ISRT: minder blessures, betere prestaties

ISRT: minder blessures, betere prestaties

Om topprestaties neer te kunnen zetten, wil je als coach dat je spelers gedurende het seizoen steeds fitter worden. Echter, er kunnen individuele verschillen in fitheid en belastbaarheid ontstaan waardoor sommige spelers meer rust of juist extra arbeid nodig hebben. Met onze expertise en kennis van inspanningsfysiologie en trainingsopbouw kunnen we coaches in alle sporten helpen. Met behulp van ISRT monitoren we spelers en we adviseren trainers om om hun team zo fit mogelijk te krijgen én te houden.

Testen en meten

Om de fitheid van de spelersgroep te testen, maken we gebruik van de Interval Shuttle Run Test (ISRT). De ISRT is een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test om het uithoudingsvermogen van spelers te testen. Spelers moeten steeds een afstand van twintig meter overbruggen, binnen twee geluidssignalen. De test wordt sub maximaal uitgevoerd, dat wil zeggen tot stap 55. Tijdens de test maken we gebruik van hartmonitor-systemen (Polar Team 2), om de maximale hartfrequentie en het herstellend vermogen te kunnen bepalen. Deze gegevens kunnen trainers en begeleiders helpen om veranderingen te detecteren gedurende het seizoen. Ook is het mogelijk om te differentiëren binnen een spelersgroep. De veldtesten en de interpretatie van de resultaten worden uitgevoerd door een bewegingswetenschapper en een inspanningsfysioloog. Hieruit volgt een uitgebreid advies over de trainingsopbouw per speler.

Peter Eppinga
Peter Eppinga | Inspanningsfysioloog

Met de testen en de adviezen houden coaches hun spelersgroep fit en kun je als team betere prestaties behalen. De implementatie van de nieuwste wetenschappelijke inzichten zorgt ervoor dat we de professesionele begeleiding continu optimaliseren.

Voetbal

Op het gebied van inspanningsfysiologische begeleiding werken we voor werken voor een groot aantal voetbalclubs, zoals bijvoorbeeld GSV Be Quick 1887, HZVV en FC Emmen.

Testen en meten

De testen worden uitgevoerd door een van onze bewegingswetenschappers. Om de belastbaarheid van een spelersgroep zo goed mogelijk te monitoren, voeren we de test viermaal per seizoen uit:

  • voorbereidingsperiode (augustus)
  • najaar (november)
  • na de winterstop (februari)
  • tegen het einde van het seizoen, voorafgaand aan mogelijke nacompetitie (april)

Resultaten

De test wordt per speler geanalyseerd. We kijken naar de maximale hartslag, het moment van verzuring (bepaling anaerobe drempel) en de daling in hartslag in de rustperiode. De resultaten worden vergeleken met een norm voor voetballers. Tevens worden de testresultaten vergeleken met eerdere testresultaten om te kijken of spelers fitter en belastbaarder worden gedurende het seizoen.

Wekelijks contact

Wanneer je als coach kiest voor inspanningsfysiologische begeleiding door MCZ, krijg je een professional toegewezen die gedurende het gehele seizoen je vaste aanspreekpunt is. Hij bewaakt de ingezette lijn, monitort de juiste trainingsprikkel en adviseert je wekelijks over de trainingsopbouw.

Coaches voor wie we werken

Fred de Boer (ACV, ONS Sneek, Drachtster Boys)

Ger van Duinen (HZVV)

Kevin Waalderbos (GSV Be Quick 1887, Flevo Boys)

Marcel Groninger (FC Groningen, HHC Hardenberg, GSV Be Quick 1887)

Mischa Visser (GSV Be Quick 1887)

Hans van der Ploeg (Drachtster Boys)

Arjan Taaij (Abiant Lycurgus)

Dick Lukkien (FC Emmen)

Guido van Weeren (RTC Atletiek)

Dennis van den Driessche (SC Franeker)

Meer informatie

Ben je coach van een team of een individuele sporter? Wil je graag meer weten over inspanningsfysiologische begeleiding en ISRT? Maak dan een afspraak voor kennismakingsgesprek, het is kosteloos en het verplicht je tot niets. We helpen je graag!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?