Sneek, Drachtster Boys)

Gert van Duinen (HZVV)

Kevin Waalderbos (GSV Be Quick 1887, Flevo Boys)

Mischa Visser (GSV Be Quick 1887, KNVB)

Hans van der Ploeg (Drachtster Boys, vv Gorecht)

Guido van Weeren (RTC Atletiek)

Marcel Groninger (GSV Be Quick 1887, HHC Hardenberg, FC Groningen, Jong Oranje)

Dennis van den Driessche (SC Franeker, VENO)

Erwin Heerlijn (Oranje Nassau)

Bernd van Bolhuis (WVV Winschoten)

Meer informatie

Ben je coach van een team of een individuele sporter? Wil je graag meer weten over inspanningsfysiologische begeleiding en ISRT? Maak dan een afspraak voor kennismakingsgesprek, het is kosteloos en het verplicht je tot niets. We helpen je graag!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?