Expertise rugpijn

Expertise rugpijn

Ongeveer 80% van de volwassenen heeft weleens last van een zeurende of stekende rugpijn, met of zonder uitstraling. Van een lichte irritante pijn, tot een pijn waardoor bewegen bijna onmogelijk wordt. Soms ineens, soms sluipt het er langzaam in. Alledaagse dingen worden bemoeilijkt door een constante pijn in je rug. Niets doen en hopen dat het vanzelf overgaat, kan wel eens verkeerd uitpakken. Hoe sneller klachten worden behandeld, hoe groter de kans op herstel. Daarnaast kampen veel mensen met langdurige lage rugklachten. Ook voor deze, vaak complexe problematiek hebben we alles in huis om de klachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Daarnaast: de kans op terugkeer van de klachten is bij ons aantoonbaar kleiner.

Rugpijn

De meest voorkomende rugklachten:

  • Pijn in de boven-, midden- of onderrug
  • Spanning in de rugspieren
  • Stijfheid en stramheid in de rug
  • Pijn met uitstraling naar nek, schouder, armen, zij, benen

De klachten kunnen acuut ontstaan of geleidelijk verergeren. Overbelasting of een verkeerde houding zijn vaak boosdoeners. Daarnaast kan een valpartij of een spierverrekking rugpijn geven. Ook stress en veroudering (artrose) kunnen ook een rol spelen. Bij vrouwen kunnen fysieke veranderingen en hormonale factoren ten gevolge van zwangerschap, bevalling, menopauze of overgang leiden tot lage rugklachten. Soms is de oorzaak niet direct te vinden en is sprake zijn van een combinatie van bovenstaande oorzaken.

Edwin  Keijzer
Edwin Keijzer | Manueel therapeut

Iedereen met rugklachten, jong of oud, is welkom. Of de klachten nu chronisch of acuut zijn, of je nu al wel of niet bij een arts bent geweest; dat maakt niet uit. Ook voor een pre- of postoperatieve screening en een second opinion zijn we je graag van dienst.

Aandacht voor jouw inzichten en wensen

Dagelijks zien we mensen met complexe rugproblematiek, waarbij de oorzaak veelal in een combinatie van factoren ligt. Het stellen van de juiste diagnose en het ontwikkelen van een behandeladvies is dan ook maatwerk. Dat begint bij persoonlijke aandacht. Tijdens een uitgebreid intakegesprek brengen we je klachten in kaart. Na nader onderzoek kunnen we de diagnose en de te varen koers bepalen. Jouw inzichten in je eigen lichaam en je doelstellingen vinden we heel belangrijk en nemen we dan ook mee in het behandelplan. Zo gaan we samen op weg richting een goed herstel.

Betere resultaten dan het landelijk gemiddelde

We richten ons op duurzaam, liefst blijvend herstel van rugklachten. Binnen onze praktijk werken de disciplines manuele therapie, orthopedische (algemene) fysiotherapie, sportfysiotherapie en bekkenfysiotherapie gezamenlijk aan rugklachten. We bieden een breed scala aan behandelmethoden en wetenschappelijk onderbouwde kwaliteitsprotocollen, zoals RedCord, Dry Needling, FysioTopics en McKenzie. Deze multidisciplinaire aanpak, in combinatie met de beste mensen en wetenschappelijke onderbouwing, werkt: MCZ scoort beter dan het landelijk gemiddelde. De kans op het terugkeren van de klachten is aantoonbaar kleiner.

FysioTopics Zorgplan Rugpijn

Het FysioTopics Zorgplan Rugpijn is een geprotocolleerd programma - gebaseerd op de laatste wetenschappelijke evidentie - en richt zich op een duurzaam herstel van rugklachten. De behandeling is toegesneden op de ernst en de hevigheid van je rugpijn en bestaat uit een combinatie van behandelingen, begeleiding en constante metingen van pijnafname. De duur kan variëren van een of twee bezoeken tot maximaal drie maanden (20 behandelingen). Na afronding kun je je in de meeste gevallen weer pijnvrij bewegen.

McKenzie

McKenzie therapie is een wereldwijd gebruikte en een wetenschappelijke onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie. De methode staat bekend om de goede en zekere resultaten bij rugklachten, al dan niet met uitstraling in benen of armen. McKenzie werkt alleen bij specifieke soorten rugklachten en aan de hand van een uitgebreide screening kan snel worden vastgesteld of je hiervoor in aanmerking komt. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook ervoor te zorgen dat deze in de toekomst niet terugkeren.

Redcord

Redcord therapie, officieel Neurac Treatment, is een behandelmethode die veel gebruikt wordt bij rugklachten. Door overbelasting, een blessure of een verkeerd bewegingspatroon, kunnen bepaalde rugspieren zwak worden. Redcord richt zicht op het heractiveren van zwakke rugspieren, waarbij gebruik gemaakt wordt van een ingenieus touwensysteem. Zo worden gewrichtsstabiliteit en lichaamsverhouding verbeterd. Patiënten ervaren vaak al snel verbetering.

Dry Needling

Bij Dry Needling worden spieren door middel van een speciale techniek met een naaldje spieren behandeld. Hierbij worden specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’, aangeprikt. Dit zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van betreffende triggerpoints, waardoor de spier zich ontspant en je je meestal direct makkelijker kunt bewegen.

Kinesiotaping

Bij bepaalde rugklachten kan Kinesiotaping bijdragen aan een vermindering van de pijn. Het tapen van bepaalde zones van de rug, nek of schouder heeft daarnaast een positief effect op de kracht in het algemeen en het spieruithoudingsvermogen in het bijzonder. Kinesiotaping wordt ingezet als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling.